Felhasználónként külön oldalak elérése

szogedi képe

Nagyon kezdő vagyok a Drupal használatában, még csak 2 napja ismerkedem vele, úgyhogy bocsi a gagyinak tűnő kérdésemért.

Ha min 100 felhasználói regisztrációm van a honlapon, meg tudom adni külön-külön mindegyiknek, hogy csak bizonyos oldalakat láthassanak? Vagy ehhez a felhasználói csoportok körül kutakodjak?

Példa:
tartalom1 oldalt csak user1 láthassa
tartalom2 oldalt csak user2 láthassa
tartalom3 oldalt csak user3 láthassa
tartalom4 oldalt csak user4 láthassa
tartalom5 oldalt csak user5 láthassa
tartalom6 oldalt csak user6 láthassa
tartalom7 oldalt csak user7 láthassa
tartalom8 oldalt csak user8 láthassa
tartalom9 oldalt csak user9 láthassa
stb.

Találkozott már valaki ilyen problémával?

Nagy Gusztáv képe

Mert akkor pl. Bio modul, és mindenki csak a sajátját láthatja, ha akarod.

0
0

Nagy Gusztáv

szogedi képe

Azt szeretném, hogy 1 felhasználó több oldalt is láthasson, de legyen benne olyan oldal, amiket csak ő láthat.

Pl. Van néhány tartalom beküldve cikként, mint infó az oldalról, általános fejlesztések, stb. Ezeket mindenki láthatná, de lennének lapok, amelyeket csakis saját maga nézhet meg. Persze az lenne a legszebb, ha a csak általa látható oldalak száma és a felhasználók száma is korlátlan lenne.

A lapot az admin készítené, ő maga nem szerkeszthetné.

0
0
tolmi képe

Ehhez elég kézenfekvő megoldást jelenthetnek a csoportok. Max minden usernek van saját csoportja (is). Ezt pl. D6 alatt core-ból meg lehet oldani action-ökkel regisztrációkor AFAIK. Ezek után pedig te finomítasz kézzel minden felhasználó hozzáférésén, ha kell.

Azt programozás nélkül szerintem nem fogod megúszi, hogy külön beállítás nélkül tudd kezelni ezeket a jogosultságokat. Viszont nagyon nagy segítség lehet ez a modul:
Content access

0
0

--
Tolmács Márk
Drupal bandita

szogedi képe

Még nagyon kezdő vagyok a portálok terén, s úgy látszi a Drupal alkalmas lesz a feladatra. Nem tagadom, hogy első nekifutásra a Joomla jobban bejön nekem, de annál szűkebbek a lehetőségeim.

Lesz még rengeteg kérdésem... :-)

0
0
eMeLA képe

A CCk-n belül (http://drupal.org/project/cck) van "User reference" field típus (a felhasználók listája). A tartalomtípusodhoz hozzáadod, beküldéskor pedig hozzárendeled a node-hoz a felhasználót (felhasználókat).

Megjelenítésnél (valami.tpl.php) vizsgálod, hogy mi a filed értéke és e szerint megjeleníted, vagy nem. Persze a megjelenítés ennél lehet bonyolultabb is....

Talán a legpraktikusabb egy blokk PHP részében vizsgálni, hogy az adott felhasználóhoz lett-e rendelve node és azok listáját megjeleníteni. Ez már programozást kíván. Még tovább menve egy minimodul, ahol ez mobilisan megoldható (jómagam minden oldalhoz készítek egy minimodult, mert mindig előjönnek dolgok, amit csak azzal lehet megoldani, az sem utolsó, hogy ez hordozható is).

0
0

...mit tudok: http://web.termuves.hu

Nagy Gusztáv képe

0
0

Nagy Gusztáv

pp képe

A két modul segítségével meg tudod ezt csinálni. Csak 5-ös drupalra létezik.

pp

0
0
szogedi képe

Idáig MSSQL és VB.NET párosban dolgoztam évekig, most ismerkedem a Drupal-lal. Alapvetően ha célfeladatra kell a Drupal, jó lesz nekem az 5-ös sorozat is?

0
0
aboros képe

ha most kezdesz, én az ötöst javaslom. sokkal több kiegészítő modul van. ha nagyon tudsz php -ul és van idő, meg érdekel, meg az angol is megy :) akkor meg inkább hatos, aztán megnéz az api.drupal.org -on az example_module -t (meg más example is van) és az alapján menni fog egyszerűbb egyedi célmodulok összerakása.

összekattintgatós fejlesztéshez a hatos még nem eléggé támogatott szerintem.

0
0

-
clear: both;

szogedi képe

Ilyen esetben, ha az 5-össel kezdek, később tudom majd 6-osra fejleszteni a rendszert, vagy olyankor újból kell építkeznem? Az adatbázis nagyban változik a verzió ugráskor, vagy ott is lesz upgrade lehetőség? Nagyon kezdő vagyok a témában még.

0
0
aboros képe

természetesen tudod frissíteni hatosra az alaprendszert és a modulokat is, amiknek van már hatos verziója. néhány régebben készült oldalamat pl azért nem tudom hatosra frissíteni, mert olyan modulokat használnak, amiknek még nincs hatos verziója vagy van, de még nem az igazi.

0
0

-
clear: both;

Pasqualle képe

az upgrade ugy tortenik, hogy csak az adatbazist modositja a script. teljesen automatikus az egesz, semmit nem kell buveszkedni.
ha sajat modult fejlesztesz akkor magadnak kell megirnod a modul 6os verziojat. nincs visszafele (se elore) kompatibilitas, drupal 5os modulok nem mukodnek 6os drupallal (es forditva).
alapszabaly, hogy ne modosits bele soha a forrasba, mert az minden frissiteskor elveszik. ez egy ilyen rendszer, hogy nem kell belemodositani..

szoval ha betartod az egyszeru szabalyokat semmi gondod nem lesz a frissitessel.

0
0