A drupal.hu célcsoportjai és azok igényei

Rico képe

Gyorsvázlat a megbeszélés elindításához:

(A-csapat) -- akik újak, ők most járnak itt először, és el akarják dönteni hogy akarják-e használni a Drupalt
(B-csapat) -- akik már használják a Drupalt, és ebben van szükségük támogatásra, együttműködésre, információkra

(A1, B1) Webhelyet szeretne I. - a(z amatőr) Webmester

Igényei:
- Jó arra a Drupal amit én akarok?
- Hogy tudom megcsinálni?
--- alaprendszer és magyarítás telepítés
--- beállítás
--- kiegészítések (modulok és sminkek) telepítése, beállítása
--- frissítés
--- smink módosítás
- Segítség! (kommunikáció a közösséggel)

(A2) Webhelyet szeretne II. - a Megrendelő

Igényei:
- Jó arra a Drupal amit én akarok?
- Ki csinálja meg nekem? (Drupal fejlesztő lista)
- Biztos hogy jó? (Bizonyítékul jó példák - "Linkek")

(A3) Érdeklődő webfejlesztő

Igényei:
- Mire képes a Drupal? Összehasonlítva más megoldásokkal? Miért érdemes megtanulnom, használnom?

(B2) Drupal fejlesztő (sminkmester, programozó, fordító)

Igényei: (mivel ez nem én vagyok, itt csak tippelek)
- Problémát szeretnék megoldani (elmélyült, részletes, szakmai diskurzus)
- Dolgozni, teremteni szeretnék (munkaközvetítés, bemutatkozó profil oldal - reklám)
- Megosztanám amit kreáltam (smink, modul, fordítás, ötlet)

Közös igények:
- Tudni akarunk a Drupallal kapcsolatos újdonságokról, hírekről, új lehetőségekről, rendezvényekről, mindenről!

---
(Mivel nincs lehetőség utólag szerkesztéssel itt, a beszélgetés "tetején" összeszedni az eredményeket, majd egy hozzászólásban igyekszem összegezni. Vagy akárki más.)

Fórum: 
tolmi képe

Ez jó lesz. Egyelőre csak feliratkozom erre a témára is ezzel a hozzászólással.

0
0

--
Tolmács Márk
Drupal bandita

aboros képe

jó kezdés!
vagy inkább már folytatás ez, de annak is jó. :)

0
0

-
clear: both;

Magus képe

sok jó ötlet hangzott el a konferencián, remek összesítő amit írtál, remélem, a többsége meg is valósul

0
0

- - - - -
Orseolo Magus
[email protected]

Pasqualle képe

szerintem az elso lepes a ket kulonbozo fooldal lehetne, a bejelenkezett es be nem jelentkezett felhasznalok kozott. Szerintem ez maris lefedne a ket alap celcsoportot ..

0
0
Boobaa képe

Jók a kis lépések ("lábam előtt mécses a Te Igéd"), feltéve, hogy tudjuk a célt, az irányt. Meg kéne fogalmazni egyetlen felszólító mondatban, hogy milyen célja van a drupal.hu-nak (iránymeghatározás), hogy aztán a sok kis lépésből - amit mindenki a saját ötlete szerint tesz meg - ne egy helyben topogás legyen, hanem haladás.

0
0
Rico képe

Ötletem:
- Bemutatni a Drupalt.
- Segíteni a Drupal használatát.
- Segíteni a Drupal továbbfejlesztését.

Ebben a témában jó lenne a célcsoportokat és azok igényeit összeszedni.

Vagy annyira jól összeszedtem, hogy
- sem új célcsoport,
- sem új igény,
- sem a leírtak módosítása nem merül fel?

0
0
kobrizsa képe

Javaslom, hogy legyen egy beékelődött kategória a megrendelő és a fejlesztők közé, akik leginkább a Drupal-t vagy csak adminisztrálják (nem piszkál bele a kódba, de kiss blokkokat akár létrehoz, könyveket igazgat, tartalmat szerkeszt), vagy egy fejlesztést menedzselnek (maximálisan beékelődve a megrendelő és a fejlesztő közé), vagy mindkettő :-). Megértik úgy-ahogy a fejlesztők nyelvét (taxonómia, tartalomtípus, blokk, régió, css) és megértik a megrendelőt is (Ez olyan legyen, hogy akkor külön legyen és széles és választható és mindig ott legyen, mikor ...)

Nekik is egy speciális igényük lenne a drupal.hu-val kapcsolatosan.

Remélem nem egyedül vagyok ebben a kategóriában :-)

0
0
aboros képe

a felvetés jogos és szerintem ennek a szakmának a talán a B2 csoportban lenne a helye, bár nem tudom pontosan mik lennének egy ilyen csoport igényei, de ha te magadat már úgyis beletetted ebbe a csoportba, talán leírhatnád az igényeket is ;) hm?
(nájssz pikcsör!:)

0
0

-
clear: both;

Rico képe

Szerintem a "Webmester" az, aki nem piszkál bele mélyen a rendszerbe, de ismeri azt, és össze tud kattintani sok mindent, illetve a tartalomszervezéshez, a SEO-hoz, a dizájnhoz és az optimalizációhoz is kell konyítania vagy legalább tudnia hogy miről van szó (és ezért tud közvetíteni a megrendelő és a fejlesztő között).
Az hogy önmagának készít webhelyet vagy megbízója van, nem jut eszembe hogy milyen külön igénnyel jár.

Úgyhogy én is nyitottan várom, hogy mik a speciális igényeik azoknak, akik a fejlesztők és a megrendelők között közvetítenek.

