Sziasztok!
A weboldalamon ImageCache-t használok a feltöltött képekhez. ImageCache-ben létrehoztam több Preset-et, így a feltöltött képekből egy új mappában létrejönnek a megfelelőre méretezett változatok. (Bélyegkép, nagy verzió)
Egy problémám van csak:
A megfelelő méretű képek csak akkor generálódnak le, amikor először megnyitom őket a weboldalon. Viszont időnként a feltöltött nyers fájlokat törölnöm kell, de ha olyat törlök, ami még a weboldalon nem lett megnyitva, akkor utána már nem is lehet megnyitni, mert nem lesz miből legenerálni.
Van arra mód, hogy a tartalom beküldésénél létrejöjjenek a beállított Preset-ek?
(Remélem érthetően írtam le a problémát. :)
Melyik modulhoz, modulokhoz kapcsolódik a téma?:
Drupal verzió:
Fórum:
"Viszont időnként a
"Viszont időnként a feltöltött nyers fájlokat törölnöm kell, de ha olyat törlök, ami még a weboldalon nem lett megnyitva, akkor utána már nem is lehet megnyitni, mert nem lesz miből legenerálni."
A nyers fájlok törlése igen csúnya inkonzisztenciához vezet db szinten. Azon kívül rengeteg okból törlődhetnek az imagecache által generált képek, tehát simán előfordulhat, hogy egy nap majd arra ébredsz, hogy képtelen az oldalad.
----
Rájöttem, miért kérdezek olyan ritkán a drupal.hu-n. Amíg szedem össze az infokat a kérdéshez, mindig rájövök a megoldásra.
Milyen egyéb okból
Milyen egyéb okból törlődhetnek az imagecache által generált képek?
Az a baj, hogy sok képfeltöltés van, és elég nagy pazarlás lenne a több megás fájlokat tárolni, mikor a 80kb-os generált fájlokat használja a honlap.
méretkorlát
Állíts be méretkorlátot a feltöltéshez vagy a feltöltők vágják meg, méretezzék át, tömörítsék le stb. feltöltés előtt a képeket.
Akkor biztosan, hogyha
Akkor biztosan, hogyha bármilyen presetet szerkeszthetsz. De azon kívül ezer modul ezerféleképpen nyúlhat bele.
----
Rájöttem, miért kérdezek olyan ritkán a drupal.hu-n. Amíg szedem össze az infokat a kérdéshez, mindig rájövök a megoldásra.
ne töröld az eredeti képeket!
Így már értem miért is emlegeted magad a káosz nagy mestereként, de azért mégis csatlakoznék az előttem szólóhoz: véletlenül se töröld az eredeti képeket!
Ha muszaly a tarhely miatt
Ha muszaly a tarhely miatt akkor en olyan iranyban nezelodnek hogy nem torlom le hanem amikor a kep feltoltodik akkor mingyart automatikusan atmeretezem es ugy tarolom le a kepet mint ha az lenne az eredeti...
Ugy kepzelem el hogy vannak mongyuk nezeteid 800x600 meg meg 4 masik ettol kisebb akkor a feltolteskor a kepet mingyart atmereteznem erre a 800x600 ra es ezt mentenem el. A 800x600 as nezet ezek utan felesleges ez helyett majd az eredeti kepet rakod ki a tobbi 4 maradek nezet meg ebbol a 800x600 asbol dolgozik majd...
Igy minden mudulnak minden marad a regiben egyeduli valtoztatast csak a node vagyis a kep feltoltesenel kell eszkozolnod amikor az eredeti kepet atmeretezi...
Persze tolem okosabbak majd megirjak hogy ez egyaltalan kivitelezheto-e es hogyan.
Attól függetlenül, hogy nem
Attól függetlenül, hogy nem jó megoldás törölni a képeket, lenne mód az automatikus generálásra? Egyébként a képeket nem törlöm, csak a helyi gépre mentem, így ha kell, bármikor vissza tudom tölteni.
26 weboldalon összesen kb. 1000 felhasználó tölt fel napi/heti rendszerességgel képeket, így az egyedi nyomon követés kizárva. Sajnos azt sem várhatom el, hogy a "user" méretezze, tömörítse a képet, mielőtt feltölti.
Ha a fenti kérdésem kivitelezhetetlen, akkor úgy látom csak a tárhelybővítés a megoldás...
Azthiszem nem ertettel meg
Azthiszem nem ertettel meg, igy pontosan ugyananyi keped lessz, vagy helyed lessz elhasznalva, mintha eltorolted volna az eredeti kepet. A nezetek generalasat meg ugyanugy megcsinalja az imagecache ahogyan eddig is ... Csak az eredeti keped nem lessz sehol az helyett egybol a legnagyobb nezeted lessz...Vagyis ugy kepzeld el hogy az eredeti helyett a legnagyobb nezeted lessz... Remelem ez mar erthetobb amit irtam...
Az hogy nem torlod, csak az otthoni vagy egy masik gepre mented az eredeti (feltoltott) kepeket az a Drupalod szempontjabol tok ugyanaz, ha kell neki akkor nem fogja megtalani ...
megengedett dimenziók
Ha beállítod a legnagyobb megengedett szélességet és magasságot a rendszer automatikusan átméretezi. Gyakran jobb megoldás, ha feltöltés előtt már "elő van készítve" a kép (értsd, nem X ezer MB-os csilliószor*csilló felbontású), de a rendszer is megteheti helyetted.
Pont ez a lényeg, feltöltés
Pont ez a lényeg, feltöltés után átméretezi a képet, de nem az eredeti, feltöltött fájlra menti vissza, hanem létrehoz egy újat az új méretekkel. Onnantól a weboldalon én már csak az újat használom, az eredeti több megásat nem.
Ez így jó is, csak azt szeretném, hogy képfeltöltéskor rögtön méretezze át, ne kelljen minden egyes képet emiatt a weboldalról megnyitnom. (Mivel most az ImageCache csak akkor hozza létre a méretezett képet, ha a beküldött tartalmon belül megnyitom)
nem az imagecacheről van szó
hanem az imagefield beállításainál adhatsz meg maximális képméretet. arra átméretezi a feltöltött képet és azt tekinti majd eredetinek az imagecache is meg mindenki más.
-
clear: both;
Köszi
Köszi, szuper! Erről a funkcióról nem tudtam, így a probléma megoldva. :)