Drupal.hu redesign koncepció

Fekete Balint képe

Hello mindenki!

Ahogy azt már sokan tudjátok, kidolgoztunk egy új koncepciót a Drupal.hu-ra, amit a legutóbbi DUG-on prezentáltunk is. A terveket egy erős vitaindítónak szánjuk, hogy érdemes-e új sminket készíteni, és ha igen, akkor megfelelő-e az új irány.

Elképzelésünk szerint a Drupal.hu lehetne egy technikai demó, ami a kialakult rossz képet javítaná (a Drupal nem szép, a Drupal nem lehet reszponzív stb...). Ezzel erősödhetne a helyezetünk a piacon más rendszerekkel szemben, nemzetközi drupalos körökben, és büszkék lehetnénk a közösségi oldalunkra.

Csatoltam a terveket (mobile és desktop verziókat).

Adobe Illustrator forrásfájl és képek a Dropboxban (.ai + .png):
https://www.dropbox.com/sh/64wi574e1moins5/uq6MO0m16x

Gyors leírás a koncepcióhoz:
https://docs.google.com/document/d/1fqe94Ys2Bdvl_4C4SvehUmkvA5y5yUAM3Os5...

Mindenkit szeretnék arra biztatni, hogy ne csak 2 szóban fikázzon, hanem ha ötlete van, akkor tessék letölteni a forrásfájlt vagy a képeket, és abba belerajzolni. Senki sem várja el, hogy pixelpontos, fasza dolgot mutass majd. Ha teljesen más irányba terelnéd a tervet, nyugodtan tervezz teljesen újat. Még semmi sincs lefixálva.

Akkor tegyünk le az asztalra valami szépet ;)

Fórum: 
KisTasi képe

Nekem, személy szerint nagyon tetszik az új irány.

0
0
Robert Petras képe

Ügyesek vagyok, gratulálok! Kétlem, hogy parázs vita kerekedne ezeket a terveket látva. Kevesen vannak Magyarországon, akik egy ilyen komplex elrendezést meg tudnának valósítani Drupal alatt, szóval jó kezekben van Bálint ahogy látom. Kudos a kontributoroknak valamint a GUI és az UX tervezőnek ;-)

Ha az új Drupal.hu ilyen formában meg tudna valósulni, az azt hiszem, hogy nemcsak hazai berkekben, hanem a nemzetközi piacon is felkeltené az érdeklődést egyrészt a kis közösségre, másrészt pedig pozitív hatással lenne az itthoni Drupal fejlesztő cégek, az egyéni weblapépítők és nem utolsó sorban a Drupal megoldások iránt érdeklődő szervezetek és vállalatok számára is. Egy ilyen megújult portál mindenkinek nyerő lehet.

Csak pár kérdés:

  • Mikorra tervezitek mindezt megvalósítani? A GitHub repót figyelve már látom a többiek munkáját.
  • Szükség van még néhány szabad kézre vagy beta tesztelőre, akik beszállhatnak segíteni?
  • Ugye bevállalós lesz az új design és SVG-t fogtok használni az ikonok megjelenítésére? (Sűrűn járva egy mobil cég helyi bemutató termébe tesztelni, csak pozitív tapasztalatom van a vektoros ikonok támogatásában).
  • A munkaajánlatok bőrönd ikonja biztos, hogy a legszerencsésebb választás? (Jómagam valahogy nem tudok állásajánlatra gondolni ha ránézek.) Esetleg más is lehet vagy ez már eldöntött dolog?
  • Az "új" szócska a ticketek jobb felső sarkán teljesen érthető, a narancssárga és szöveg nélküli sarok milyen célt szolgál? Talán kiemelt tartalom?
  • Tervezitek, hogy CSS előfeldolgozót használtok az új smink elkészítéséhez? SASS, Compass esetleg Breakpoint?
  • A Drupal 7 sminkkészítés előtt készül majd egy HTML5 prototípus is?

Huh, ezek a tervek teljesen feldobták a napomat! Gratulálok és további jó munkát kívánok!

