Drupal fejlesztői környezet

szantog képe

Na, már elég régen érik bennem a téma, most megpróbálom összeszedni az igényeimet..
Jelenleg, közvetlenül tesztszerverekre dolgozok (ezzel amúgy nincs is semmi gond..) Igazából csak azzal van a bajom, hogy minden egyes fejlesztés ugyanúgy kezdődik: Drupal felmásol, beállít, telepít, contrib modulok felmásol, ha kell fordítást vadászok hozzá, tehát gyakorlatilag egy manuális batch az egész, nehezen hiszem el, hogy erre nincs valami egyszerűbb mód.
A sajátgépen a munkához nekem eddig elég volt a notepad++ a css-hez és a minimális php javítgatásokhoz, ezeket vagy total commanderrel, vagy még a notepadből küldtem fel ftp-n.
Nagyon régen kacérkodok már egy normális környezet összerakásával, amin később mondjuk svn-ig is el tudok jutni.
Mondjuk első lépésként legyen valami linux.. Az XP sajnos a zene miatt nálam kötelező, tehát mellette kellene másik. Ami a legfurcsább, hogy szinte sehol nem találtam egy normális step to step leírást, hogy miként tudnék felpakolni xp mellé linuxot, hogy ne bántsák egymást. Egyáltalán milyen disztribúciót/verziót érdemes használni drupal fejlesztéshez? (Kb 12 éve láttam utoljára hasonlót, amikor unixot babráltam a suliban..)
Végighallgattam iteratoékat is a fejlesztői környezetről, de nekem ez elég meredek volt.
Másodjára mondjuk legyen a drupal stack installer, az itteni fenntartásaim azért megvannak, de ha másnak megy, nekem miért ne?
Innentől linuxon mit lehet használni pl css-re, vagy egyszerű php javítgatásokra? Hogyan lehet a legpraktikusabban dolgozni ftp-vel? Psd-ből mivel lehet linuxon dolgozni?
Úgy általában, ki miket használ, aki linux-on fejleszt drupal alá?

Drupal verzió: 
Illyés Edit képe

  1. Lehúzod az Ubuntu installálót egy CD-re.
  2. Újrainstallálod a Windowst úgy, hogy maradjon hely a Linuxnak is a merevlemezen (pl. fele-fele arányban megosztod, vagy ahogy tetszik).
  3. Beteszed az Ubuntu installáló CD-t, ezzel rögtön ki is próbálhatod a rendszert, ill. egy kattintással elindítod az installálást. Többnyire magától megtalálja az üres helyet a merevlemezen, magától felismeri a hardvert, stb. Nem nagyon szokott vele gond lenni.
  4. Gép indításakor felajánlja a választási lehetőséget, hogy melyik operációs rendszert indítsa.
  5. Linux alatt minden szövegszerkesztőben van kódszínező szerintem. :)
  6. Egy idő után rájössz, hogy az Ubuntu egy rakás idegesítő karácsonyfadísz, amire semmi szükséged, akkor leszeded és felteszed a Debiant vagy valamelyik másik fapados kiadványt. :)

Állítólag Wine-on megy a Photoshop, de mikor legutóbb néztem, csak szendvedtem vele. Böngésző-tesztelés miatt is ajánlott megtartani a Windowst. Az Ubuntu alól látod a Windows partíciót is, ott megcsinálod a grafikai munkákat, utána áthúzod Ubuntu alá.

Drupal telepítéshez a drush-t nézd meg (parancssoros Drupal-menedzselő eszköz), simán tudsz egy kis shell szkriptet írni, ami a kedved szerint összeállított csomagot lehúzza és beüzemeli.

További segítség a HUP.hu Linux-kezdő fórumán.

