Drupal.hu Mentori Program Indítása

Anonymous képe

Nagyon sokféle képpen lehet bekapcsolódni a Drupal közösségi életbe. Egyik módja lehet ennek a mások számára nyújtott segítségnyújtás. Úgy gondolom, hogy a fórumhasználat mellett helye lehet a Drupal.hu által elindított Mentori Programnak is. A kezdeményez elindítására szeretnék nyílt felhívást tenni a magyarországi aktív Drupal.hu tagok felé.

Drupal Mentori Program

A mentori programok nem ismretlenek a Drupal közösségben és számos magyoroszági jó példát is fel lehetne sorolni. Elég csak a Google által indított Summer of Code programra gondolni és a Chx által mentorált fiatal fejlesztőkre. Létezik külön IRC csatorna, fogadóórák és külön program (Drupal Ladder) is a Drupal Core kontribúcióhoz bekapcsolódni szándékozók számára. Mások is aktívan kiveszik a részüket pl. Gábor Hojtsy, Boobaa, pkiraly, pp, nevergone, stb-stb a lista nagyon hosszan folytatódna még.

Ugyanakkor kevesen vannak mégis akik a Drupal Core fejlesztésén dolgoznak hiszen ahhoz nagyon-nagyon alapos és mély Drupal fejlesztői ismeretre van szükség. Többen vannak akik a modulfejlesztéshez nyújtanak valamiféle támogatást a fejlesztőknek patch, review vagy maintaneri részvétel által.

A fentiekből kiindulva arra gondoltam, hogy miképp lehete a Drupal.hu keretein belül egy kibővített Mentori Programot hírdetni fejlesztők és felhasználók számára egyaránt.

Kihez szólna egy ilyen program?
1. a Drupallal most ismerkedők számára
2. a Drupal, a Drupal Modulok valamint a Drupal Disztrók használata ill. a többnyelvű weblapok létrehozása iránt érdeklődők számára
3. Modul és Smink fejlesztés esetleg a Deployment (git, drush) iránt érdeklődők számára
4. Drupal 8 fejlesztése iránt érdeklődők számára (test, patch, ux, stb)

Hasonlóképpen ki lehetne Mentor a programban?
1. aki másoknak segítene az első lépések elsajátításában (pl. Drupal weblap építők)
2. aki nemcsak egyszerű Drupal weblapokat, hanem speciális feladatokat is lekezelő Drupal megoldásokat hoztak létre és továbbadná a tapasztalataikat másoknak (nagyterhelhetőségű portálok, webshopok, közösségi oldalak, stb)
3. aki több modult, sminket fejlesztett és tett közzé a DO-n
4. aki oszlopos tagja nemcsak a magyaroszgái hanem a nemzetközi Drupal konribútorok táborának és segítene a hasonló tehetségek mentorálásában.

Hogyan tudnám elképzelni mindezt?
1. A Drupal.hu lenne a program koordinációs kere
2. Lehetőség lenne a Mentort keresők számára a jelentkezés egy erre rendszeresített űrlapon keresztül
3. Lehetőség lenne a Mentorok számára a jelentkezők befogadására, azaz lenne egy regisztrált Mentori csoport is (lehetne pl. egy aktív, foglalt, passzív vagy hasonló user címke a Mentorok nevei mellett.
4. A feladat komplexitásától függően 1-3 hónapig tartana egy-egy mentori program
5. Email, Chat, Skype vagy személyes találkozás keretében zajlana mindez (pl. heti egy alkalom 45 perces konzultáció Skype vagy Google Hangout, stb).
6. A programot illene komolyan venni mindkét félnek
7. A program lezárultával a Mentor kapna néhány soros visszaigazolást arról, hogy mit sikerült elsajátítania a képzésben résztvevőnek (pl. Drush használata lokális és távoli szerver környezetben, többnyelvű oldal létrehozása, új modul fejlesztése, stb).

Nincs előképzettségem a hasonló rendszerek kiépítése ill. ilyen jellegű programok megszerveze tekintetében úgyhogy szivesen örülnék a tapasztaltabb tagok ötleteire és útmutatására.

Persze nem csak a billentyűzetemet szeretném koptatni az ötletek beküldésével, hanem élő példaként szeretnék a Drupal.hu közösség számára Mentorként jelentkezni és segíteni a Drupal tartalomkezelő iránt újonnan érdeklődők számára (telepítés, modulok beüzemelése, egyszerű céges weblapk készítése, stb).

Tehát az alsó küszöbszint, ahol segítségére válhatnék az arra rászorulok számára heti 1 órában egyenlőre. Nemsokára azonban én is Mentort szeretnék keresni magamnak, de erre egy új témát fogok nyitni.

Mit szóltok a fenti javaslathoz? Ki tudna bekapcsolódni a programba Mentorként és ki szeretne egy segítő kezet az újabb lépcső megmászásához?

Várok minden hasznos javaslatot és jószándékú hozzászólást.

Taxonomy upgrade extras: 
Drupal verzió: 
Fórum: 
Robert Petras képe

Most nem tudom, hogy az ötlet ennyire rossz vagy csak a témaindításnál bénáztam ennyire, hogy ezidáig senkit sem sikerült annyira beindítani, hogy legalább egy beszélgetés elkezdődjön a hazai Mentori Program kapcsán. Kár érte!

Nemrég kaptam egy felkérést arra vonatkozóan, hogy egy sportegyesület számára hozzak létre egy Wiki oldalt a Wikipédián és ott találkoztam egy erre hasonlító és már működő kezdeményezéssel.

A Wiki közösségén ez úgy működik, hogy van egy erre foganasított oldal, ahol az aktív és elérhető mentorok vannak felsorolva. Őket lehet felkérni egy-egy témában, amikhez értenek és szívesen tovább adnák a tudásukat. Ha valaki például foglalt már vagy egyéb elfoglaltság miatt nem ér rá, akkor nem látható itt.

Amúgy a Drupal program kapcsán konkrét célokra és az odavezető út alatti iránymutatáshoz/támogatáshoz kapcsolódó mentori segítségről van szó. Pl. valaki szeretné megismerkedni valamelyik Drupal kontribúcióval (lehet ez mondjuk a Drupal Commerce) és aki egy olyan tapasztabb közösségi taggal tudna csetelni vagy online beszélgetni aki rutinos ezen a területen. Talán 2-3 beszélgetés lenne, a kezdeti buktatók megbeszélése vagy az ideális workflow kialakítása, stb.

Nekem konkrétan semmi bajom nincs a README.txt fájlok áttanulmányozásával kapcsolatban vagy Googlizni egy-egy bucka legyűrésében, de azért jó lenne néha, néha 5-10 percben élő személlyel is megvitatni egy-egy modult vagy beállítást.

Hasonló hiányérzetem van az itteni fórummal kapcsolatban is. Úgy érzem, hogy többet kaphatnék mentoráltként és többet is tudnék nyújtani mentorként egy-egy témában, mint mondjuk vaktában tippeket adni pontos környezet vagy élő oldal hiányában egy-egy konkrét problémára. Nem tudom, hogy ki, hogy van ezzel.

Egyedül nem tudom, hogy miképp lehetne előrébb mozdítani ezt a dolgot, ezért ha van vamilyen ötleted a téma kapcsán, örömmel venném!

0
0
pp képe

részemmről még idő nem volt átolvasni/átgondolni a javaslatodat.

Érzéseim vannak a dologgal kapcsolatban, de azokat konkrét érthető, és meggyőző szavakká formálni még nem volt időm.

Szóval így látatlanban is hajrá. Drupal Hétvégén dumáljunk róla.

pp

2
0