Alkalmas-e a drupal hirdetéskezelő rendszernek?

lpmorpheus képe

Sziasztok!

Érdeklődnék, hogy létezik-e a drupal-hoz olyan modul, amellyel egy az apronet.hu-hoz hasonló oldalt lehetne működtetni? Egész pontosan egy hirdetéseket közvetítő oldalt szeretnék létrehozni.

Fontos szempont, hogy a hirdetést feladó személynek e-mailben kelljen élesíteni a hirdetést, és fontos az is, hogy inkább én adhassak meg opciókat, és ne abból álljon a hirdetésfeladás, hogy írhat 2000 karaktert. Inkább létrehozhassak például 5 legördülő input mezőt, és megadnám a konkrét lehetőségeket. Esetleg még egy ~200 karakteres megjegyzést fogadó textarea is hasznos lehet.

Ez azért fontos, mert témaspecifikus lenne az oldal, és nem szeretném, hogy gyakorlatilag akármilyen hirdetést feladhassanak a látogatók. Ha erre nem alkalmas a drupal, akkor nagyon szívesen fogadom az ötleteket, hogy milyen más cms rendszer felelne meg az igényeimnek!

Válaszotokat előre is köszönöm!

Illyés Edit képe

Classified Ads vagy CCK+Views.

0
0
lpmorpheus képe

Kedves Edit!

Tanácsodra rögtön letöltöttem, majd feltelepítettem a module-t, és aktiváltam is. Azomban az aktiválás után közvetlenül a következő piros hibaüzenetet kapom:

 • user warning: Table 'drupal.node' doesn't exist query: SELECT COUNT(nid) as c FROM node WHERE status=1 AND type='ed_classified'; in /home/drupal/htdocs/valami.hu/drupal-5.1/includes/database.mysql.inc on line 172.
 • user warning: Table 'drupal.node' doesn't exist query: SELECT COUNT(nid) as c FROM node WHERE status=1 AND type='ed_classified' AND created >= 1177350599 AND created <=1177436999; in /home/drupal/htdocs/valami.hu/drupal-5.1/includes/database.mysql.inc on line 172.

Mi lehet a baj?

Továbbá a "Create content" menüpont alatt kétszer is szerepel egymás alatt a "Classified Ads" opció ... gondolom ezt sem így tervezték az alkotók. :(

0
0
Illyés Edit képe

A megfelelő verziót töltötted le? 4.7.x vagy 5.x, a Drupal alapcsomagod verziójától függően.

Más típusú tartalmat tudsz beküldeni?

A duplikált menüpont egy ismert hiba. Esetleg ki lehet próbálni a Development Snapshot verziót, hátha már javították.

0
0
vikicica22 képe

Továbbá a "Create content" menüpont alatt kétszer is szerepel egymás alatt a "Classified Ads" opció ... gondolom ezt sem így tervezték az alkotók. :(

nekem csak ez a bajom vele :(

0
0
lpmorpheus képe

A következő csomagokat használom:

drupal-5.1.tar.gz
ed_classified-5.x-1.5-4.tar.gz

Még arra tudok gondolni, hogy a drupal installálásakor az SQL adattábláknak adtam egy "drupal_" prefixet. Nem lehet, hogy erről a prefixről "nem tud" a Classified Ads modul? Mert létezik az adatbázisban egy "drupal_node" tábla ... De addig kipróbálom a development snapshotot. :) Köszönöm az eddigi segítségedet is!

Szerkesztés: A ed_classified-5.x-1.x-dev.tar.gz csomaggal ugyanezt a hibaüznetet kapom! :(

0
0
Illyés Edit képe

Ha más típusú tartalmat tudsz beküldeni, akkor a Classified nem kezeli rendesen a prefixeket. Be kell küldeni a hibajelentő oldalon (vagy kézzel javítani).

0
0
lpmorpheus képe

Kisebb sufni módszerrel átírtam a modult, úgyhogy most nincs SQL hibaüzenet. ^^ Most már csak arra kellene rájönnöm, hogyan tudnék esetleg plusz input mezőket csempészni az adminba a hirdetés paramétereinek megadásához. Edit! Nagyon köszönök mindent! Főleg a gyors válaszokat!

0
0
Illyés Edit képe

hogyan tudnék esetleg plusz input mezőket csempészni az adminba a hirdetés paramétereinek megadásához

Ha itt arról van szó, hogy a felhasználók válasszanak, hogy a beküldendő hirdetés autó-e vagy ingatlan, akkor létrehozol egy szótárat, hozzárendeled az apróhirdetés tartalomtípushoz, majd hozzáadod az autó és ingatlan kategóriákat. A hirdetésbeküldő űrlapon meg fog jelenni a két kategória.