0
0
Paal képe

  1. Lehúzod és kiírod az Ubuntu installálót egy CD-re.
  2. Bedugod a gépbe windóze alatt. Elindul a telepítő (Win alatt, asszem Wubi a neve).
  3. Megmondod hova (melyik win-es partíció mely mappájába) telepíted, mekkora területre, stb.
  4. Vacakol, másol, stb. majd reboot. Lesz egy Windows XP és egy Linux választási lehetőséged a win boot-menüben.
  5. Ha meguntad, akkor win alatt a telepített programok közül leszed (frankón „Uninstall”).

:)

0
0

--
Palócz Paal Pál, a drupal.hu admin csoportjának tagja
Ajánlott olvasmány: Eric Steven Raymond - Hogyan kérdezzünk okosan

fgabor képe

Hello!

Én tesztszerverként Opensolaris-t használok, mivel az éles szerverünk is az, de előtte ubuntut használtam. Configolni egyértelműen az ubuntu-t könnyebb, de az Opensolaris egy fejlettebb környezetet biztosít szerintem.

Mindkét környezetben számomra a legoptimálisabb fejlesztőeszköz a netbeans. Ennek van egy speciális php csomagja is, ami a netbeans letöltésénél ki tudsz választani, az bőven elég. Netbeans-re létezik egy speciális drupal plugin, ami modulfejlesztéshez nyújt segítséget, ezt is könnyen megtalálod egy google: netbeans drupal plugin kereséssel. A netbeans hibakeresési funkciója hibátlan, illetve a css-t is támogatja, tehát nem kell arra se külön program.

FTP használathoz szintén netbeans :-) Amikor létrehozol egy projektet benne be tudsz állítani egy remote servert is, gondolom a leírásokból ki lehet igazodni. A projekt mentése után egy upload funkcióval meg is oldottad az FTP feltöltést, erre se használok külön ftp programot modul fejlesztés, vagy css irogatás esetén. Amikor modulokat akarsz például felmásolni ftp-n, arra a firefox fireftp pluginja megfelelő, illetve én a Midnight Commander ftpjét szoktam használni. Firefox esetén még ami szükséges az a firebug, illetve van egy drupal for firebug plugin is, ami jó szolgálatot tehet, de annak viszont van egy drupal oldali drupal for firebug modulja is amit telepíteni kell.

Psd-kel eddig még nem foglalkoztam, apróbb grafikai megoldásokhoz a GIMPet használtam.

Lehetőség van dual-boot-os rendszer kialakítására, ez esetben először az xp-t, majd a linuxot érdemes felrakni, az ubuntu telepítője nagyon egyszerű, magától értetődő. A partíciónálásnál alapból fel fogja kínálni hogy a windows mellé telepítsd. Extra particiónálási lehetőségek sztem nem kellenek egy tesztgép használatához.

Amennyiben masszivabb processzorod és memoriád van el lehet gondolkozni egy virtualboxos megoldással is, de ehhez tapasztalatom szerint elég komoly gépek kellenek, hogy használhatóan müködjön. Erre a virtualbox telepítésére lesz szükség, sok helyen leírják még képekkel is hogy hogyan.

üdv

0
0
Paal képe

Felteszel win alá egy Virtualbox-ot és arra telepítesz valamit (Lunix). Lehet fullscreen-ben használni, akkor olyan mintha csak ez lenne.
De RAM-od legyen bőven :)

0
0

--
Palócz Paal Pál, a drupal.hu admin csoportjának tagja
Ajánlott olvasmány: Eric Steven Raymond - Hogyan kérdezzünk okosan

Pasqualle képe

Az XP sajnos a zene miatt nálam kötelező

ez ugy hangzik mintha linuxon nem lenne zene.. de gondolom valami zene szerkeszto programhoz kell..

