http 500 és adatbázis

nroland16 képe

Kedves drupal közösség!

Láttam már több helyen is kérdezték a http 500-as hibát, de én most általánosságban seretnék erről érdeklődni.
Készítek egy oldalt Drupal 7 alatt, sajátgépen. Minden tökéletesen működik ott. Tegnap feltelepítettem éles szerverre, látszólag minden rendben van ott is. Azonban, mikor egy hosszabb időtartamot igénybevevő műveletet végzek az éles oldalon, (mint például a fórum bekapcsolása), akkor egy ideig dolgozik az oldal, majd egy idő után ezt a hibaüzenetet dobja ki. Sajátgépen szépen lefut. Éles oldalon ugye ilyenkor 2 opció jelenik meg. Frissítem az oldalt, vagy visszalépek az előző oldalra. Oldalfrissítést választva, azt mutatja, hogy a fórum modul be lett kapcsolva. Azonban se a menüben, se a tartalomtípusnál nem jelenik meg, tehát nem kapcsol be. Nem csak a fórum modulra igaz, hanem bármi ami sokáig tart. Pl. a gyorsítótár törlésénél is előjött ez. Majd másodszorra rákattintva már lefutott ez.

Kérdésem az, hogy lehet a hiba oka a futási idő korlátozása a szerveren? Én azt tudom állítani, vagy a szolgáltatónak kell írni? (addig nem akartam nekik írni, amíg nem tudom, hogy ez-e a megoldás)

Ha modul be/vagy kikapcsolásakor jön elő ez a hiba, akkor mi a teendő? Félig ugye engedélyezve lesz, gondolom adatbázisban is változik valami, de csak félig teljesül...

Utolsó kérdés pedig az, hogy ha a lokális gépemen nem telepítek semmi modult, csak bekapcsolom a fórumot, vagy más beállítást végzek el, akkor az éles oldalra elég csak az adatbázis újra feltölteni, vagy a fájlokat is fel kell?

Bocsánat ha sok kérdés lett, de ezek összefüggenek, és előjöttek.
Üdvözlettel:
Roland

Drupal verzió: 
Sk8erPeter képe

"Általánosságban" nehéz megemlíteni a lehetséges problémákat, mert abból nagyon sokféle lehet, de nagyon tipikus hiba a memóriakorlátokba ütközés. Korábban nálam egy költöztetés oldotta meg csak a dolgot, mert a 128 MB memóriából sajnos komplexebb feladatok elvégzésekor nagyon sokszor kifutottam. A mostani tárhelyemen 256 MB memória elérhető. Hát igen, ez van, a Drupal tudja azért zabálni a memóriát rendesen, de mivel igen komplex (na meg mivel sok modul igen brutálisan pazarolja az erőforrásokat, mert igénytelenek az alkotói; erre nekem elég jó példa sajnos a Field group modul (mintha nem ismernék az adatbázisokkal kapcsolatos normalizálási alapelveket), bár mostanság lehet, hogy valamit szépítettek rajta, nem tudom), ezért annyira nem is meglepő.

0
0
nroland16 képe

Memóriakorlátra már rákérdeztem a szolgáltatónál, és nem lehet növelni. 64M a max. Plusz pénzért lehet prémium szolgáltatást venni, ott lehet állítani a memória méretét. (prémium szolgáltatásért kapok több lehetőséget is, amire viszont nincs szükségem)

Futási időről nem tudok nyilatkozni, azért is kérdeztem, hogy az lehet esetleg a gond, vagy itt csak a memóriakorlát a hiba?

És az ezze járó(első hozzászólásban lévő) okozott hibákat, hogyan lehet kijavítani, illetve megoldani? Mi zajlik ilyenkor a háttérben? (adatbázisban pl)

0
0
Sk8erPeter képe

Hidd el, nem lesz elég a 64 MB memória, tapasztalatból mondom, hogy csak szívni fogsz ezzel - inkább már jobb az elején szembesülni vele. Válts szolgáltatót, ha a tiéd drága (a belinkeltnél (akikhez semmi közöm, csak nekem beváltak) 256 MB memóriát kapsz). Bőven zabálja a Drupal a memóriát, főleg pár modul engedélyezése után.

Ha egy modul telepítése megszakad, pl. 500-as hiba miatt, az igen nagy gáz lehet. Elképzelhető például lazán olyan eset, hogy a modul valóban engedélyezésre kerül, a Drupal system táblájában 1-esre billen az engedélyezett érték, elindul mondjuk ezután a modul saját tábláinak feltöltése az adatbázisba, majd lefutna még valami, de ennek a folyamatnak a felénél megszakad az egész - így inkonzisztens állapotba kerülhet, kiszámíthatatlan viselkedést/hibákat produkálhat a modul, akár ún. "fehér halált" (WSOD, White Screen of Death) is kaphatsz az oldalad megjelenítésekor, és egyéb kellemetlenségek érhetnek. Tényleg jobb az ilyesmit elkerülni időben.

Utolsó kérdés pedig az, hogy ha a lokális gépemen nem telepítek semmi modult, csak bekapcsolom a fórumot, vagy más beállítást végzek el, akkor az éles oldalra elég csak az adatbázis újra feltölteni, vagy a fájlokat is fel kell?

Amennyiben az elvégzett feladat nem érint fájlbeli módosításokat (nem kerül feltöltésre új fájl, a beállítás nem módosít/töröl egy fájlt, stb.), akkor elég csak az adatbázist felülírni. De ne felejts el előtte backupot készíteni!

2
0