0
0
lpmorpheus képe

Azt szeretném, hogy például így jelenjen meg az oldalon egy hirdetés:

Hirdetés 1

    Típus: Mercedes
   Állapot: Kiváló
Teljesítmény: 120 LE
     Ár: 15,000,000 HUF

Ahol a látogató előre definiált -ekből tudja kiválasztani a Típus-t, Állapot-ot és a Teljesítmény-t, az Ár-at pedig egy rendes mezőbe írhatná. (Autós példánál kicsit hülyén hangzik, de az eredeti elképzelés miatt muszáj lenne megszorítani a lehetőségeket.)

0
0
Illyés Edit képe

Akkor a CCK lesz a megoldás. Az egyik legösszetettebb Drupal kiegészítő, egy-két hét legalább, amíg kiismered. De megéri a befektetést, univerzális modul, Views-zal kiegészítve majdnem minden feladatra jó.

Installálod, utána a Tartalom típusok menüpont alatt tudsz új tartalomtípust létrehozni (pl. 'Apróhirdetés', vagy 'Autós apróhirdetés' – ezt alaposan át kell gondolni). Ugyanott lehet a tartalomtípushoz további mezőket hozzáadni.

0
0
vikicica22 képe

cck modulhoz van magyarosítás?

0
0
lpmorpheus képe

CCK-ból egész pontosan mire van nekem szükségem, mert a drupal.org-on elég sok modul található a CCK-n belül? Ez a kettő elég, ami a következő linkeken található: CCK és Views?

0
0
Illyés Edit képe

Kezdetnek igen, aztán ha olyan mezőre lesz szükséged, ami nincs benne a CCK alapcsomagban (pl. email cím), akkor szét lehet nézni itt.

A Views-ba azt hiszem mostanában becsomagolnak mindent, az Insert View-t kivéve (ez a Views által készített listákat illeszti be sima szöveges tartalmakba).

0
0
lpmorpheus képe

Felinstalláltam a CCK-t és a Views-t is, azonban amikor aktiváltam a CCK modul összes opcióját, a következő hibaüzenet jelent meg, és az egész oldal kifüstöl:

Fatal error: Allowed memory size of 8388608 bytes exhausted (tried to allocate 42 bytes) in /home/drupal/htdocs/valami.hu/drupal-5.1/includes/menu.inc on line 1057

Semmi sem töltődik be a drupal rendszerből addig, amíg ki nem törlöm a /modules/cck/-t ... Talán Te már találkoztál ehhez hasonló hibaüzenettel, de gyanítom, hogy a szerver oldalon kellene a php-nak nagyobb memóriát biztosítani. Vagy tévedek? (Azért kérdezem, hogy ne zaklassam feleslegesen a hostingost.) A Views modullal úgy tűnik semmi probléma nincs, pedig az a Beta ... :)

0
0
andrew képe

természetesen php memória limit a probléma, zargasd csak nyugodtan a hosting céget.

0
0
lpmorpheus képe

Mekkora értéket érdemes beállítani a memory_limit-nek drupal esetében?

Szerkesztés: 12 MiB-ra lett átírva a memory_limit, és úgy néz ki, hogy nincs több hibaüzenet. Most már nincs más dolgom, mint megtanulni használni a CCK+Views-t! :) Nagyon szépen köszönöm a segítségeteket!

0
0
lpmorpheus képe

Azt meg lehetne oldani, hogy ha létrehozok egy új Tartalom Típus-t (Content Type-ot), akkor a "Név" is egy select elem legyen? KÉP

És még annyi lenne a kérdésem, hogy a Views-re miért van szükségem? Mit tudok vele csinálni, ami egy hirdetés kezelő rendszerhez kellhet?

0
0
Illyés Edit képe

A "Név" honnan jön? Az a node cím? Mert ha igen, akkor abból szerintem nem lehet select elemet csinálni. Miért kell, hogy select legyen? Honnan jönnének a selectbe kerülő opciók? Nem a hirdető adja meg a hirdetése címét?

A Views nem kell, de arra jó, hogy különböző listákat készíthess a hirdetések előre meghatározott jellemzői alapján. Elvileg elég a beépített Taxonomy is, de a Views lehetőséget ad arra, hogy a látogató maga rendezze a listáját (Exposed Filters beállítás). Például van egy nézeted, ami a Mercedes típusú, 10 millió Ft alatti és 10 milliónál drágább, fehér, piros, metál, stb. színű autókat listázza. A látogató szűkítheti a listát úgy, hogy egy legördülő menüből kiválasztja a 10 millió Ft alatti fehér opciót, és akkor csak az olcsó fehér autókat fogja mutatni a lista.

