Facebook és Google megoldások Drupalban

gyeva képe

Sziasztok!

Viszonylag kezdő Drupal user vagyok, szükség esetén összekattintgatok egy-egy weboldalt, elszerkesztgetem a tartalmat, de a mély Drupalos dolgokhoz nem értek.

Viszont nem tudok nem meglepve gondolni arra, hogy azok a végtelenül egyszerű kód elhelyezési megoldások, amelyek más rendszereknél tök jól működnek, itt nem oldhatók meg speciális modul telepítése és beállítása nélkül. Gondolok itt pl. a Google AdSense hirdetések vagy a standard Facebook plugin egyszerű szövegmezőbe történő elhelyezésére, követőkódokra stb.

Meg szeretném kérdezni, hogy ennek mi az oka? Technikailag nem lehetséges, vagy nem akarunk olyan modult létrehozni, amely ezt lehetővé teszi?

Taxonomy upgrade extras: 
Melyik modulhoz, modulokhoz kapcsolódik a téma?: 
aboros képe

ilyen általános kérdésre nehéz válaszolni, könnyebb ha konkrét példát mondasz, hogy mit szeretnél elérni, hogyan próbáltad, mit vártál és mi történt helyette?

1
0

-
clear: both;

gyeva képe

Ha szeretnék elhelyezni egy AdSense hirdetést, ahhoz külön modulra van szükség, holott kapok egy kész kódot, amit csak be kellene másolnom. Ugyanez a helyzet az AdWords követőkóddal és a Facebook által biztosított plugin kódjával.
Ez miért van?

0
0
nevergone képe

Hát csinálj egy egyedi blokkot és másold be oda a kódot. Vagy az nem működik?

0
0
SecMan képe

...mert moduláris. de tényleg ;)

Amit Googletől vagy Facebooktól kapsz, azok kódrészletek, amik bővítik a weboldalad funkcióját.
Az, hogy a te weboldaladon hol, hogyan, mikor, kinek jelenik meg azt a te weboldalad kódja határozza meg. Egy statikus HTML oldalnál percse csak szövegszerkesztőben beilleszted a neked megfelelő helyre a kapott kódot és oké, de egy dinamikus rendszerben ezt nem tudod megtenni (illetve lehet jobban is csinálni).

Ahhoz kell a modul, hogy ezt a kettőt összekapcsolja.
És azért kell modul, mert a "gyári" alaprendszer ('core') ezt a funkciót nem tudja.
És azért nem tudja, mert a rendszermagnak csak azt kell tudnia, ami a rendszer működéséhez kell, ami alapvető.
Ezek a kiegészítő dolgok, mint a FB vagy G. nem mindenkinek kellenek, nem alapvetőek.

Harmadrészt, valakinek kell mondjuk a FB által nyújott összes extra funkció, amit egy weboldal csak tudhat (postwall, connect, share, stb) valakinek meg ezekből csak egy funkció? Így lehet olyan modult csinálni ami minden tud, meg olyat is ami csak egyet-egyet és mindenki azt telepíti magának, amire neki szüksége van.

0
0
aboros képe

Ezek a követőkódok általában tartalmaznak olyan elemeket, amiket a basic html vagy a filtered html szűrők kiszűrnek a megjelenítéskor, mert kártékony kód pl pont így is tud kinézni. Full html formátumban biztos működni fognak, bár nem próbáltam, mindig a modulos irányból közelítek. Néhányszor helyeztem már el ilyen követőkódokat közvetlenül a smink valamelyik template filejában vagy blokk törzsében full html módban, vagy saját szövegmezőbe téve és aztán azt kírva mondjuk a node templateben, de minden ilyen eset egy idő után oda vezetett, hogy mégiscsak inkább akkor használjuk a megfelelő modult a sok kavarás-keverés helyett.

1
0

-
clear: both;

SecMan képe

off:
Persze, hogy leírtam, csak kibővítve!
(felzaklatott a -1, gondoltam nem volt elég a link és magyarázni kell, hát megpróbáltam...)

on
Amit írtál, mezőbe beírt kód, valahogy nem is jutott eszembe.
Aztán rájöttem, hogy nekem is kellett így ilyet használnom (custom scriptet body fieldbe, custom filterrel) és annyira megtapasztaltam, hogy miért nem jó megoldás ez, hogy csak a modult tudom javasolni bárkinek is.

0
0
SecMan képe

A szükséges funkciókra szerintem találsz modult. Ezért vannak a modulok és erre épül az egész rendszer.
Pl. Facebook modul
vagy Google Adwords modul

0
-1