1
0
csakiistvan képe

Nem ezen meg nem dolgozunk, amit latsz az nem az :)
Szabad kézre mindig szükség van, szóval akinek kedve van lehet segíteni. Technikai részletekről még nem esett szó, de nyílván lesz sass/compass, enélkül nincs smink manapság!

3
0

Drupal full-stack developer at Wunderman Thompson Budapest

KisTasi képe

Akkor én jelentkeznék tesztelőnek.

0
0
csakiistvan képe

Gondolom lesz a projektnek egy Product Ownere, aki osszeallitja a feladatlistat es koordinalja a munkat tesztelessel egyutt. Majd jelezni fog a jelentkezoknek hogy mikor hogy indul a munka...

2
0

Drupal full-stack developer at Wunderman Thompson Budapest

aboros képe

azért ez nem "csak" egy smink, jósok sitebuild is kell ahhoz, hogy ez így létrejöhessen.

0
0

-
clear: both;

Robert Petras képe

Vágom ám, hogy mire gondolsz! Igazad van, mint oly sokszor.

Mondtam már, hogy mennyire utálom a "smink" félrefordítást? Csak nem merek javaslatot tenni a fordító csapatnak amíg egyedül vagyok ezzel a dologgal, mert félek, hogy mint a csipát, úgy leráznak, pedig a "theme" szó jelenlegi magyar megfelelőjére tényleg ráfér a reform. Elnézést amiért offtopic voltam.

0
0
aboros képe

de szerintem nem félrefordításról van szó. a smink vagy theme vagy hívd ahogy tetszik, igen komoly átfedésbe van a sitebuildel. ha nagyon szűken nézzük akkor a smink az ami a sites/*/theme/* mappában történik. igenám, de ahhoz már egy rakás dolognak kell rendben lennie, hogy csst írhassak rá ugye és akkor arról még nem is beszéltem, hogy a sminkben mi mindent írhatok felül (bármit, lásd hook_page_alter)

tényleg off ez itt, messzire vezet. :) én imádom a "smink" fordítást, szerintem bombasztikus. csak arra akartam rámutatni, hogy itt nem arról van szó hogy "csak" írunk egy új sminket. igazából soha nem arról van szó, szuperritka (aka soha), amikor egy "redesign" csak cssből megvan. :)

2
0

-
clear: both;

Robert Petras képe

theme vagy hívd ahogy tetszik, igen komoly átfedésbe van a sitebuildel.

Semmi gond, pont erre gondoltam én is. És pont ez hiányzik a smink fordításból, nem mintha bele kellene tukmálni a tényleges jelentését a "gőzpöfögészeti tovalöködönc" mintájára. Azért kíváncsi lennék a sztorira, ami a fordítás keletkezése mögött van...

0
0
hron84 képe

De tele vagyunk sok jo sitebuilderrel :-)

2
0

--

()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.
fazsoo képe

nekem inkább egy linkgyűjtő hangulatot ad, "elmetrosodva". hiányzik a tér belőle, és nincsenek fókuszpontjai az oldalnak. hamar fárasztóvá válik a böngészése.
a zárt rendszer (pl. egy dátum a rendezvényről ugyan akkora hangsúly, mint a jóval kisebb súlyú kommentek száma és boxba írható egy tőmondatnyi szöveg rengeteg oda-vissza kattintgatást fog adni, mert a feléről nem fog kiderülni, hogy releváns-e számomra? még kártyás beforgatós vagy modálos megoldással is nehézkes lesz, esetleg a huffingon post-os quickread vagy ilyesmi lehetne.

4
-3
Den képe

Egyetértek. Nincs tér és fókuszpont kevés a szöveg. Inkább app, mint weboldal.

3
-1
alippai képe

A kérdés, hogy ez baj-e. Mivel másabb ez, mint egy hírolvasó + eseménygyűjtő + közösségi + linkmegosztó + álláskereső alkalmazás.

Rövid verzió: szerintem a terv a főoldalra passzol, a tematikus oldalakkal kell játszani.

A hosszabb:

Maga az állítás, hogy alkalmazás szerű, az igaz. Az is igaz, hogy nincs kiemelt tartalom(típus). Ez megint kérdéses lehet, hogy így ez rendben van-e.