0
0
Yorirou képe

Hello,

Sokmindent leírtak már, pár dologgal kiegészíteném:
Linux disztrónak nem csak Ubuntu jó, sokak által kedvelt választás a Fedora, openSUSE, Mandriva (csak azért írom, mert ha Ubuntuval valami gond van, akkor ne add fel, próbálj ki másikat). Alapjában véve bármelyik disztró megfelel, Ubuntu alatt a csomagok felrakása után elég csak a "sudo a2enable rewrite" parancsot kiadni, és készen áll a rendszered a Drupalra. Más disztribúciók esetén sem nehezebb, pl.: openSUSE-n van yast, Mandriván drakconf [lehet azóta átnevezték, régen néztem], ott grafikusan tudsz sok dolgot állítgatni (többet közt az apache-ot is).

Linux alatt van tonnányi szerkesztő, KDE alatt van kate/kwrite, GNOME alatt van gedit, amit szoktak szeretni (van bennük szintaxiskiemelés, behúzásokat automatikusan kezelik, és képesek nagyon alap szintű kiegészítésekre is). Ha komolyabb _szerkesztő_ kell, akkor nézd meg a gvim-et.

Total Commander helyett a következő alternatívák vannak:
- krusader
- mc (ez konzolos, a norton commanderre hasonlít)

Ha nem ragaszkodsz a két paneles fájlkezelőhöz, akkor tudsz olyat GNOME-mal, hogy egy "mappaként" csatolod a távoli FTP helyet, és bedobálod oda a fájlokat, KDE alatt pedig bárhova beírhatod a címsorba, hogy ftp://, és lokális fájlrendszerként tudod kezelni (mintha egy másik meghajtó lenne).

Én Linuxon NetBeanst használok, mert az jó, és "mindent tud", bár a verziókezelést jobban szeretem kézzel intézni (megszokás). Ezen kívül fent van egy apache, mysql, postgres, és a mod_php, az ahhoz tartozó kismillió kiegészítővel. Apache-hoz mod_userdir is be van kapcsolva, így minden egy helyen van a home-omban (ez nem muszáj, nekem így kényelmesebb).

PSD-k megnyitására a GIMP nevű programmal lehet próbálkozni, vagy megpróbálni felrakni a wine segítségével a photoshopot (nekem a 7-es könnyedén felmegy, bár az régi; állítólag még a CS2-t is fel lehet rakni).

Zenére nézd meg az Ubuntu Studio nevű disztribúciót, lehet, hogy neked beválik. Ahhoz is fel lehet rakni bármilyen csomagot, amit Ubuntu-hoz, így a Drupalhoz szükséges csomagokat is.

0
0
pp képe

Látszik, hogy régi motorosok válaszoltak csak. Nemrég vettem egy laptopot rajta egy jó kis XP. Amolyan előretelepített csomag. Volt vagy három óra az első bekapcsolás. :D Aztán be a legfrissebb Ubuntu CD. Bebootoltam és utána tovább, tovább, ok, tovább ok, tovább, tovább stílusban simán felment. A particionálás az annyi volt, hogy megkérdezte, hogy hogyan ossza fel a meglévő cuccot. Volt egy csúszka én meg beállítottam, hogy ennyi windows, ennyi Linux. És csókolom. Amikor a parancssorból kellett bűvészkedni az már kb. a múlté. Szóval ne parázz.

Kód szerkesztésre én Komodo-t használok. (Nevergone mutatott pár trükköt azóta már kb. nincs mit kifogásolnom rajta.)

svn és cvs parancssoros, mert a d.o-n óvodás leírás van, csak kopipészt és annyi, másrészt annak idején még Goba mondta el a két titkos svn parancsot (svn up, svn commit -m "üzenet") amit egy sárga cetlire ragasztva őrizgettem sokáig a monitor tetején. :D
A grafikus kliensek nekem valahogyan nem jöttek be. (Túl sokat tudnak. :D)

PSD-re ott a grafikus én azzal nem foglalkozom, abban nem tudok segíteni. Ami nekem kell grafika arra bőven sok a GIMP.

Ftp-vel a legegyszerűbben úgy dolgozhatsz, hogy bemountolod és drush. :D

pp

0
0
nevergone képe

És azóta vannak még újabb trükkjeim is, esetleg tarthatnék belőle valami előadást vagy bemutatót! :)

0
0
zolti képe

Na ez igazán jó lenne.

