.htacces kezdoknek

informaciok képe

Annyit mar megtudtam, hogy a .htaccess file-nak nincs kiterjesztese.
Ennek ellenere en talaltam egy htacces.php filet a gepemen. Az vajon micsoda?
Letrehoztam gedit-tel egy kiterjesztes nelkuli .htacces filet. Nem is volt olyan nehez, valahol olvastam valami dokumentacioban, hogy eloszor txt kiterjesztessel kell megcsinalni, aztan az ftp programmal atalakitani es levagni rola a kiterjesztest, erre most nem volt szukseg, a gedit elfogadta azt, hogy nincs kiterjesztese a file-nak.
Beleirtam, hogy php_flag register_globals off, es elmentettem, eltettem az /etc/apache2 mappaba a httpd.conf melle. A httpd.conf-ba is beleirtam, hogy php_flag register_globals off, de a drupal csak azt mondja, hogy nincs jol beallitva. Rossz helyre tettem oket? Vagy rosszul irtam meg? Milyen programozasi nyelven kell megirni a .htaccess filet? Ugyanugy, mint a html-nel, hogy ugy ugy kell kezdeni, hogy  es ugy kell befejezni, hogy , itt is kellene legyen valami amit meg be kellene irni, de milyen nyelven?

Nagy Gusztáv képe

A telepítő csomagban alapból benne van a .htaccess. Az miért nem jó?

Egy példában így láttam. Nem tudom, jó-e:
php_admin_flag register_globals on

0
0

Nagy Gusztáv

informaciok képe

pedig beallitottam a nautilus filekezelot, hogy a rejtett fileokat is megjelenitse, azert gondoltam, hogy letre kell hozni.

0
0
fox mulder képe

A Drupallal érkező .htaccess sok más fontos konfigurációt tartalmaz, ha nem találtad, töltsd le újra a Drupalt és a .htaccess-t másold a régebbi csomagba.

0
0

Fox Mulder

Nagy Gusztáv képe

Ha eddig nem mutatta a rejtett fájlokat, akkor a drupal telepítőcsomagból eleve nem tudtad kijelölni másolásra a rejtett fájlokat. Ha így van, akkor utólag ugye már késő volt a bekapcsolás, hiszen a másolás nem történt meg! Menj vissza a másolás lépéséhez, és most már másold ki a helyére azt a .htaccess-t!

0
0

Nagy Gusztáv

fox mulder képe

...ebben az egészben, hogy ha (mivel valószínüleg egy elég friss LAMP telepítésről lehet szó, ami PHP5 csomagot tartalmaz) a register_globals alapértelmezetten Off, akkor a Drupal (ha van .htaccess, ha nincs) miért ezt a beállítást nehezményezi.

0
0

Fox Mulder

fox mulder képe

valahol olvastam valami dokumentacioban, hogy eloszor txt kiterjesztessel kell megcsinalni, aztan

Ez a Windows-os szövegszerkesztőkkel kapcsolatban szokott gondot okozni, amelyek automatikusan hozzáillesztik a .txt kiterjesztést a szövegfájlokhoz.

de a drupal csak azt mondja, hogy nincs jol beallitva

Az Apache config fájlokban megadott változtatások érvénybe léptetéséhez újra kell indítani az Apache-ot.
Szerintem a register_globals-t a php.ini-ben volna ildomos kikapcsolni, ha a saját gépeden van a szerver. Keresd meg a php.ini-t az /etc/php(5)/apache2 mappában és keresd meg benne a register_globals beállítást. A PHP5-ben ennek alapértelmezett értéke Off, PHP4-et használsz?
A .htaccess helye nem az /etc/apache2 mappa, hiszen az a lényege, hogy az /etc/apache2 mappában megadott egész webszerverre érvényes konfigurációt webhelyenként (Debianon /var/www/) felülbírálja, finomhangolja. A letöltött Drupal csomag is tartalmaz .htaccess fájlt. A ponttal kezdődő nevű fájlok rejtett fájlok, és a grafikus fájlböngészők (pl. KDE-ben Konqueror) alapértelmezésben nem jelenítik meg. Less bele a /var/www/drupal mappádba és használd a Konquerorban a Nézet >> Rejtett fájlok megjelenítése menüt.