A főoldalon nincs olvasnivaló (vajon hiányzik, szükséges lenne?), én így nem ragaszkodom az újság/magazin stílushoz.

A Kézikönyv szekciónál tényleg ügyelni kell arra, hogy laikusok sokáig/hosszan szeretnék olvasni, ne legyen zsúfolt. Gondolom ott fehér vagy valami hasonló hátteret kap a szöveg.

A fórumunk elrendezése tragikus jelenleg (vékony az oldal + még osztjuk két hasábra + megfejeljük azzal, hogy a hierarchiát is ugyanebben az irányban jelöljük) szóval ezt nehéz elrontani. :D

A munkaközvetítő pl. simán lehet lazán brandelhető (logó), ott kevés a szöveg úgyhogy az appszerű felület megint jó lehet. Ugyanez igaz a Link galériára, vagy Linkek menüpontra.

Én a jelenlegi appszerű dolgot támogatom keretként és azon belül lehet könyvesdit, magazinosdit játszani az azt kívánó részeken.

1
0

Lippai Ádám
young element

Den képe

Maga az állítás, hogy alkalmazás szerű, az igaz. Az is igaz, hogy nincs kiemelt tartalom(típus). Ez megint kérdéses lehet, hogy így ez rendben van-e.

A főoldalon nincs olvasnivaló (vajon hiányzik, szükséges lenne?), én így nem ragaszkodom az újság/magazin stílushoz.

Eddigivel is az volt a baj, hogy valahol lent volt az a tartalom, amiért visszajártál - a frissülő dolgok (esemény, fórumtudásbázis, planet. Ez most egy „mégolyanabb” verzió.

Nem vitatom, szép. De funkcionálisan nem jó ide, mindig vadászni kell, hogy mi a bővebb leírás - hover kell minden esetben… stb.

Első átnézésre nekem ez a véleményem. Sokkal egyszerűbb, áttekinthetőbb oldal kialakítás felé mennék el.

1
0
aboros képe

hiányolom a belső oldalakat. szívesen megnéznék legalább egy belső oldalt - mondjuk egy fórumtémát és kapcsolódó blokkokat, egy kereső találati listát és egy tracker táblázatot.

amúgy nekem tetszik, de a grafika marhára szubjektív műfaj és emiatt nem is igazán a demokrácia melegágya :)

7
0

-
clear: both;

hron84 képe

Elorebocsatom, hogy rajzolni nem fogok, mert nem tudok.

Nekem alapvetoen tetszik, bar feldobtak valamit, amit en is problemanak latok: ki donti el, hogy mi kerul az excerpt reszbe (ami a csempen megjelenik)? Mert nem biztos, hogy az elso/elso ket mondata a contentnek relevans lesz. Akkor lehetne ez igy, ha csak szerkesztett tartalom kerulne az oldalra, azonban egy user contentnel ez nem feltetlen hasznos feature.

Masik problema nem annyira a dizajn kritikaja. Az a problema ezzel a kinezettel, hogy _nagyon_ metros. Kellene futni egy kort, es megkerdezni a Microsoft Magyarorszagot, nincs-e a Windows 8 elrendezese levedve, mert ha igen, es kiszagoljak az uj oldalt, akkor igen csunya sarcot vonhatnak, ennek most kellene utanajarni, amig nincs benne tul sok munka. Szerintem az oldalon senkinek se hianyzik egy jogi hercehurca egy olyan meretu ceggel, amivel szemben nem sok eselyed van nyerni.

En egyebkent egysegesitenem a csempek elrendezeset, ha mar erre akarunk menni. A baloldali... hat... savban felul legyen a datum, alul a szerzo, _MINDEN_ tipusu csempe eseteben (esetleg kisebb ikonokkal el lehet jatszani, hogy 3 ikon van, fentrol lefele datum, kategoria, szerzo, a lenyeg az, hogy ez kozos legyen minden csempeben, ne kelljen gondolkodnom, hogy mi lehet ott, "ne tord a fejem"), jobbra meg ugye a cim meg az excerpt (alternativakent a datumot ki lehet venni bal oldalrol, es ide, a cim ala elhelyezni, viszonylag kis betukkel), es a kommentek szamat en a jobb also sarokba tennem egy kis atlosan levalaszott cuccal, mondjuk vilagoszold alapszinnel, es - az olvashatosagot szem elott tartva - minel kisebb betutipussal. A buborekocska maradhat, csak legyen az is aranyosan kisebb. A kommentek szama ugyanis valoban nem hangsulyos tartalom, akkor sem, ha - mint ahogy az a DUG-on is elhangzott - az uj/olvasatlan kommentek szama lesz benne.