0
0
janoka képe

+1
Üdv: János

0
0
aries képe

Fedora alatt (ez igazából mindegy) Krusader legjobb. Nem kell IDE-t telepítgetni, várni eg percet, amíg a javás monstre el óhajt indulni. Helyette elindítod ezt, a panelbe pedig beírod, hogy sftp://ezenvagyok:jelszavam@kiszolgalo/drupaldocroot és kész. Jelszó lement, útvonal könyvjelzőbe betesz. Amikor megnyitsz egy fájlt szerkesztésre, akkor van kódkiemelés, -kiegészítés. A többi pedig parancssorból.

0
0
sgabe képe

Szerintem részlet kérdés, hogy milyen platformon, ugyanis a legtöbb fejlesztőeszköz platform független. Tehát nem ez a szempont, amivel meghozza az ember a Windows-Linux illetve Mac döntést, hanem bármi más. Én például azért nem használok (még) Ubuntut, mert sehogy nem tudtam összebarátkoztani a TV tuneremmel.

Szerintem próbáld ki a VirtualBoxot, azért annyira nem erőforrás igényes, ha megfelelően (erőforrás-hatékonyan) használod a gépet. Én most Windows 7-et használok és VirtualBox-al van talonban egy Ubuntum. Ez szerintem sokkal rugalmasabb megoldás, mint egy másodlagos oprendszer felhúzása. Nekem legalábbis megfelel.

Amiket én használok:

0
0
Paal képe

Nekem valamiért nem akart működni Vista alatt (már nem tudom miért). Neked nem volt vele semmi gondod?

0
0

--
Palócz Paal Pál, a drupal.hu admin csoportjának tagja
Ajánlott olvasmány: Eric Steven Raymond - Hogyan kérdezzünk okosan

sgabe képe

Vista alatt nem próbáltam, de Windows 7 alatt XAMPP-al nekem gond nélkül működik. Viszont attól, hogy lokálisan mondjuk nem tudod beüzemelni, ha a tárhely szolgáltató biztosít SSH hozzáférést és engedélyezi a parancssori PHP futtatást, akkor a tárhelyeden még használhatod. Úgy van igazán előnye.

0
0
Paal képe

Mert akkor megyek!

ha a tárhely szolgáltató biztosít SSH hozzáférést és engedélyezi a parancssori PHP futtatást, akkor a tárhelyeden még használhatod

0
0

--
Palócz Paal Pál, a drupal.hu admin csoportjának tagja
Ajánlott olvasmány: Eric Steven Raymond - Hogyan kérdezzünk okosan

sgabe képe

Van egy issue a Vista-val kapcsolatban, hátha segít.

Ami a tárhelyet illeti, ilyen magyar szolgáltatót nem tudok. Biztos van...nem két fillérért. :) Volt már téma a szolgáltató kérdés, ott is hozzászóltam, ha gondolod keress rá. Ez itt már nagyon offtopic.

0
0
Yorirou képe

Virtuális géphez kell sok ram, meg gyors diszk, hogy élvezhető legyen. Nekem laptopom van, ott ez rosszul sült el, mert lassú a diszk (sokáig bootolt, pedig csak egy lecsupaszított ubuntu servert raktam), és eszi a CPU-t -> rövidebb akksi idő. Nyílván asztali gépen ezt könnyebb összetrükközni, hogy gyors legyen.

0
0
alippai képe

Én is virtuális gépet javaslok, ha elég erős a gép (Virtual Box, vagy a sima Microsoftos Virtual PC). Vannak kész image-ek meg tutorialok, hogy lehet ilyet beüzemelni.

0
0

Lippai Ádám
young element

szantog képe

Voow, köszi a rengeteg tippet, van mit átrágnom. Gondoltam, mit nekem linux, kezdjük egyből a debiannal, na a HUP-os install how-to-k átnyálazása után belenyugodtam, hogy elég nekem az ubuntu. :)
A virtuális gép eddig a legszimpatikusabb, remélem, egy T6400 Core duo 4G RAMmal elég lesz.

