Egy buta kérdés...

kispi92 képe

Sziasztok!

Nagy küzdelmek árán sikerült valahogyan végre föltelepítenem és beüzemelnem a saját gépemre egy Drupal 6-ost... :D Bár még nagyon kezdő volnék ebben a dologban, és csak ismerkedem a "rendszerrel" de máris beleütköztem egy kisebb akadályba!

Ugyanis egyszerűen sehol sem találok ennek az l10n_client-modulnak az aktiválási/alkalmazási módjáról egy részetes MAGYAR nyelvű ismertetést... (pedig tényleg mindenütt kerestem már - még a googléval is!) És ha megtennétek, hogy tanácsot adtok számomra - miként telepíthetném és használhatnám ezt a hasznos kis drupal modult???

Ja, és bocsánat a buta kérdésemért!! ;)

Drupal verzió: 
pp képe

Tegyél Te is hozzá a közösség munkájához. ;)

Ha kérdezel azt írd már le, hogy mit próbáltál és mi nem megy. Valamint jó lenne értelmes téma megjelölést használni a "buta kérdés"-re nálam most a te kérdésed az első Google-ban Ráadásul jó lenne, ha már konkrét modul iránt érdeklődsz akkor a megfelelő címkét is rárakni a kérdésre.

Szóval mit próbáltál, hol akadtál el?

pp

0
0
kispi92 képe

hogy eddig még ki sem mertem próbálni semmit ezzel a modullal, mivel *olyan nehezen települt föl a gépemre a rendszer - és nem szerettem volna máris elszúrni valamivel!!! :D Csak gondoltam megérdeklődöm, hogy melyik alkönyvtárba is kéne kicsomagolni a modulnak a tartalmát, illetve hogy azután hogyan tovább?!

És sajnos tényleg csak említések vannak a (magyar) neten erről a modulról... :(

(*csupán mire a xamppot fölerőltettem a gépemre - és azt is csak egy új gépre sikeredett - már ez is beletelt HÓNAPOKBA....)

0
0

Forgalomnövelés üzleti alapon...

aboros képe

van magyar kézikönyv, odafent találod a menübe. van jegyzet is, lejebb találod a linkjét az egyik hozzászólásba.

bármilyen más modult telepítettél már a drupalodra? gondolom nem, mert akkor nem kérdeznéd, hogy hova kell kicsomagolni meg utána hogyan tovább. a telepítési folyamat néhány extrém esettől eltekintve (ez nem az, ha jól tudom) minden modulnál ugyan az.

a modulokat - általában, nem multi-site rendszerben - a /sites/all/modules könyvtárba kell kicsomagolnod. ha nincs ilyen (alapból nincs) neked kell azt létrehozni. miutána oda bemásoltad a letöltött csomag tartalmát, az admin felületen a webhely építés » modulok részben megjelenik a modulod, bejelölöd a kis csekkboxot és mentesz és akkor a modul feltelepül.

kábé.

0
0

-
clear: both;

kispi92 képe

Hogy ez ilyen egyszerű... természetesen én is eddig ezek alapján haladtam előre a Drupal témában, vagyis meg van mindkét forrás (magyar kézikönyv + jegyzet!) És ráadásul meg is találtam ezt a modul könyvtáros dolgot - csak csinálni nem nagyon mertem vele semmit!!! :P

Azért nagyon köszönöm a konkrét segítségedet, remélhetőleg jó hasznát veszem! :)

0
0

Forgalomnövelés üzleti alapon...

eMeLA képe

No azért legyél bátrabb. Nem kell félned párszor úgyis "elrontod" a Drupal-t :)
Ha ennyire nem mersz semmit tenni, akkor nem fogsz sehová eljutni.

Amit érdemes szem előtt tartani, a végleges oldaladnál csak olyan modult tegyél fel, amit már biztosan tudsz kezelni. Erre legegyszerűbb módszer, ha rögtön telepítsz egy másik drupal-t is, amit csak a modulok tesztelésére használsz. Itt megtanulod a modul kezelését. Nem gond ha valamit elrontasz a teszt rendszerbem mert bármikor újratelepíthetsz egy másikat. Ha már "mindent" értesz akkor lehet a végleges oldal alá tenni a modult (ekkor mindig érdemes újra letölteni a drupal.org-ról, mert lehet, hogy közben kijött egy új verzió).
Ezzel a módszerrel elkerülhető, hogy sik "szemét" maradjon a sok kipróbált modul után, valamit nagy eséllyel elkerülhető, hogy véglegesen taccstateszed a végleges oldalad...

Ha már 10. Drupal-t kezded telepíteni meglásd percek alatt meglesz... ;)

Szóval csak bátran, de körültekintően !

0
0

...mit tudok: http://web.termuves.hu

kispi92 képe

akkor megkérdezném még ezt is: a 6.9-es verzsönhöz még nem létezik ez a modul???

