Automatikus biztonsági mentések készítése

Luigi.hu képe

A feladat: több weblapom van, róluk szeretnék rendszeres, automatikus ! mentést készíteni egy, a tárhelyemtől messze lévő, biztonságos helyre.
Ideális lenne, ha a napi/heti mentések automatikusan külön könyvtárban tárolódnának.

Persze most is készítek mentéseket, de egy több szolgáltatást nyújtó, teljesen automata megoldást keresek. (Az online tárolás alapvetően arra szolgál, hogy bárhonnan gyorsan vissza tudjunk nyúlni egy korábbi mentéshez, de emellett rendszeres helyi, fizikai mentéseket is szükségesek.)

Ha saját szerverem volna, akkor tudnék erre megoldást, :-) de arra még nincs szükségem, ezért most közös tárhelyről van szó, ahol korlátozottak a lehetőségek. A legtöbben itt így tárolják, futtatják a weboldalaikat.

1. Verzió
Drupal Backup and Migrate modulokkal "elküldeni" a napi mentést egy másik tárhelyre. Előnye az egyszerűség és ez legnagyobb hátránya is, mivel ezzel a módszerrel csak a Drupal adatbázis és file menthető, ezért ha nem csak azokat szeretnénk lementeni, hanem pl. a levelezést is, akkor vmi külső megoldásra van szükség.

2. Verzió
Az Automysql backup egy nagyon ügyes megoldás, de csak az SQL adatbázist tudja helyben lementeni (vagy emailben elküldeni ha vki arra vágyik).
Ha lenne ilyen script a file-ok mentésére, akkor az is hasznos lehetne, ismer-e ilyet vki?

3. Verzió
Bérelni egy másik tárhelyet, ahová egy programot/scriptet telepítve rendszeresen, automatikusan "elhozni" a másik tárhelyről az email, weblap stb. file-okat.
Előnye az, hogy nagy tárhelyet már relatíve olcsón lehet bérelni, és vmi jobb FTP kliens pl. "Auto FTP Manager" nagyjából elvégzi a feladatot, de azért ez mégsem tökéletes, mert kell egy pc-n futtani a prg-t, ami egy gyenge láncszem.
Lehetne egy egyszerű FTP srciptet is a cronnal futtatni, de itt a napi/heti mentések automatikus külön könyvtárban történő tárolását kellene vhogyan megoldani.
Ismer-e vki ilyen típusú, jól működő megoldást?

4. Verzió
Cloud, felhő. Olyan kész megoldást használni, ami kellően nagy, biztonságos és a fentiek funkcionalitását tudja. Egy részük ingyen ad X Giga helyet, de persze a free verzió sok korlátozást is tartalmaz.
Elég sok lehetőség van a piacon, ízelítőül néhány:
http://www.rackspace.com/cloud/cloud_hosting_products/files/support
http://www.adrive.com/plans
http://4sync.com
http://www.egnyte.com
http://www.justcloud.com
https://www.sugarsync.com/plans
https://www.opendrive.com/services/pricing/?lang=hu
https://www.jungledisk.com/personal
http://www.cloudpockets.com/pricing
http://www.livedrive.com/SignupToLivedrive?product=backup
https://spideroak.com/pricing
http://www.filesanywhere.com/PricingPage.aspx#
http://www.box.com/pricing
http://www.cloudonlinestorage.co.uk/index.php/services-a-prices
https://apps.memopal.com/r/download?lang=en
http://aws.amazon.com/s3/#pricing
http://www.dropbox.com

http://www.top10cloudstorage.com/cloud-storage
http://support.google.com/picasa/bin/answer.py?hl=en&answer=39567
http://googledocs.blogspot.com/2010/01/upload-and-store-your-files-in-cl...

A kérdésem az, hogy ezekről van-e infotok, használta-e vki ezeket, mik a tapasztalatok, melyiket érdemes választani, ...?

5. Verzió
Bármi más megoldást, ami közös tárhelyen használható és tudja a fentieket nyújtani? Minden hasznos ötletet, jótanácsot, tapasztalatot szívesen olvasok.

Köszi.

Fórum: 
pp képe

Alapvetően ez hosting kérdés, tehát az adott oldalt üzemeltető céggel kéne erről beszélned.

Én az 1. megoldást javasolnám egy kis kiegészítő modullal ami a távoli hely eléréséhez biztosít file wrappert.

Alapvetően azonban van egy nagy kétségem az összes tákoló megoldással. Méghozzá az, hogy az olyan biztonsági mentés amiből nem tudsz visszaállni, nem ér semmit. Márpedig általában ez szokott a neuralgikus pont lenni az ilyen osztott szolgáltatóknál.

Az 1. megoldásnál nem világos, hogy a levelezésen mit értesz. Ha ez Drupalból megy akkor felteszel egy kis modulkát ami mail_alter-el minden levelet elment egy táblába, ha nem Drupal akkor meg értelmetlen a kérdés itt a fórumon.

pp

0
0
Luigi.hu képe

pont emiatt raktam be én is a témához legközelebb álló "Hosting kérdések" kategóriába, :-) viszont ez a téma inkább arról, hogy a tárhelyszolgáltató x napig tárolja a mentéseket, de ha nekünk később van szükség egy korábbi állapot visszatöltésére, akkor az nem lehetséges, mert az már nem a szolgáltató hatásköre - pont emiatt létezik a backup and migrate modul is.

A nem-Drupal emailek mentése egy plusz téma, mivel ha már úgyis külső eszközökkel másolunk file-okat, akkor egyúttal ezeket is érdemes eltárolni.

Külső tárolóhelyre legolcsóbb megoldásként egyelőre ezt találtam, 100GB - 2,5 USD/hó: http://www.godaddy.com/email/online-storage.aspx
Ha van bármilyen nagyobb méretű, megbízható tárolóhely javaslatotok, akkor please, írjátok azt meg.

Tehát, szerintem ez nem offtopic téma, mivel Drupal oldalak biztonsági mentéséről van szó, ami része a teljes folyamatnak, viszont a csak Drupal modul alapú megoldás kevés a teljes feladatra.
Köszi.

0
0