Illetve: a kiemelt hirdetes legyen kiemelt (a mockupban a majusi BDUG csempeje). Ne vegyek korul egyeb hirek, mert elvonjak a figyelmet, ezaltal sulytalanna valik a kiemelni kivant tartalom. Alatta lehetnek hirek, de ez legyen a legfolso elem, es oldalt legyen egy kis keretje neki (ezaltal a csempebe foglalt kep egy picit kisebb lesz), amitol megvaltozik a kinezete, es vonzza a szemet. A metroban hasznalt sotetlila az pont jo lenne erre, nem hangsulyos hatter, megis kiemeli a benne levo tartalmat.

Jo lenne, ha a csempecsoportokon belul is ervenyesulne valamilyen rendezoelv, es ez lathato is lenne, peldaul balrol jobbra datum szerint csokkeno frissessegu cikkek, vagy valami ilyesmi. Ha ez lesz a rendezoelv, a datum mezobe az a datum keruljon, ami alapjan rendeztek, ha ez a legutolso frissites datuma, akkor az. Legyen mar fogalma a usernek, hogy mi alapjan van ez rendezve.

Ne legyenek semmibe logo csempek a szelen. Nyilvan, ha a tomb nem jon ki ugy, ahogy kellene, mert csak 13 csempe van a 15 helyett (5x3-as blokkok vannak most), akkor alul kimarad ket csempe, az okes, de amit most a megosztos kiscsempekkel meg a "Tobbet akarok" kockaval muveltek, az borzaszto. A "Tobbet akarok" jelenjen meg rogton a kategorianev mellett, nem is feltetlen szovegesen, eleg ha egy korbefoglalt jobbra mutato nyil visz tovabb, ahogy azt a Windows 8-ban mar megszokhattuk (tenyleg, nezzetek meg a Windows 8 interfeszenek elemeit kozelebbrol, nagyon hasznos).

Nem tudom, tervezitek-e, hogy a csempek balszelen,az ikonok (borondke, lokatorka, avatar) linkesedjen, hasznos lenne (kategoriaikon eseteben az adott kategoriara ugorhatna, mig az avatar eseteben (FIGYELEM!) az adott szerzo tartalmait listazhatna (NEM a profiljat, az kb. senkit nem erdekel, ez nem a Facebook). Az avatarra masik otlet, hogy kiemelkedne overlayen egy csempe, ahol egyreszt lenne egy kivonat az emberkerol (cim: az emberke neve, balra az avatar kicsit nagyobban, jobbra pedig sorban harom link/ikon: cikkek, profil, es kapcsolat, amennyiben ez engedelyezve van, ha nincs, es ikonban gondolkodtok, akkor is jelenjen meg az ikon, de legyen szurke/disabled).

Nagyon fontos, hogy eszbe legyen tartva: egy emberkenel nem a profilja es nem o maga a fontos, hanem az altala generalt tartalmak. Ez nem egy szocialishalos oldal, hogy kapcsolatokat epitsunk, hanem egy tudastar. Jobban megjegyezzuk azt, hogy "O, igen, tudod, az a srac, aki azt a nagyon jo bemutatot tartotta a Page Managerrol", mint azt, hogy "O, tudod, aki a hogyishivjak cegnel dolgozott, ott fenn eszakon, a... ehh, elfelejtettem melyik orszagban, valamelyik hidegben.". Felreertes ne essek, fontos az, hogy a szerzo profilja konnyen elerheto legyen, de ne legyen kozponti helyen, mert itt egy picit fontosabbak a kerdesek, a tudasanyag, mint maga az ember.