Én ugyanis hiába próbálgatom bemásolni az all/modules könyvtárba a 6.x-es vrzióit az l10n-client modulnak, valamiért egyiket sem ismeri föl a nálam futtatott drupal... De vajon miért?

Egy kis helpnek örülnék újra! ;)

0
0

Forgalomnövelés üzleti alapon...

eMeLA képe

sites/all/modules-t akartál írni ?

0
0

...mit tudok: http://web.termuves.hu

kispi92 képe

a sites/all/modules könyvtárra gondoltam. Most viszont akadt egy kicsivel nagyobb gondom ennél, lásd másik topikban... :)

----------------------
Be lehet ám linkelni ilyenkor a másik témát, tudjátok ez az internet ilyen csodás. :) -pp-

0
0

Forgalomnövelés üzleti alapon...

eMeLA képe

Vannak alapmodulok és vannak kiegészítő modulok.
AZ előbbi benne van az alapcsomagban, az utóbbiakat leginkább a http://drupal.org/project/Modules oldalról lehet letölteni.
(Érdemes átböngészni a többi lapot is mivel rengeteg információt lehet itt megtalálni)

A letöltött csomagban vannak ilyenek: install.txt, redme.txt, update.txt ezekben van leírva mit és hogyan kell csinálni.

Részletes magyar nyelvű ismertetés szerintem egy modulhoz sincs, videók akadnak magyar nyelven. Magyarítás csak ott van, ahol valaki lefordította a modult.

Legtöbbet a kézikönyvben (lásd fent) és itt tudsz a modulokról olvasni: http://nagygusztav.hu/?q=webes_tartalomkezelo_rendszerek_jegyzet_0_5_os_...

Ami az "Egy buta kérdés..."-t illet, tényleg buta, na nem a kérdés, hanem a cím. Az, hogy valamit nem tudsz, legyen az akár egy alapvető kérdés, az nem jelenti azt, hogy buta a kérdés, csak hogy nagyon "kezdő"...

0
0

...mit tudok: http://web.termuves.hu

alvin2006 képe

Sziasztok! Most hallottam a Drupalról. (Informatikai végzetségeim vannak, üzemeltetés ÉS NEM PROGRAMOZÁS ) Na mondom ez egy jó dolog, hát én is kipróbálom. Gondoltam hogy nem a webtárhelyre rakom fel hanem lokálisan telepítem, mert itt gyorsabb a hozzáférés. 5. próbálkozásra sikerül. Feltettem a Xampplight-ot, ami után a drupal telepítője fel is ment szépen. A http://localhost/drupal menüpontban bejelentkezés után látom az admin felületet és a modulokat. A következő a kérdés: ha van egy már kész weboldalam a C:\wepoldal mappában akkor hogy tudom megmondani a drupalnak hogy azt az oldalt szeretném "tovább szerkeszteni" ill további funkciókat beépíteni a mostani már kész web oldalamba?

Sok forumot olvastam az elmult napokban, ami nem földi halandónak készült, de nagyon igyekeztem megérteni. Sok sok web porgramozó könnyen eligazodik az általatok leírtakon de egy user szintű kezdőnek igen igen magas sokszor a leírt dolgok értelmezése.

Előre is ellnézést a bugyuta kérdésemért, de szeretném használni a drupal-t mivel sok sok olyan funkció van benne ami nekem igen hasznos volna.

Komolyan igyekszem és próbálkozok!

:D

0
0
andrew képe

A http://localhost/drupal menüpontban bejelentkezés után látom az admin felületet és a modulokat. A következő a kérdés: ha van egy már kész weboldalam a C:\wepoldal mappában akkor hogy tudom megmondani a drupalnak hogy azt az oldalt szeretném "tovább szerkeszteni" ill további funkciókat beépíteni a mostani már kész web oldalamba?

a drupal egy teljesen tőle független weboldalra nyilvánvalóan nem lehet közvetlen szerkesztő és módosító hatással, nemhogy még annak funkciónak bővítésében is részt vegyen.

fordítva.

a telepített drupal-al kell létrehoznod újra ugyan azt az oldalt (feltölteni a tartalmakat, menüpontokat, design-t hozzáigazítani stb.), ezek után lehet igénybe venni a drupal szolgáltatásait!

szóval ez nem egy külső "weboldalbuherátot" program amivel bármilyen oldalt elérsz, módosíthatsz stb.

0
0
alvin2006 képe

Köszönöm a válaszod! Így már értem. Amit te leírtál az tiszta és egyértelmű számomra, így már más megvilágításba kerül a dolog. Köszi még 1x!

