Drupal 9

magveto képe

Szeretnék érdeklődni ha esetleg valaki tudja rá a választ, hogy merre haladnak a D9 munkálatai? Érdemes várni, és D7-es tudással meg fogok tudni birkózni vele vagy viszik tovább a D8-as vonalat és kezdhetem tanulni a wordprest? :(
Személy szerint jobb örülnék ha lenne egy egyszerű stabil verziója újítások sem hiányoznak, ha már megszoktam, megszerettem ezt a rendszert ne kelljen újat tanulnom. Ami van az ép elég. Persze tudom, hogy lehet maradni D7-en egy ideig pénzért biztos lesznek biztonsági frissítések is, de egy idő után gondolom ők is leállnak...

Fórum: 
bcsaba képe

"Drupal 9 will be a cleaned-up version of Drupal 8. It will be the same as the last Drupal 8 minor version..." https://www.drupal.org/docs/9

A D9 2020 jun. 3.-an fog megjelenni, a D7 pedig 2021 novembereig kap hivatalosan biztonsagi frissiteseket.

2
0
magveto képe

Kedves Csaba köszönöm szépen a választ. Az vigasztaló, hogy lesz több mint egy év a kísérletezésre. Az is jó hír, hogy kisebb lesz. A 8-nál nagyon hosszú ideig tartott az alaprendszer frissítése, pedig nincs lassú internetem. :) Hát akkor várjuk 2020 júniusát. :)

0
0
nevergone képe

Szia!

Tervek szerint a Drupal 9 kiadása meg fog egyezni a Drupal 8 legutolsó stabil kiadásával, eltávolítva belőle az elavultnak jelölt (deprecated) kódokat.

1
0
magveto képe

Nagyon szépen köszönöm az információt akkor ezek szerint elkezdhetem a d8-ban az ismerkedést....

0
0
nevergone képe

Szia!

Hidd el, nem jársz rosszul. Minden nehézsége ellenére a Drupal 8 egy remek rendszer, olyan dolgokat lehet benne megvalósítani (fejlesztési oldalról), amiket a korábbi verziókkal nem lehetett.
És igen, tanulni kell hozzá, szokni és ismerkedni kell vele. Mint minden rendszerrel, sőt szerintem a már meglévő Drupalos tudásodat is így szedted össze.
Szóval hajrá! :)

3
0
HF leon képe

A 7-es vonalat a backdrop cms viszi tovább egy kisebb közösséggel.

A 8-as vonal mögött egy jóval nagyobb közösség áll, ráadásul az unió is támogatja a hibakeresést. (Indult egy uniós program több nyílt forráskódú projekt támogatására, ahol pénzt fizetnek a feltárt komolyabb hibákért.)

Ha nem nagyon írtál saját modulokat, akkor nem lesz nagy változás egy saját rendszer összelegózásában. A sminkrendszerben használt twig nyelv is könnyen tanulható, ha saját magad készíted az oldalad sminkjét.

Arra érdemes figyelni, hogy csak olyan modulokat használj egy új rendszer összerakásánál, amik viszonylag frissek, illetve rendszeresen frissítik őket, hogy jó eséllyel a 9-es esetén is használhasd őket.

Mivel, még 7-et használsz nem hajt a tatár. Lassan elkészül a 8-ban az új média rendszer. Érdemes lesz ezzel megismerkedni. Sajnos, még nem kész. Talán a 8.8-ra meglesz. A legegyszerűbb composer-rel frissíteni, de tudom, hogy ennek kivitelezése nem mindenhol megoldható. Talán lesz erre megoldás a jövőben. Manuálisan persze továbbra is ugyanúgy frissíthető a rendszer mint korábban.

A rendszer erőforrásigénye magasabb, mint a 7-es rendszeré, de, ha egy modernebb szolgáltatónál vagy és van elegendő tárhelyed, akkor nem lehet gond. Érdemes lehet egy aldomain-en esetleg tesztelni.

Tanulni mindig érdemes -szerintem -és lehetőségekben, biztonságban előremutatóbb a 8, mint a wordpress. A 9-es a régi kódok eltávolítása után "könnyedebb" is lesz.

2
0