Ehh, hosszu lett, pedig csak par dolgot akartam irni. Na mindegy, ez egy vitaindito, lehet szetflamelni.

2
0

--

()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.
alippai képe

.

1
0

Lippai Ádám
young element

Robert Petras képe

@Bálint

Egy 7 colos kis kézrevaló táblagépen nézem a drupal.hu_web_04-desktop_2column.png látványtervet. A belépett felhasználókra tervezett látványterv számomra teljesen egyértelmű és világos a tudásbázis résztől lefele.

Szépen oldottad meg a témák szerint lebontott régiók közötti szüneteket és tejesen jó a ritmusa a szekcióknak. A színvilág is jól eltalált és üdítő a zöld használata a kék háttér és a fehér blokkok mellett (tudom DO arculat, de akkor is jó).

Terveztek egy működőképes HTML prototípust, ami publikus és le tudja tesztelni az itteni közösség? Mi kell ahhoz, hogy tovább menjen a szekér? Szerintem teljesen jó ez a csapás!

4
0
hosszu.kalman képe

Megneztem, nagy ugras lenne a drupal.hu-ra :)

Fokuszpont tenyleg nem nagyon van. Felul biztos hogy nem jo, hogy a promot korbeveszik a vegyes tartalmak. A kiindulási otlet nem rossz, egyszeruen kivitelezheto es a reszponziv dologra mar eleve alkalmas. Most ez a metro design (nincs kerekites, szolid szinek) trendi, de a csempe itt szerintem nem annyira jó. Meg a window 8 kepernyojen ikonok vannak keves infóval, kulonbozo szinekkel, ranezesre lehet ertelmezni. Itt viszont probaltam az 5 oszlopos nezetet atolvasni es nagyon zavaro volt, hogy vizszintesen es fuggolegesen is haladok a szemmel es kozben olvasok. Könnyen kihagy a szemem tartalmakat. UX szempontbol egyszeru lefele haladni a szemnek es az agynak vagy oldalra, de a ketto egyszerre nehez, ahol olvasni kell. Egy kepgalerianal mas a helyzet, ott nem "forditja" az agy a latottakat. A nagykepernyore okosan altalaban a nagyobb tipot, kepeket hasznalnak es marad pl egy oszlopos. Szep megoldasok pl:
http://www.teehanlax.com/story/stackup/
http://37signals.com/svn

Teehanlax siteon pl egybol mobilra nyomtak, meg a webesen is "mobilmenu" van.

De hogy valami osszefoglalt ertelmes tomor is legyen :)
- nincs fokusz
- a korbevett promo nem jo, prioritas szerint haladjon lefele
- nem elkulonithetoek az adott tartalmak (a cim segit, kicsit ikon segit, de lehetne feltunobb hogy hir, esemeny, stb.)
- az "app felulet" kiindulas jo

Amit csinalnek vele, az egy kis tweak igazabol:
- prioritas szerint lefele
- egy oszlop, a csempe marad, csak minden kifut a szeleig
- a kulonbozo tartalmak ikonjai mas hatterszint kapnanak, a profilkep stb ok
- esetleg egy "preview" ikont dobnek bele, hogy pl legyen egy olyan feature, hogy a keskeny vizszintes savok kinyithatoak, es elolvashato a lead. Pont mint a google reader. Sot, igazabol abba az iranyba vinnem el :)
- megneznek egy olyan verziot, hogy pl egy halvanyszurke hattere van a mostani kozepso kek hatter helyet, ez a kek meg az oldalsav, hogy ne legyen akkora kontraszt.

Ime egy elkepzeles, hogy erthetobb legyen: https://dl.dropboxusercontent.com/u/12357079/webshare/Drupal.hu.jpg

Kb ennyi, de tetszik az ujszeru megkozelites :)

9
0
Fekete Balint képe

Mindenkinek köszönöm az eddigi válaszokat és a belefektetett munkát. Ganzer Fannival (cheppers) dolgozunk a következő változaton. Ha minden jól megy, ma este fel is rakjuk. Lehetőleg addig jelezzen mindenki, aki szeretne még valamit hozzáfűzni.

