Internet Explorer 8 és Drupal 7

Anonymous képe

Sziasztok!

Három böngészőben tesztelgetem a Drupal 7-es oldalamat, ami egyelőre csak az alapfelszerelést tartalmazza és az alap sminket használom.

A fejléc kékje a Firefox 5-ben és a Chrome 12-ben lényegében ugyan olyan, viszont Internet Explorer 8-ban jóval világosabb, ráadásul itt a kis házikó jel az oldal bal felső sarkában (a home hivatkozás) nem kerek szélű, hanem egy szögletes szürke keretben van.

Ez csak nálam van így? Nem hiszem.

Sosem lesz már egységes a webvilág?

Őszinte leszek: egy kész Drupal rendszerbe nem akarok és nem is fogok belenyúlni, szerintem úgy jó, ahogy van. Inkább azt csináltam, hogy az oldal aljára kiírtam, hogy csak a Firefox és a Chrome böngésző használatát javaslom és be is linkeltem a letöltésükhöz vezető hivatkozást.

A Microsoft meg...

De azért zavar, hogy az IE használók, akik itthon kb. 50%-ot képviselnek, azt fogják hinni, hogy egy idétlen kék színt állítottam be és a kis ikonnal is igénytelen vagyok.

Drupal verzió: 
Fórum: 
Dohányos Zoltán képe

Nos erről szól a webfejlesztés. :-) Sajnos a böngészők nem minden stílus szabályt követnek egyformán, bár sokkal jobb a helyzet, mint korábban.
Az általad említett jelenség egyébként a korábbi IE böngészők hibás átlátszó png kezeléséből ered.
Arról pedig mindenképp lebeszélnélek, hogy ilyet kiírj az oldaladra, hogy milyen böngészőt használjanak az oldalad megtekintéséhez, mert pont ez vezetne az igénytelenséghez.
Itt nagyon sok smink közül válogathatsz...
Remélem ez segítségedre lesz a továbbiakban.

2
0
nevergone képe

Sajnos ilyen a webdesigner élete. Viszont ez a kérdés nem kötődik a Drupalhoz (ezért nem is kellene beleírni abba), a CSS környékén nézz körül, mondjuk kezdd az olvasgatást itt: CSS alapjai I., a következő linken pedig láthatod, hogyan állnak a böngészők a gyakoribb CSS tulajdonságok értelmezésével: Web Browser CSS Support

A képnél pedig van egy olyan érzésem, hogy IE 6-ot akartál írni, annak ugyanis gondja van az átlátszó PNG kezelésével, az átlátszó részeken szürke színt jelenít meg. Van rá Drupal modul, ami elvileg segít, de neked kell eldönteni, hogy mennyire támogatsz egy több, mint 10 éves, technikailag erősen elmaradott böngészőt.
Ha más IE változatokkal is jelentkezik ez a hiba, akkor valami más probléma lesz, szerintem akkor már a link ismeretében lehet többet mondani.

2
-1
aboros képe

ie6 semmilyen szinten nem támogat átlátszó pngt. egyátalán nem. ie7 támogatja, de hibásan rendereli, innen az árnyalatbeli különbség. ez minden olyan sminknél jelentkezni fog értelem szerűen, ami color module supportos, mert az ugye mindenféle png takarásokkal mahinál. ez nem css probléma.

1
0

-
clear: both;

vacati képe

"Sajnos" nem írtam rosszul Az IE 8-as verziója van fent.

Szerintem most tévedtek. Mivel ez egy új Drupal és az alap sminket használom, amit biztos megfelelő körültekintéssel írtak, nem kell azon gondolkozzak, hogy milyen modulla segítsek a dolgon, vagy hol nyúljak bele a sminkbe.

Ez egy szép, igényes smink, amit a Drupal beletett, nem akarok belenyúlni és most nem is akarok másik sminket telepíteni.

Én szeretem a lehető legkevesebb modult és változtatást eszközölni.

Ha meg van adva egy szín kódja, akkor ennél egyszerűbb dolog nincs, mint, hogy mindegyik böngészőben úgy jelenjen meg.

Tehát valami más baj lehet itt, főleg, ha pl. nálatok ez mindegyik böngészőben ugyanúgy jelenik meg.

Ezért is írtam, és ezért is gondolom, hogy ez Drupal téma, mivel egy szűz drupal megjelenési problémája, nem egy általam készített tartalomé.

Akkor nem is írtam volna ide.

Azért köszönöm a segítő szándékot, de sajnos nem jelentett megoldást.

UI: Már nem lehet feliratkozni a saját tartalmaimra? Egyáltalán, meg sem jelenik ez a saját tartalmaim között. Miért?

0
0
Dohányos Zoltán képe

Jó lenne egy link, hogy mi is megnézhessük a jelenséget. NeverGone már utalt is erre feljebb.

0
0
vacati képe

Igen, köszönöm a szándékot, de még csak XAMPP-on van rajta, vagyis saját gépen.

Tényleg semmi extra: sima Drupal 7- telepítés, 7.4, nincs fent egyéb modul, csak ami a core-ban van, az alapsmink.

És ez produkálja ezt. A ti alap Drupalotok IE 8-ban is tök ugyanazt a színárnyalatot produkálja? Ha jobban megnézem nem csak világoskékebb, hanem a színátmenet is durvább és persze az ikonok körül szögletes keret, nem kerek.