0
0
lpmorpheus képe

Szégyellem, de nem tudom melyik a node cím. :( Viszont a csatolt kép segítségével talán jobban látod, hogy honnan jön a "Név": KÉP!

Akkor a Views-al még ráérek később foglalkozni. =)

0
0
vikicica22 képe

lpmorpheus mi az email cimed? szeretnék neked írni levelet, vagy van skypod ? nekem (fvikicica22)

0
0
lpmorpheus képe

Kedves vikicica22, az e-mail címem [email protected], remélem tudsz valami megoldást a problémámra. :)

0
0
johnny képe

lpmorpheus: sikerült összehozni az apróhirdető rendszert? Most én is egy hasonló elkészítése előtt állok, érdekelnének a tapasztalataid. Persze, csak ha megosztanád. :)

0
0
mlaci képe

Halihó.

Tudna nekem valaki segíteni, hogy miképp kell a CCK-ban új elemeket hozzáadni?
Vagyis addig ok, hogy hozzáadok egy új legördülőmenüt, de abba nem tudok válaszlehetőségeket tenni.
Miért?
Hogyan?
És mi van? :)

0
0
Paal képe

NÉZZ! LÁSS! FOGD FEL AMIT LÁTSZ! GONDOLKOZZ!

Már bocs, hogy csak így...

Kezdek egyre jobban bepörögni én is az elmúlt napok hasonló szinvonalas kérdésein.

Ha hozzáadtad azt a nyamvadt legördülő menüt, miért nem tudtad kitölteni a "Allowed values list:" mezőt?

Ha pl. megpróbáltad volna beleírni, hogy:

Hülyeséget minek kérdezek?
Kiprólámon mire való ez!
Ah, tényleg működik!


Akkor kaptál volna egy szép legördőlő listát az alábbi tartalommal:

 • Hülyeséget minek kérdezek?
 • Kiprólámon mire való ez!
 • Ah, tényleg működik!

Ha ennyire sem tudsz angolul, akkor miért nem tudod valamelyik szótárban megnézni, mit is jelent??

Komolyan kezd a színvonal a béka segge alá esni...

P.

0
0

--
Palócz Paal Pál, a drupal.hu admin csoportjának tagja
Ajánlott olvasmány: Eric Steven Raymond - Hogyan kérdezzünk okosan

nevergone képe

Nyugalom, ha úgy alakul, majd leülünk valahova, iszunk egy sört (addig tedd Te is ezt), és elmerengünk az élet nagy kérdésein... pl. hogy ki ölte meg Laura Palmert. :)

0
0
mlaci képe

És lőn világosság.

A hozzászólásod segített pedíg nem volt valami szivélyes amit írtál. :(

A kérdésem nem volt hülyeség, csak neked lehet, hogy túl alap.
Máshol olvastam, hogy ez a modul 1-2 hét tanulmányoztást is igényel, hogy az ember könnyen eligazodjon benne.
Én azonnal akartam mindent, ezért elsiklottam a megoldás mellett (felett).
Mivel új nekem a drupal, ezért előfordulhatnak hiányosságok a kezem alatt.

Remek probléma forrás az angol nyelvtudás hiánya.
Vagyis egy liter tejet és egy kiló kenyeret tudok venni a market-ben, de az itt használt szavak egyenlőre kifoghatnak rajtam.
Lehet, hogy némettel könnyebben boldogulnék, de nem bonyolítom az életem egy német nyelvi fájl használatával.

Ez van.

A segítség soha sem kötelező, mert a segítő számára adott a lehetőség, hogy csendben marad.
Persze nem vettem a lelkemre a dolgot, ugyanis a lényeg, hogy előrébb vagyok. :)

Noha fenntartásokkal ugyan, de a későbbiekben is hasonló színvonalú kérdésekkel fogok előjönni, mert a kérdéseimre megoldást kell találnom és a fórum erre van.

Azért köszönöm a segítséget.
További szép napot.

0
0
mlaci képe

Még csak annyit, szeretnék módosítani, hogy a szavak lefordítása nem okoz gondot, csak a bonyolultnak tűnő dolgot inkább megkérdezem.

Elismerem ez bosszantó lehet, hogy lustaságból nem állok neki és inkább kérdezgetek, de a helyzet az, hogy a kezelőfelület picit eltér az eddíg megszokottaktól és ezért NEKEM még akadozik a használat.

De várjatok csak 1-2 napot. :)

0
0