4
0
hron84 képe

Miert, utana mar nem lehet? :-)

Izgatottan varjuk amugy az uj kepeket.

0
-1

--

()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.
nevergone képe

Fekete Balint képe

Utána is lehet, csak azt ebbe a körbe már nem vesszsük bele :) Még faragjuk picit, amint kész, kirakjuk ;)

0
0
Fekete Balint képe

drupal.hu_web_06.png és drupal.hu_web_06_aloldal.png a csatolmányok között.

Szóval végre felraktam az új terveket. A lényegi rész már pénteken elkészült, de igyekeztem szépen összeszedni az érveket, hogy hol miért változtattunk az észrevételek alapján, és milyen észrevételeket vetettünk el kipróbálás után. Az elvetett verziókat is meg akartam mutatni, de belefáradtam, úgyhogy inkább kiraktam az általunk (Ganzer Fanni) javasolt változatot.

Minden észrevételt végigolvastunk, értelmeztünk és megvitattunk. Ha valamelyik részlet nem lenne tiszta, kérdezzetek rá nyugodtan.

3
-1
tompagabor képe

Sziasztok, ezzel a dologgal hol tartunk?
Bekapcsolódnék a frontend feladatokba, ha van már rá csapat, (ha nincs akkor belekezdenék), feltéve, hogy vannak már végleges vagy véglegeshez vélhetően nagyon közeli látványtervek.

1
0
csakiistvan képe

https://github.com/drupalhu/drupalhu_theme_html_template

Itt tartunk, az volt a terv hogy staticban megcsináljuk előbb majd ha minden pöpec akkor elkezdjük gyúrni a drupal sminket.

A fenti html erős refactort igényel, Bootstrap 3.x használata miatt és néhol nem használtam megfelelően a Bootstrap nyújtotta dolgokat.
Beszéljünk róla skypeon vagy bármilyen módon hogy felvegyük a dolgot.

0
0

Drupal full-stack developer at Wunderman Thompson Budapest

PeterMK85 képe

Úgy látom elkél a segítség.

Repo:
Nekem kicsit rendezetlen
(sass/sass extension, logo svg kinn gyökérben, nem látok grunt jobot beállítva...)

HTML POC ban amit javítanék:
flexslider helyett owl carousel (sokkal jobb touch implementáció)

0
0
csakiistvan képe

Szvsz ne ide írd, inkább ide, mint issue https://github.com/drupalhu/drupalhu_theme_html_template/issues

1
0

Drupal full-stack developer at Wunderman Thompson Budapest

csakiistvan képe

A napi kommunikációt a redesignról Slacken toljuk, ha bárki be akar szállni itt megteheti, csak kárjen invite -ot. https://twitter.com/drupalhu/status/535085961907273728

0
0

Drupal full-stack developer at Wunderman Thompson Budapest

snufkin képe

Nem vagyok biztos benne, hogy egy invite-only megoldas celszeru lenne ezekben a kozossegi projectekben. Drasztikusan le fog igy esni azoknak a szama, akik hozza tudnak tenni, raadasul beiktatunk egy palacknyakat is, hisz valakinek jova kell hagynia az invite kereseket.

3
-1
nevergone képe

Egyetértek, ezen felül szerintem nem éppen közösségépítő ez a szemléletmód. Különösen fura ez egy amúgy nyílt forráskódú, bárki által elérhető szoftver (hazai) honlapjának esetében.

0
-1
zsofi.major képe

Volt ezzel az egésszel kapcsolatban egy nagyon szerencsétlen megnyilvánulásom ircen, amit utólag nagyon sajnálok, mert az éle miatt sajnos pont az információ része úszott el. Nem szerettem volna vele senkit se minősíteni.