0
0
Nagy Gusztáv képe

  • Kérlek tartsd be ennek a fórumnak a szabályait, és legközelebb ha egy új kérdésed van, akkor ne hozzászólásként, hanem új fórum kérdésként küldd be: http://drupal.hu/node/add/forum
  • A kérdésnek valami értelmes címet adj, mert így a cím semmit nem fejez ki.
  • Kérlek olvasd el a Kézkönyvet: http://drupal.hu/kezikonyv

Lehet, hogy neked az itt leírtak nem földi halandóknak szólónak tűnnek, de akkor vedd figyelembe, hogy mi a "szabadidőnkből" sok ezer órát töltöttünk azzal, hogy kezdők számára is érthető anyagot hozzunk össze. Ha neked ennek ellenére is kínai, akkor vagy nem kellene ezzel foglalkoznod (én se akarok balett-táncos lenni), vagy rá kellene szánnod az időt, hogy az alapokat elsajátítsd. Gondolom, hogy belátod, egy utasszállító pilóta-tanuló se 5 percig nézi a műszerfalat, majd nekiáll felszállni, minden előképzettség nélkül. Miért gondolod, hogy egy komplex szakma (webfejlesztés, CMS rendszerek) csak úgy, magától menni fog? Hát nem fog. Be kell fektetni.

0
0

Nagy Gusztáv

alvin2006 képe

Mivel csak halottam erről a rendszerről hogy sok hasznos dolog van benne, gondoltam kipróbálom. A google kereső kiadta, hogy honnan tudom letölteni a telepítőt és a magyarosítást is. Az informatikában az egy bevett módszer, hogy érdemes új dolgokat kipróbálni illetve megtanulni, mivel állandóan fejlődik minden rendszer...

"Lehet, hogy neked az itt leírtak nem földi halandóknak szólónak tűnnek, de akkor vedd figyelembe, hogy mi a "szabadidőnkből" sok ezer órát töltöttünk azzal, hogy kezdők számára is érthető anyagot hozzunk össze. "

Nos lehet hogy te belülről úgy látod hogy minden egyértelmű mindenkinek, szólok neked hogy ez kívülről nem így van, amit szerintem igazol a rengeteg fórum téma is....

Mivel ez számomra új dolog, amit szeretnék megismerni, hát gondoltam, hogy valahol el kell indulni. Feltettem egy kérdést, amire az elötted válaszoló embertől megkaptama választ, igaz, hogy ő nem nézett egy utasszállító pilóta-tanulónak.

Az esetleg fel sem merült benned, ha segítesz, akkor esetleg én is tovább tudom adni e remek szoftverről szerzett tapasztalataimat, illetve bátran tovább ajánlom ezt az oldalt?

0
0
nevergone képe

Mint sok helyen, itt is vannak íratlan szabályok. Meg írottak is, amelyekkel találkozhattál volna, ha figyelmesebben elolvasod az új fórumtémát indító szöveget.
Nem tisztem megítélni senkit, nem is szeretnék, de régebben volt egy olyan íratlan szabály, hogy ha valaki egy új "helyre" (fórumba, levelezőlistára) csatlakozott, akkor egy-két hétig csak olvasott, de nem írt, hogy jobban átlássa és megértse az ott kialakult társalgási rendszer működését. És ha ez nem jött be neki, még mindig szó nélkül távozhatott, nem volt sértődés. Lehet, hogy nehéz volt kivárni azt az időszakot, de talán kevesebb volt a vita is, és az újonnan érkezők nagyobb tiszteletet adtak a már jelen levőknek, különösen, ha ők amúgy segíteni próbáltak.
Ezt azt egy-két hét "csendet" manapság egyre többször hiányolom, nem csak itt.
Elnézést kérek, ha valakit megbántottam, nem szándékoztam kioktatónak tűnni.

0
0
pp képe

A személyeskedést kérlek magán levelezés formájában folytassátok.

pp

0
0
Judith képe

T. Drupal.hu közösség!

Egy éve, hogy Drupal-al dolgozom és kiismertem a dolog grafikai részét. A problémám a következő - és előre elnézést kérek érte -, elkövettem egy súlyos hibát.

Olvasgatom a fórumot egy éve, (levédeném magam, ismerem a netikettet) de most sem találtam gyógyírt a hibámra.

Amatőr vagyok, frissíteni szerettem volna a Drupal 6.2-es rendszerem az aktuálisra, ezért ftp-ről lemásoltam a teljes site-ot egy mappába. Gondoltam ez biztonsági mentés gyanánt elegendő lesz, ha esetleg eltolnék valamit.

Eltoltam. Frissítettem nagy bátran az oldalt - off line - az eredmény. Hiába próbáltam belépni, logout-olni, bármi, semmi sem használt. Nem elegáns, de annál amatőrebb és kontár megoldásként végső kétségbeesésemben visszamásoltam ftp-n a régi site-ot, talán nem meglepő a hozzáértőknek - totálisan elszállt. A Theme sajátom volt, nem tudom, ez jelent-e valamit. Továbbra is off-line az oldal, képtelenség belépni. Kérem, ha valaki közületek tudja a megoldást, hálám a sírig üldözné, tekintve, hogy egy teljes évi kőkemény munkám fekszik benne.

http://www.tombraiderwalkies.com

Üdv.,

Judith

0
0
sgabe képe

Kérlek nyiss új témát, mivel az általad feltett kérdésnek semmi köze az eredeti témaindító problémájához.

0
0