0
0
aboros képe

ez az alapértelmezett smink. ez a smink color module integrációs, tehát te a beállításoknál átszínezheted bizonyos részeit. ez a technika nagy vonalakban úgy működik, hogy van egy átlátszó pngkből álló sablon, ezt fogja programozottan felszeletelni kisebb részekre, amiket majd maszkként, vagy háttérként használ fel a végleges cssben. ezek a maszkok vagy hátterek átlátszóságot is hordozó png fileok, ezek megjelenítésével van az explorernek problémája, ezért látsz más árnyalatot explorerben. slusz.
ezzel nem tudsz mit csinálni, legfeljebb nem használsz olyan sminket, ami ilyen color module integrációs.

részletesebben olvashatsz erről a color module dologról itt:
http://drupal.org/node/108459

talán azt is érdemes itt megjegyezni, hogy az általad beállított szín igen kicsi eséllyel lesz egy másik monitoron is ugyan olyan. ez egyszerűen egy technológiai sajátosság, amit kalibrálással és egyedi színprofilokkal egész korrektül ki lehet küszöbölni, de az átlagos felhasználó ilyen dolgokat nem tesz meg. szinte kizárt, hogy a te monitorodon meg az enyémen tökéletesen ugyan az a szín jelenjen meg ugyan arra az rgb értékre.

2
0

-
clear: both;

vacati képe

Igen, mivel a nyomdatechnikában, dtp-ben eléggé otthon vagyok, a monitorok megjelenítési problémájával tisztában vagyok, de itt nem erről van szó, hiszen itt ugyanazon monitoron belül van a gond, és ekkora különbség a mai, alapbeállítással rendelkező LCD-k között nincs.

Amit a bartikról írsz, igen, ez lesz a gond, logikus.

Csak én azért is használtam ezt a sminket, mert gondoltam azért ezt választotta a drupal, mert ez egy hibátlan, és a legnagyobb körben optimálisan használható formában van megírva.

Ezek szerint nem.

Na most ha ott belenyúlok a színbe, ahol mondtad, tudom, néztem azt a részt, akkor szerinted közelíthetem az IE-hez a dolgot? Csak mert ha ott változtatok, akkor az a kék is elmegy, ami nekem tetszik, az alap kék, de mivel a felszeletelt png-et nem kezeli jól az IE, az újabb szín is más lesz.

Tudom-tudom, de tényleg nem tudom megérteni, hogy 2011-ben az IE miért nem képes beállni a sorba.

Nem arról van szó, hogy a smink CSS3-ban készült, az IE8 pedig azt még nem tudja?

És: színátmenet megoldáshoz a weben ez a legjobb technika, hogy png szeletekkel oldjuk meg. Simán verlauf nincs?

0
0
aboros képe

slusz. van sima ferlauf is, de az nem lesz színezhető az uiról úgy ahogy azt most a bartikkal csinálhatod. van css3ban már színátmenet, de azt nem fogja még minden böngésző ismerni.

mégegyszer elmondom, a probléma az, hogy az ie hibásan kezeli az átlátszó pngket. az átlátszó pngkre csak a színezhetőség miatt van szükség, ez egy trükk. ne használj color module supportos sminket és akkor nem lesz ilyen gond.

"de mivel a felszeletelt png-et nem kezeli jól az IE, az újabb szín is más lesz."
így van!

0
0

-
clear: both;

vacati képe

Értem, tehát ha olyan sminket használok, ami ilyen egyszerűen átszínezhető menüből, akkor mindig ez lesz.

Hát akkor egyelőre együtt kell élnem ezzel, mert az átszínezhetőség, anélkül, hogy a CSS-ben turkáljak mindig, ráadásul itt egységesen, egyszerre történik, nekem kell :-)

0
0
aboros képe

"Értem, tehát ha olyan sminket használok, ami ilyen egyszerűen átszínezhető menüből, akkor mindig ez lesz."

igen.

0
0

-
clear: both;

eager képe

Egyébként ezt nem véletlenül írták ki, ugye:

http://buytaert.net/album/drupalcon-chicago-2011/microsoft-apologizing-f...

Úgy tudom az IE 8 volt az utolsó, amivel a MS mindenáron "A WEB-SZABVÁNYOS" böngészőt akarta létrehozni → sok css3 funkciót még nem hagyott jóvá a w3c, így szigorúan véve ezek tényleg nem "szabványos" eljárások, nem is validál a kód velük (csak éppen - jobb helyeken működik).

Az IE9-cel a MS állítólag végre tényleg megpróbál használhatóbban hozzáállni a dolgokhoz, és a 9-et css3-képesre igyekszenek csinálni, úgy hallottam (border-radiusok, box-shadow-k várhatóan jók lesznek vele(?))

(Egyébként nem volt módom letesztelni egy bartikot IE9-ben, mielőtt ezt ideírtam volna...(még a saját designomat sem → hetek óta tervezem, hogy találok valami publikus gépen IE9-et)(ubuntusként ugye))

0
0
nevergone képe

Pár eszköz, ami segíthet neked:

  1. VirtualBox vagy KVM
  2. Windows (lehetőleg 7)
  3. IETester

Mindenesetre ez már nem a Drupalhoz tartozik, máshol beszélgethetünk róla. :)

2
0