A Slackről az én érintettségem kapcsán tudok csak beszélni, a többi folyamatról nem tudok nyilatkozni, de emiatt indult el ez az egész.
Az idén azt vettük észre, hogy nagyon nehéz olyan csatornát találni, ahol hatékonyan lehet hosszú távon folyamatokról, sürgős dolgokról kommunikálni. A DevDayst, a Drupalatont és a Drupal Hétvégét is a Skype-on szerveztük, mindhárom esemény olyan folyamatos egyeztetéseket igényelt, amit az email és sajnos az irc sem tud kiváltani. Tudom, az ircnek nagyon sok hasznos funkciója van, de mivel nem ott kezdtük el ezeket intézni, hanem skype-on, ottragadtunk (ircen van drupalaton szoba, de szerintem két kezemen és lábamon meg tudom számolni, hányan mondtak ott valamit idén).
Az viszont hamar kiderült mindhárom esetben, hogy sok a zaj, és nehéz fókuszálni, mert nem lehet tematizálni a beszélgetések folyamatát.

Tény, hogy azért kezdtük el a Slacket használni, mert Istvánék is, és mi is egy ideje ezt toljuk, de a legfontosabb oka az volt, hogy így szét tudjuk bontani különböző channel-ekre a párbeszédeket, és nem folyik össze minden. És megint csak a saját érintettségem kapcsán tudok beszélni, de amikor egyszerre három eseménnyel kapcsolatban folynak különböző dolgok, akkor baromi nehéz odafigyelni.
Emiatt adta magát, hogy nekiinduljunk, és vannak olyan funkciói, amihez nem kell öt év egyetem, és igen, mi hatékonyabbnak érezzük, mint amit eddig csináltunk.

Nem az a cél, hogy bárki is kimaradjon (vagy úgy érezze, hogy kizárná őt bárki is) a párbeszédből, a folyamatokból, a munkából, de úgy láttuk, hogy az ircen is eléggé összefolynak a dolgok, nehéz követni a beszélgetéseket, és ezért megpróbáltuk a helyzetet javítani. Aztán pedig jött az ötlet, hogy munkacsatornaként esetleg megpróbáljuk másra is felhasználni, és így összegyűjteni egy helyre azokat, akiket érdekel. Sajnos azt látom, hogy ha valamiről nincs folyamatos kommunikáció, és nem vezeti senki a szálat, akkor az a téma elhal a francba, és nem lesz végül semmi belőle.

Az egész felvetésnek a kommunikációja szintén szerencsétlenül alakult, nem kellett volna rögtön kiírni Twitterre, ez az én hibám, elnézést kérek érte.

Ha valakinek van olyan javaslata, amivel a problémánkon tud segíteni, akkor plízplíz jelezze.

3
0
snufkin képe

nekem alapvetoen nem az a problemam, hogy slack-ot hasznalunk, vagy sem. A Slack maga szerintem is egy teljesen jo eszkoz, es jol lefedi azt a use case-t, amivel ti is szembesultetek. Teljesen megertem a hatekonytalansag felett erzett frusztraciot, a jelenlegi csatornak valoban nem a legjobbak, es nem is nyitottak.

Nekem az a bajom, hogy most megint letrejott egy olyan csatorna, ami nem teljesen nyitott, invite-only. Igy nem eshet be barki, akire hirtelen rajon, hogy most meg tudna csinalni egy-ket dolgot, hiszen varni kell amig valaki jovahagyja a jelentkezest. Kicsit szerencsetlenul jott az ki, hogy pont, amikor elkezdtetek errol kommunikalni, akkor pont a nem eleg nyitottsag miatt irogatunk, azt azert leszogeznem, hogy szerintem az iranyvonal jo, es ne haragudjatok, ha tul tamadonak tunt a megjegyzesem - nem annak szantam.

Szerintem ezeknek a siloknak a lebontasa fele kene haladnunk, hogy minnel konnyebb lehessen atlatni, mi is tortenik, es hogyan tud barki beszallni, segiteni. Nagy szukseg van ra. Peldaul az egesz githubos atszervezes is erre iranyul: kell egy jol dokumentalhato, fix folyamat, ahogy hozza lehet tenni, es ehhez nem kell senkitol se engedelyt kerni, ezutan mar barki hozzatehet.

Hogy konstruktiv is legyek: van arra lehetoseg, hogy publikus legyen peldaul a csatorna neve, es barki belephessen?

