Amikor a megrendelő nem programozó, mégis hegeszt.

edgarpe képe

Sziasztok!

Tulajdonképpen egy projektmenedzsment kérdést szeretnék itt boncolgatni. Most már nem először futok bele abba a problémába, hogy a megrendelő kér egy weboldalt, elkészítem neki Drupalban. Örül, fizet, én is örülök.

Ezután telik-múlik az idő és elkezd belenyúlni az oldalba. Mert mondjuk van egy unokaöcs v. szomszéd kiscsaj, aki ért valamennyit a html-hez és css-hez, és lelkes és elvállalja a karbantartást. Persze Drupalhoz nem ért, ezért kérdésekkel bombáz. Én, az egyszerű kérdésekre válaszolok, a bonyolultabbakhoz meg mutatok linket hogy merre nézelődjön. És persze van amit gyorsan és ingyen összekattintok a megrendelőnek és van amikor árajánlatot adok, hogy mennyibe kerülne a módosítás.

Hogy tudnám azt elérni, hogy a hozzá nem értő tulajdonos szétbarmolja az oldalt olyan szinten, hogy utána tulajdonképpen már én is csak nagy nehézségek árán tudom rendesen elvégezni a szükséges módosításokat.

A dolog apropója: épp most kaptam egy levelet amiben leírta a kedves megrendelő (kicscsaj rokona) hogy a wordpress mennyivel jobb, hiszen azt programozói tudás nélkül is lehet normálisan módosítani. És az egészben az a bizarr, hogy a weboldal pont egy desktop szoftvert értékesít, amit a megrendelő és csapata fejleszt.

Szóval, hasonló helyzetekben Ti mit szoktatok tenni?

Fórum: 
pp képe

Ahhoz, hogy valamilyen előrelépés legyen ez ügyben az szükséges, hogy szemléletet váltsunk. Rájöjjön mindenki, hogy egy weboldalt nem lehet elkészíteni, hanem azt el lehet kezdeni működtetni és abba lehet hagyni. Elkészíteni soha sem lehet.

Semmi más nem kell, mint türelem. Várj, amíg egyszer csak megérti, hogy ha minden évben kifizet 10*X forintot(miután kifizetett egy kóklernek X/10-et) az drágább, mintha havonta kifizetne X/10-et.

Ha ő rövid távon akar gondolkodni akkor kár elvárnod, hogy gondolkodjon hosszú távon. Ilyen egyszerű. :)

pp

0
0
Illyés Edit képe

Örökzöld téma, nálam már a fejlesztés során elő szokott jönni. :) Minimális felületi javítások (és nem ritkán rontások) kedvéért kell formalterekkel, saját felülíró kóddal szétszedni a rendszert, amit aztán szinte lehetetlen karbantartani. Nagyon nehéz elmagyarázni, hogy annak a cuki kis izének ott a jobb sarokban komoly költsége lesz hosszú távon.

Nem tudok erre én sem megoldást, ezekkel próbálkozom, mérsékelt sikerrel:

  1. Írásban rögzíteni, hogy ez vagy az a módosítás hosszú távon milyen karbantartási problémákat generálhat. (Általában csak írásban kommunikálok, meetingekről, Skype beszélgetésekről stb. mindig írok emlékeztetőt még aznap.)
  2. Belekalkulálni az árba 1-2 komolyabb refaktorálást.
  3. Mindig a tényleges munkaidő alapján számlázni. Ha egy látszólag kis módosítás fél munkanapot igényel, akkor az annyi. Ha emiatt az ügyfél elmegy, akkor ez van. (Előfordult már.) Ha valami 5-10 percnél tovább tart, az nem szívesség, hanem munka, és a munkát ki kell számlázni, hosszú távon mindkettőnk érdekében.
  4. Ha hagy az ügyfél dolgozni, autonóm módon dönthetek, hogy a cuki kis izé megéri-e, stb. akkor azt az ügyfelet a tenyeremen hordozom és mindenféle extrákkal jutalmazom.
0
0
moroland képe

Sziasztok!