Remélem nem írtam nagy hülyeségeket ;)

0
0

Fox Mulder

informaciok képe

Van .htacces file az /opt/lampp/htdocs/webalizer mappaban. Megtalaltam. A kereso nem talalja meg, biztos azt kulon be kell allitani, hogy megmutassa a rejtett fajlokat, de a fajlkezelo az latja, megmutatja, csak egyenkent minden mappaban meg kell nezni. Jol van, kiegeszitettem a .htaccess filet, es miutan elmentettem, azutan ketto lett belole. Most nem tudom, hogy ez jo vagy rossz, igy kell legyen vagy nem. Megkeresem a php.ini filet is, lassam, hogy az mit csinal. A sajat gepemen van a szerver. Maskulonben a drupal meg mindig nincs megelegedve azzal amit irtam, meg kell probalni masfelekeppen. Harmadik napja telepitem a drupalt reggeltol estig es mindig sehol semmi.

0
0
fox mulder képe

Harmadik napja telepitem a drupalt reggeltol estig es mindig sehol semmi

Nekem úgy tűnik, hogy nem a Drupallal van a gond, hanem magával a Linux-szal, és a LAMP-pal. A Drupal .htaccess fájlját ne a /opt/lampp/htdocs/webalizer mappában keresd, hanem a /opt/lampp/htdocs/drupal-6.xxxx mappában.

0
0

Fox Mulder

informaciok képe

Megtalaltam a php.ini fajlt. Az van beleirva, hogy register_globals = Off
Ez igy kell legyen, nem?
Megnezem ott is, ahol te mondtad.
az /opt/lampp/htdocs/drupal mappaban nincs .htaccess

0
0
fox mulder képe

Most, hogy látom, hogy XAMP for Linux-ot használsz, valszeg az /opt/lampp/etc/php.ini kell neked, de szerintem abban is Off lesz a register_globals, mert PHP5-ben az az alapértelmezett. Mi van a /opt/lampp/htdocs/drupal-6.xx mappában a .htaccess fájllal? Létezik? Azonos az eredeti Drupal csomagban érkezővel, vagy már megváltoztattad?

0
0

Fox Mulder

fox mulder képe

Less bele a /opt/lampp/etc/httpd.conf fájlba és keress ilyesmit:

<Directory /opt/lampp/htdocs/*>
        AllowOverride All
</Directory>

Ha nincs ilyen, írd be a fájl végére és indítsd újra az Apache-ot. Ez engedélyezi a Drupallal érkező .htaccess-nek az alap szerverkonfiguráció felülbírálatát.
0
0

Fox Mulder

informaciok képe

A ket kozott nagyon hosszu szoveg van. Ha kimasolom tudsz vele kezdeni valamit?
Eloszor is csak annyit arulj el, hogy a # jel mit jelent. Figyelembe kell venni azt ami a # jel utan van, vagy az csak magyarazat, es a program futasa szempontjabol mellekes?

0
0
fox mulder képe

Az csak megjegyzés, nem számít! Remélem tudok vele mit kezdeni :)
[és nem zárják le a témát a drupal.hu fórum moderátorai, mondván: "ez nem Drupal kérdés"]

0
0

Fox Mulder

informaciok képe

ugy van, ahogy irtad, csak egy csomo magyarazat van hozza
ha a magyarazatokat leszamitjuk, akkor annyi van, amennyit te irtal

Olvasgatom a dokumentaciot, ahova a Drupal kuld.
A php ini directives
azt irja, hogy a register_globals alapbol a "0" erteket kapja, es ez megvaltoztathato a php-ini-perdir ertekre
na ezt nem ertem, hogy mi akar lenni.
Akkor ott ahol azt irja, hogy off, akkor ott 0 kellene legyen?

0
0
fox mulder képe

Mivel nálam nincs most kéznél egy ilyen hibaüzenet, nem tudom, hova "küld a Drupal". Meg ezt sem értem:

Akkor ott ahol azt irja, hogy off, akkor ott 0 kellene legyen?

Mi az ami azt írja és hol az az ott?

A php.ini-ben rendben van az Off, a Drupallal érkező .htaccess-ben a 0. Az Off és a 0 ugyanaz. Ez a része a dolognak OK. Kicsit előbb tájékozódnod kéne a LAMP beállításairól. A Drupalon kívül próbálkoztál már valamilyen egyszerű teszt php fájlt futtatni? Működik a LAMP?

0
0

Fox Mulder

informaciok képe

Feltettem a windows7-et és a xampp-ot, és működik. A linux-szal volt valami nem tudom mi, de most már mindegy. Azóta a drupalt is feltettem.

0
0