És mi a nevük?
Szerintem a "Webmester" alcsoportja:
Közvetítő webmester / Megbízott webmester?

0
0
Illyés Edit képe

Úgyhogy én is nyitottan várom, hogy mik a speciális igényeik azoknak, akik a fejlesztők és a megrendelők között közvetítenek.

És mi a nevük?

Projektmenedzser.

0
0
Webappz képe

Sajnos nem tudtam ott lenni a DUG 8-on, amelyen a tematika szerint:

4., Hatékony fejlesztés többtagú csapattal, munkaszervezés

is szerepelt. Szóval tolmi biztos többet tudna mondani, arról hogy pontosan hogyan is épül fel egy fejlesztői team és kinek milyen feladatai vannak és ez alapján lehetne őket különböző csoportokba sorolni. Én kb. azt mondanám, hogy projektmenedzser, de a tapasztaltabbak, majd kijavítanak.

0
0

Páldi Zoltán

tolmi képe

Igaza van Editnek, egy fejlesztői tímben bizony a PM az aki közvetít, neki a fő foglalatossága (az erőforrások menedzselése mellet) ez.

Mindemellett a PM-eket nem fogja érdekelni a drupal.hu, nem is tudunk nekik várhatóan értékes tartalmat kínálni, így őket én hagynám célzás nélkül.

Szerintem az a legfontosabb, hogy a következő csoportok le legyenek fedve (ahogy Rico is írta):
a) Ismerkedő
b) Vezető/Döntéshozó
c) Haladó
d) Fejlesztő

0
0

--
Tolmács Márk
Drupal bandita

Illyés Edit képe

Szerintem egy PM-et pl. érdekelheti az, hogy milyen funkciókat biztosít az alapcsomag, illetve mire van kész modul. Ha a megrendelő azt kéri, hogy legyen a webáruházban szállítási költség számítása, vagy ÁFA, vagy raktárkészlet-nyilvántartás, ezt a PM-nek tudnia kell egy tárgyalás során, hogy vannak-e erre kész megoldások, azok mennyire használhatók az adott célra (két kattintás, vagy egy kicsit pofozni kell, vagy nulláról kell fejleszteni). A döntéshozónak nem kell ilyen mélységű információ, a fejlesztőnek meg nem elég, valahol a kettő között van.

0
0
tolmi képe

Ebben nem értek veled egyet, a PM-nek ne kelljen tudnia hogy mire van modul mire nem, azt tudja a technikai kollega.

Azonban a világ nem tökéletes, így a felhozott érvek előtt meghajlok. Egyetlen kérdésem van:
Milyen tartalmat tudunk nekik biztosítani? Nyilván nem tudjuk lefordítani az összes modul főoldalát, így marad nekik a Fórum. A többire meg ötletem sincs. Szóval mit tud nyújtani a drupal.hu ezeknek a látogatóknak?

0
0

--
Tolmács Márk
Drupal bandita

Illyés Edit képe

Már meglévő webhelyeken milyen modulokat használtak. Érdekesebb új modulokról rövid kis ismertető, mire való, ki fejleszti, lehet-e rá komolyabban építeni. (Ezt a részleget én is szívesen olvasnám, nincs időm kipróbálni a napi 3-4 új modult, a projektoldalakon a leírás meg gyakran elég soványka.) Fejlesztések idő-, ember-, költség-igényéről szóló cikkek...

Az lenne az igazi, ha megjelenne a Drupal.hu-n néhány PM, és ők egymás közt, illetve a fórumon táborozó fejlesztőkkel párbeszédben előállítanák az őket érdeklő tartalmakat. Ehhez kellene valami induló felület nekik. Ez a döntéshozókra is jó hatással lehet, most azt látják, hogy van Pistike aki a kisállatbarát egyesület honlapját készíti szabadidejében, meg van pár programozó – egyik csoporttal sem fog egy cégvezető dialógust kezdeni.

0
0
kobrizsa képe

fogalommeghatározásilag a webmester meghatározás jogos.
A fejlődni kívánó webmesternek viszont folyamatosan lépést kell tartania, hogy mit tud a rendszer, bár talán ez az egyik legkritikusabb pontja a dolognak, mindezt hogyan kell megoldani. Pl. a views 2 -t látom hogyan működik és milyen komoly lehetőségek vannak benne, de egyedül nem mernék még nekiesni a beállításoknak, és lehet nincs is erre szükség. a tanárúrkérem bővítése tökéletes megoldás erre szerintem.

A másik féle csoportot most én projektmenedzsernek hívom, aki kapcsolatban van a megrendelővel, a programozóval és a grafikussal is. Szerintem ezek az emberek, akik kíváncsiak, hogy innye ezt a feladatot milyen kis finom megoldással oldja meg a Drupal, ez ennél a feladatnál tökéletesen működne.

Na azt hiszem túlkombináltam a gondolatsort, leegyszerűsítve ami szerintem kéne, az pár jó esettanulmány a magyar oldalon is, hogyan készült ez, hogyan készült az, milyen hibák voltak benne, hol lett elszúrva a munka sorrendje, (ami tudom, hogy nagyon időigényes dolog), de nekem legalábbis ez lenne az igényem. Illetve pár hasznos tipp, hogy akkor előbb a teljes Drupal rendszer (pl. zen sminkkel) - minden funkció okésan működik, na akkor jöhet a grafikus. (saját tapasztalat)

Tudom, itt a lehetőség, hogy megcsináljuk. élni fogunk vele :-)

0
0
tolmi képe

Ez például legyen szerintem is (mármint esettanulmányok). De ez nem csak a PM-type embereknek szól, hanem fejlesztőknek is.

0
0

--
Tolmács Márk
Drupal bandita