Gyorstár: kell is meg nem is

Anonymous képe

Sziasztok!

A kézikönyv szerint a gyorstárazást a fejlesztés alatt célszerű kikapcsolni. Hogy miért, azt mindenki tudja.

OK. Tegyük fel, hogy kész van az oldal. Bekapcsoljuk. Csodás!

De mi az, hogy kész? Éppen a Drupal hétvégén mondta - nagyon jól - az egyik előadó, hogy olyan sosincs, hogy kész! Mindig dolgozni kell rajta, mindig fejlesztjük, stb.

És így is van. Újabb modulokat teszünk fel, változtatunk dolgokat, karbantartunk, stb.

Akkor ugyan olyan zavaró egy bekapcsolt gyorstárt.

Egy nagyobb forgalmú oldal esetében, ha minden munkánál, amit a rendszeren végzünk kikapcsoljuk a gyorstárat (és persze ürítjük), akkor, tekintve, hogy ez végül is egy folyamatos tevékenység, sosincs egy rendes gyorstárunk, mert minden változtatásnál töröltük, tehát lassan újra létre kell jönnie.

Ha nem ezt tesszük, akkor meg nem látjuk a változtatásokat, amit csinálunk, csak ha lejár az adott gyorstár tartalom ideje (ami nem is tudom hol követhető, hogy mikor jár le, mert van a normál meg az agresszív mód, ezen kívül több infót ott nem látni).

Ti hogy csináljátok, profik?

Drupal verzió: 
nevergone képe

Elárulok egy olyan nagy titkot, a lábad is beleizzad: A fejlesztést nem az éles oldalon végezzük, soha ne tégy így. Fejlesztés alatt mit mutatsz a gyanútlan látogatóknak, félig összedőlt oldalt? Vagy lekapcsolod karbantartási módba, nehogy bármit is elérjenek rajta?
Csinálj tesztkörnyezetet és a fejlesztéseidet azon végezd el!

0
0
vacati képe

Tehát azt mondod, hogy két tárhely fusson párhuzamosan, az első él, a másik ugyan az, csak azon elvégzem a módosításokat, majd amikor kész, akkor egy éjjelen kikapcsolom 1 órára az élő oldalt és felülírom az új verzióval?

Ha ezt meg lehetne csinálni úgy, ahogy a Total Commenderben a szinkronizálást, akkor az marha jó lenne. Jó, gondolom a settings.php-t azt nem írom felül, az marad az élő oldalon, minden más felülírható. És ha a mappaszerkezeten nem változtatok (már pedig nem kéne ugyebár), akkor a cache is maradhat, ami volt.

Tehát bal oldalon az új tárhely file-jai, jobb oldalon az élő (kikapcsolva) és Total Commenderben szinkronizálás. Bár sajna a Total C nem tud két FTP között másolni... Előbb tehát le kell töltenem, és föl, vagy keresek egy megbízható webdisk megoldást, vagy valami ilyen neve van azt hiszem...

0
0
nevergone képe

A fejlesztői oldal futhat a saját gépeden, megvannak erre a megfelelő eszközök.
Viszont attól tartok, hogy először az alapvető ismereteidet lenne érdemes tisztába tenned, amelyek nem kötődnek a Drupalhoz. Ezért javaslom ilyenek, pl. Weblabor felkeresését.

0
0
sgabe képe

Fejleszteni lokálisan és/vagy teszt környezetben kell és csak a módosításokat kell átvezetni az éles oldalra. Nem kell kikapcsolni a gyorsítótárat, elég egyszer üríteni frissítés után! Ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök, mint pl. a Features modul.

A karbantartás sok tevékenységet takarhat, de például modul frissítés esetén az update.php futtatása automatikusan üríti a gyorsítótárat. Neked nem kell csinálni semmit.

0
0
vacati képe

Na, legalább tudom, miért kell mindig megcsinálni, csak néha lusta vagyok hozzá, ha sokat variálok, mert update.php, meg időzített feladatok futtatása... kár, hogy az időzített feladatok böngészőbeli futtatása nem update.php-zik is egyben. Vagy de?

Gondolom a Features modul csinál mást is, mert cache-t üríthetek a Teljesítmény beállításainál is manuálisan. Bár azt nem tudom biztosan, hogy ez a cache nevű táblákat üríti-e csak, vagy a session-t is?

0
0
nevergone képe

vacati képe

Tudtam, hogy valamit elfelejtettem, a drupal napon gondoltam, hogy megveszem, de olyan gyorsan vándorolgattam az egyik teremből a másikba két előadás között (kivéve az ebédnél, akkor elmentem enni, illetve levegőzni a hosszabb szünetekben), hogy a végén elmaradt.

Azt mondod ezekre a kérdésekre ott mind választ kapok? Nem csak egy rövid, érintőleges összefoglaló? Mert nem tűnt túl vastagnak a könyv, lehetett vagy 250 oldal, aztán kész.
Tapasztalatból tudom egyéb számtech. témájú könyvekből, hogy azokban csak annyi van, ami ahhoz elég, hogy megtudja az ember, mit nem tud...

Kösz a XAMPP linket, használója vagyok a programnak, de mivel Windowson dolgozom, a file jogosultságok nem fognak korrekten átmenni egy felmásoláskor (volt már ilyen problémám), és egyéb dolgokra is oda kell figyelni, egyébként én is lokálon fejlesztek, vagyis ott is, mert gyors.

0
0
nevergone képe

Az mindenképpen benne van, amire a kezdéshez szükséged van, illetve ahhoz, hogy jobban ráláss a rendszer működésére. A többit pedig úgyis lassacskán, gyakorlatban szeded fel, azért érdemes olvasgatni a drupal.org oldalait, ismerkedni a keresővel, és egy-egy modulnál elolvasni a dokumentációt is.

0
0
vacati képe

Mindig a keresővel kezdem, szűkítem is a google keresőjét (az ittenit) mínuszos szavakkal és a találati oldalak közül az elsőt mindig végignézem, van, hogy az első kettőt is. Ha nincs releváns találat, akkor nyitok új témát. Ha lehetne fórumok szerint keresni szavakra, akkor jobb eredménnyel járna, de mivel a google fajta van itt, amit lehet, megteszek.

Egyelőre a google fordítja le nekem az angol szöveget. Nem mindig érhetően...

Én is jobb szeretek olvasni egy részletes leírást, mint kérdezni, az gyorsabb és élvezetesebb, de abból tudok dolgozni, ami van.

Na utánajárok ennek a könyvnek...

0
0