Gsitemap - ref="nofollow" ??

elias képe

Sziasztok,

feltelepítettem a Gsitemap modult a keresőoptimalizálás érdekében. Működik is teljesen jól, létrehozza az .xml fájlt, benne a linkekkel. Kb így néz ki a végeredmény: http://www.fileando.com/sitemap.xml (ez nem az én oldalam, de példának megteszi, mert Gsitemap modullal készült). Mivel unatkoztam, megnéztem a linkek forráskódját és meglepetten tapasztaltam, hogy az "a" tagek közt ott van a ref="nofollow" kódrészlet is. A kérdésem pedig az, hogy:
- Ez mégis mit akar jelenteni? Mert helyesen ez rel="nofollow" lenne, ennek így szerintem semmi hatása nincs.
- Mi értelme van / lenne ha rel lenne ref helyett? Nem pont a keresők dolgát könnyítené meg a sitemap, hogy minden oldalt le tudjanak indexelni? (most eltekintve a direkt sitemap küldéstől pl. a google-nek vagy a yahoo-nak)

a válaszokat előre is köszönöm,
elias

Illyés Edit képe

A beviteli formák beállításánál (admin/filters/x/configure) lehet ki/bekapcsolni a nofollow szűrőt. Nálam rel szerepel és nem ref, szerintem nézd meg még egyszer, hátha káprázott a szemed ;)

0
0
elias képe

A szemem nem káprázott - még most is ott van :)
A sitemap xml fájljára, mivel egy a drupaltól teljesen különálló fájlt generál, nincs kihatással a beviteli formák beállítása. De ha van - nem túl régi - Firefoxod, akkor te is meg tudod nézni a fent említett linken a forrást, de fontos hogy nem a Nézet/Oldal forrása (ctrl + u) - módon, mert itt a formázatlan xml-t látod, hanem kijelölsz pl. egy linket, jobb gomb rajta és "Kijelölés forrása".
az első link így néz ki:
<a ref="nofollow" target="_blank" href="http://www.fileando.com/">http://www.fileando.com/</a>

rákerestem a Gsitemap könytárban a "nofollow" szóra, és a gss.xsl fájlban (ami a sitemap.xml fájlt hivatott "formába önteni", mint a .html-t a .css) meg is találtam így:
<a href="{$sitemapURL}" target="_blank" ref="nofollow"><xsl:value-of select="$sitemapURL"></xsl:value-of></a>

most kivettem a ref="nofollow" -t, de ezzel nem tekintem lezártnak az ügyet :)
a témaindító hozzászólás két kérdése még megválaszolatlan.

0
0
Illyés Edit képe

OK, most már értem a kérdést :)

Amint látod (Ctrl + u), a szerver által kiküldött fájl egy egyszerű xml dokumentum, a formázást a böngésző végzi az .xsl segítségével. A keresők a formázási információkat nem dolgozzák fel, az xsl fájl akár el is hagyható (ugyanúgy, mint a CSS stíluslap).

Egyébként valóban hibás a fájl, be lehet küldeni bug report-ként, de szerintem nincs jelentősége.

0
0
elias képe

Köszi a választ! Én is valahogy így gondoltam.
Közben találtam egy másik oldaltérkép-modult, a neve: Sitemenu. Ez nem xml-t hanem egy böngészőbarát fájlt generál. Így az általam kívánt célra jobban megfelel. Csak azért írom, hátha vki hasonló cipőben jár.

A Gsitemap-pel viszont van egy másik probléma, amit nem tudtam még megoldani. Ha felrakok egy új node-ot (Story), beállítok neki egy útvonal álnevet (még mielőtt megnyomom a mehet gombot), akkor a gsitemap .xml-fájljába bekerül az új node, de útvonal álnév nélkül.. tehát így: http://example.com/node/123 ahelyett, hogy http://example.com/etelek/sultek/hagymas_rostelyos ..
Az útvonal álnév pedig tökéletesen működik, természetesen kipróbáltam. Próbáltam újra kimenteni a node-ot, futtatni a cron-t, a gsitemap menüjét leokézni, hátha frissíti.. de semmi eredmény. Az .xml fájlban továbbra is a csupasz útvonal szerepelt.
Úgy tudtam csak megoldani, ha a modulokból kikapcsoltam, majd eltávolítottam a gsitemap-et, utána pedig újra bekapcsoltam. Így működött. Csak ez elég macerás, meg így persze elvesznek a korábbi gsitemap-es finomhangolások..

vki-nek van vmi ötlete?

0
0