Egyetértek pp-vel, szemléletváltás szükséges. Ez viszont elég nehéz addig, amíg több a kókler, mint a profi. Az a helyzet, hogy ha profin akarsz dolgozni, nem elég hogyha te profi vagy, az ügyfélnek is annak kell lennie. Úgyhogy meg kell válogatni az ügyfeleket, egyszerűen nem szabad olyan munkát elvállalni, aminél már eleve kizárt a profizmus. Persze elég nehéz ezt megtenni ebben a gazdasági környezetben, ugyanakkor a saját portfólióban nem fog szépen mutatni egy elrontott weboldal.

Mi egyébként a szerződéseinkbe beleírjuk, hogy harmadik féllel nem módosíttathatja a rendszert, ellenkező esetben a garancia elszáll, de a Drupal esetén néha elég nehéz elkülöníteni azokat a módosításokat, amik tartalmiak azoktól amik már már motorháztető alattiak. Én azért igyekszem, az ügyfél csak arra kap jogot, amire a mindennapi tartalomszerkesztéshez szüksége van. Ha kérdése, problémája van vagy nem tud valamit, úgyis hozzánk fordul.

Egyébként én azt tapasztalom, hogy csak azokkal az ügyfelekkel lehet rendesen dolgozni, akik vannak akkorák hogy rendszerben tudjanak gondolkodni, és ahol saját informatikus van.
Persze van ez alól kivétel is, gondolok itt mérnök ügyfeleinkre.

0
0

Molnár Roland

aries képe

A garancia kérdése eleve érdekes, kíváncsi vagyok, hogyan lehet beadni azt egy ügyfélnek, hogy a felmerült bug bizony Drupal bug és ennek anyagi vonztatát kinek is kell benyelnie.

A szerződés egy dolog, ha annak valamely pontjára már fel kell hívni a figyelmet, akkor az az együttműködés nem örömteli és nem lesz hosszútávú.

Érdemes inkább arra időt (és ktsgkeretet) elkülöníteni, hogy megértsd az ügyfél munkáját és ő is megértse a Tiedet. Ez könnyebb úgy, hogy nem ejted át az ügyfelet. Ha az admin felületen kell csak bejelölni vmit és nem próbálod meg eladni úgy, hogy ez rengeteg munka, akkor előbb-utóbb kialakul a bizalom. Ha ez nem alakul ki, akkor az ügyfélnek tanácsos minél előbb nemet mondani, mivel Te is elmérheted egy-egy feladat munkaigényét (én legalábbis szerencsés vagyok, ritkán kell hasonló feladatot végeznem, vagy ha igen, akkor évek múlva, teljesen más megközelítésben). Nem lehet dolgozni olyan ügyféllel, aki nem érti meg, hogy a feladat árazása az addigi tapasztalatokon alapul és egy olyan iparágban, ahol egy termék átlagos életciklusa 6 hónap, nem lehet mindent kitapasztalni.

Az eredeti kérdésre válaszolva. Sajnos az a tapasztalat, hogy ott, ahol a megrendelő közvetlenül érdekelt a ktsgek csökkentésében, ott szinte mindig bepróbálkozik saját kútfőből megoldani vagy olcsóbb munkaerővel. Itt jön be az, amit fentebb írtam, hogy megismerteted egy kicsit a munkád könnyű és nehéz részeivel. Ha ezek után nekiáll bütykölni, tegye, Neked pedig érdemes megfontolnod, hogy lapátra teszed az illetőt, mert nem értékeli a munkádat vagy nem tartja elfogadhatónak a díjazást. Az ilyen ügyféllel csak kínlódás lesz.

0
0
moroland képe

Azt is bele kell írni a garanciális feltételekbe, de az tény, hogy minden üzleti kapcsolat a bizalmon alapul, nem a szerződésen. Kellő egyeztetések nélkül pedig nem lehet munkát végezni. Én mindig el szoktam mondani, hogy dolgozunk, az egész mivel jár stb.