0
0

----
Rájöttem, miért kérdezek olyan ritkán a drupal.hu-n. Amíg szedem össze az infokat a kérdéshez, mindig rájövök a megoldásra.

Webappz képe

Bár memóriából minél több annál jobb, de egy VirtualBoxhoz asztali/notebookon környezetben már bőven elég a 4 GB RAM, ha már legalább 2 GB RAM van, akkor már érdemes a virtualizációban gondolkodni, ha más nem akkor tesztelgetni ;-)
Pár gigányi szabad tárterület és már mehet is :)
Tesztelésre mindenképpen alkalmas és ha valamit nagyon elrontottál volna, akkor fájdalom mentesen tudod letörölni és bármikor egy új virtuális gépet beállítani.

0
0

Páldi Zoltán

zolti képe

Virtuális gépen és wubi-val is lassabb lesz mint ha saját partícióra raknád.

Vigyáz a Linux-al, én miután átálltam 1 évig nem tudtam programozni itthon semmit, nem azért mert nem működött, hanem mert mindennap találtam valamit, amit jobban lekötött mint a munka.
Egy csodálatos rendszer .

Amit nem láttam fentebb:
ies4linux-al ie6 és ie7(a 7 nálam nem megy) telepíthető css ellenőrzésre.
Az én gépemen a Java alkalmazások elég lassúak, mégis elvagyok Netbeans és Eclise nélkül a php-hez és css-hez nem feltétlen kell sztem ilyen nagy tudású IDE.

Végezetül.
A drush a legnagyobb segítségem Linux alatt a Drupál használatában.

0
0
d0r0ttya képe

Szerintem is ubit tegyél fel, de ne a legújabb verziót (karmikus koala), ubiék hajlamosak egy kicsit korán, nem a legstabilabb rendszert kiadni.
Nekem Debian van fent.

0
0
dj képe

a reporól lejönnek a javítások. SZVSZ már ilyenkor stabil ( nem debian stable, de már nem gagyi :)

0
0

Üdv!
Dudás József

Yorirou képe

off:

Nekem pont a frissítések rontották el, egyik napról másikra nem ment a KMS (ezt onnan tudtam meg, hogy nem volt kép miután X indult). Egy ideig jó volt kernelparaméterekkel (i915.modeset=0 meg még volt valami), aztán lecseréltem openSUSE-ra (még nincs erőltetve a KMS, és működik, ha az X elhasal, akkor nem halnak le a virtuális konzolok, azon kívül megy az openarena is, X halál nélkül).

Lehet, hogy ha jobban utánajárok, akkor megoldom, de nem volt időm foglalkozni vele, és gyorsabb volt egy másik rendszert felrakni.

on:

Én sem ajánlom a karmic koalát, mert még mindig sok bug van benne (pl bizonyos flash elemek nem kattinthatóak valami GTK fejlesztés miatt). A Jaunty az egyik legjobban sikerült Linux, amit valaha láttam, korrekt módon összerakva, a szoftverek annyira még nem elavultak rajta.

0
0
pkiraly képe

Én Eclipset és NetBeans használok, a feltöltésre, modulok leszedésére stb. Ant taskokat írtam, és egyedibb esetben profilokat. Az Ant szépen összeszedi amit kell, csinál egy kész Drupal csomagot, amiben van profil, contrib modulok stb. utánna felmásolja ahova kell. Installálásnál az adott profilt választom, ami installálja a modulokat, és ha kell még az alapadatokat is begépeli. Nagyjából a Drush is tudja ezt, csak az a baj, hogy az Windowson nem fut problémamentesen (legalábbis amikor utoljára néztem). Az Ubuntu frissítések nekem is többször tönkrevágtak néhány dolgot, így az Eclipset is.

0
0