4
0
zsofi.major képe

és ahogy látom, sajnos erre nincs lehetőség, mármint a nyitottá tételre.

Amit tudok cserébe, hogy ha bárki szól, akkor igyekszünk a lehető legrövidebb idő alatt betenni, ennél többet sajnos én sem tudok csinálni. Mondtam, nem cél a kizárása senkinek se (fel se merült, soha), de az biztos, hogy egy helyre kell terelni az azonos célért dolgozókat, mert különben nem lesz belőle semmi. A redesignról már meg is indult egy párbeszéd, ha valaki szeretne csatlakozni, jelezze nyugodtan.

0
0
york képe

Hali!

A rendezveny szervezes kommunikacios igenyeit es egy redesign vagy barmi hasonlo kommunikacio igenyeit ne keverjuk ossze.
En szemely szerint semmi okat nem latom annak, hogy a mostani #drupal.hu csatornan ne lehetne kommunikalni. Ha sprint van akkor celszeru egy dedikalt csatornara koltozni a hatekonysag miatt.
A github nagyon szepen tud uzeneteket kuldeni a kulonbozo esemenyekrol + egy levlista, ha nem eleg a github.

Az hogy a #drupalaton irc csatornanak mekkora a forgalma az nem jo pelda, hiszen nem az volt a fo kommunikacios csatorna (skype-on szerveztunk), az inkabb arra szolgalt, hogy ha valaki aki nem vett reszt a szervezesben elerjen minket, es pont a nyitottsaga miatt van.

En ugy latom, hogy erre a celra a slack nem jobb az irc-nel.

2
0
k_zoltan képe

Ha mar ebben az iranyba ment el a dolog akkor az atlathatosag kedveert jo lenne valahogyan kesziteni egy hasonlo oldalt mint amilyen ez: http://drupal.hu/irc ami elmagyarazza hogy mi is az a Slack miert hasznaljuk es hogyan lehet elerni, kivel kell felvenni a kapcsolatot ha szeretne valaki csatlakozni.

illetve:

azoknak akik ujak a Drupal vilagaban es tudni szeretnek hogy hol erhetik el a magyar Drupal kozosseget elmagyarazni hogy ezt hogyan is javasolt megtenni, lehet jo lenne egy olyan oldalt kesziteni ami a "kozosseg"-rol szol arrol hogy mikor hogyan melyik eszkozt javasoljuk ha kapcsolatba akarsz lepni velunk:
Mikor IRC?
Mikor forum(azon belul is melyik)?
Mikor Slack?

4
0
petycomp képe

Hahó. A hétvégén elkértem Bálinttól a terveket, mert a Drupal Hétvége alatt felmerült, hogy most már ideje lenne előrelépni, és gondoltam beleokoskodok a dologba. Látom, hogy közben lett slack csati (hívjatok már meg :) ), és minden finomság.

Lenne javaslatom:

1, Az eddig elkészült tervek alapján elkezdtünk egy másik koncepciót kidolgozni, ami nagyban épít az eddigiekre, de a gyengeségeit erősségekké formálja (haha). Valamikor le kellene ülni és jól lefikázni az egészet, hogy felmérjük minek kell még elkészülnie a tervekből ahhoz, hogy tovább lehessen lépni. Megbeszéljük, hogy ezt ki(k) csinálják meg, és egyszer csak jól készen lesz, amin sokat segít, ha határidőt is teszünk mellé.

2, Ha megvannak a tervek és mindenki kellően utálja már őket, akkor elkészülhet egy fejlesztési terv, aminek szintén kellenek felelősök és határidő.

3, A munka neheze csak eztán jön, a megvalósítás. Szerintem ha látjuk, hogy mekkora nagyságrendű munkáról beszélünk, akkor reálisabb vállalásokat tud tenni mindenki.

Elnézést, ha ezt már meghaladta bármilyen egyéb csatornán folyó kommunikáció. Ha nem, akkor én javasolnék egy jövő heti időpontot és helyszínt az első pont kipipálására.

1
0

Cheppers

csakiistvan képe

Kuldtem meghivot

0
0

Drupal full-stack developer at Wunderman Thompson Budapest