Én attól vagyok inkább szomorú, hogy sok megrendelő nem csak az ár miatt dolgozik szívesebben "kóklerrel", hanem azért is mert úgy érzi, ő flexibilisebb. Hát könnyű úgy flexibilisnek lenni, hogy csak a zsebpénzem és nem egy egész cég megélhetése függ attól, hogy mit csinálok, bevállalok-e egy munkát úgy, hogy azt sem tudom igazából mit kell csinálni :)

Azokkal a megrendelőkkel pedig valóban sokkal nehezebb, akik egyéni vállalkozók, kisvállalkozók, cégtulajdonosok. Ők minden egyes fillért saját költségüknek éreznek, és azzal hasonlítják hogy mennyi mindent vesznek abból a pénzből az boltban. Közvetlenül az ő zsebükből húzod ki a lóvét, amikor pénzt kérsz valamiért. Van aki megpróbálja azt az érzetet kelteni hogy lenyúlod. Márpedig az ártárgyalás nem azonos a kéregetéssel. :)

Edgarpe példájára visszatérve sajnos az még néha rosszabb, ha a megrendelő ért valamit az informatikához, mintha gőze sincs róla. Mit lehet az olyannal tenni, aki lehetetlenné teszi a normális munkát és még reklamál is? Elköszönni tőle, sajnos nincs jobb javaslatom nekem sem.

0
0

Molnár Roland

gazsesz képe

Izgalmas és jó kérdés, témafölvetés! Szerintem sokunknak okoz ez gondot.

Garancia:
Legjobb a feltételeket előre lefektetni. Ha 3-ik fél belenyúl a rendszerbe, a beállításba, akkor a garancia ugrik, ez az alap. Innentől kezdve a hibajavítás és minden egyéb fizetős és te döntöd el, hogy bevállalod-e a visszaállítást, vagy sem.

Drupal bug:
Éppen a közelmúltban futottam bele egy ilyenbe és sokat agyaltam rajta, hogy vajon mi a helyes hozzáállás és a következőkre jutottam:
- a fejlesztés átadása után meghatározott ideig érvényes a garancia, pl. 1 hónap
- ha utána jön elő, akkor az fizetős, vagy akkor ingyenes, ha havi support díjat fizet (ilyenkor a kockázatot te viseled, hisz lehet, hogy csak 5000 ft havi díjat kapsz, de rámegy 1 napod is a hibakeresésre, javításra)
- ha nincs support díj, akkor fizetős (ilyenkor az üzleti kockázatot ő viseli, cserébe a megspórolt support díjért)

Itt nincs licenszdíj, ami eleve egy jelentős spórolás, cserébe előjöhetnek problémák és időnként fizetni kell érte. Legutóbb a webformnál jött elő egy olyan probléma, hogy 1 nappal korábbi dátumot küldött ki e-mail-ben, mint a valós. Utánaolvastam és kiderült, hogy ez bizonyos időzóna beállításkor és csak bizonyos dátumok esetén jön elő. Az ügyfél szerint ez a kivitelező hibája, hisz ő nem tehet róla. És én? Én sem. Akkor most mi van? Ha van support díj, akkor ez benne van, vagy ha még éppen gariidő van. De mi van akkor, ha egyik sincs. Szerintem akkor ez fizetős meló, hacsak nem életfogytig garit vállaltál be. Itt fontos az elején tájékoztatni és ÍRÁSBA foglalni azt, hogy itt nincs licenszdíj, ezért ilyenek előfordulhatnak. Azért emeltem ki az ÍRÁST, mert a megrendelő hajlamos elfelejteni ezeket a peremfeltételeket.

0
0

Gazsesz

aries képe

Általánosságban elmondható, hogy a licenszdíj sem jelenti azt, hogy hibátlan a termék vagy hogy hiba esetén az x időn belül javítva lesz. A licenszdíj önmagában nem jelent semmiféle garanciát, jótállást vagy minőséget, mivel ez egy felhasználási engedély. Klasszikus példa bármelyik op. rendszer és azok hibái. Azt tudom javasolni, hogy a szerződésbe legyen beleírva, hogy a szoftver átadásának és a garanciának ne legyen feltétele az 3. fél munkájából származó hiba.

0
0
gazsesz képe

Igen, teljesen jogos.

0
0

Gazsesz