Sziasztok!
Lehet, nem jó helyre írok, mert elsősorban MySQL-lel kapcsolatos a problémám, de a neten nem találtam egyértelmű választ. Hátha itt tud valaki segíteni.
A problémám a következő:
Van egy kis bérelt tárhelyem, két öszekalapálás alatt álló, Drupal alapú webhellyel. Az oldalakon még csak pár oldal van fent, egyelőre a szükséges modulokat telepítem és állítom be, saját tartalomtípusokat definiálok, stb. Egyelőre semmi extra.
Ma kaptam egy figyelmeztetést a szolgáltatómtól, hogy a MySQL kvótát átléptem - 100 MB helyett 129 MB-ot használok. Megnéztem, és a phpMyAdmin szerint 12,1 és 13,6 MB a két adatbázis mérete. A figyelmeztető levélben írják, hogy ez a méret eltérhet a fizikai mérettől (50,3 illetve 79,1 MB), ami teljesen érthető. Na, de ennyire?
A konkrét kérdés:
Hogyan tudnám az adatbázisok fizikai méretét csökkenteni?
Illetve az is érdekelne, hogy miből adódik a kb. ötszörös méretbeli különbség?
A válaszokat előre is köszönöm!
Nem értek az adatbázisokhoz,
Nem értek az adatbázisokhoz, de ha a szolgáltatóm azt mondaná, hogy a 12,1Mb-os adatbázis valójában 50.3Mb akkor én onnan kapásból lelépnék (na ne etessük már egymást).
Számos szolgáltatót találsz aki évi 7-10E Ft-ért 1-3Gb tárhelyet ad, és ebben benne van az SQL adatbázis mérete is...
...mit tudok: http://web.termuves.hu
miből tevődik össze egy adatbázis mérete
Szia
Az adatbázisod méretét több minden növeli:
- maga a táblastruktúra és az userek/jogok leírása
- a benne található adatok
- a táblákra rakott indexek
Extrém esetben (pl.: túl sok index szöveges mezőkre) az index adatok mérete többszöröse is lehet a tényleges adatoknak.
saját adatbázis sql dump 36,4MB
MyISAM táblákban tárolva phpmyadmin szerint 45,5BM az adatbázis
InnoDB táblákban tárolva phpmyadmin szerint 92,3BM az adatbázis
Viszont a tényleges méret és a phpmyadmin közötti eltérés nem lehet ekkora, kérdezz rá a szolgáltatónál.
Még valami felmerült. Normálisan az InnoDB soha sem shrink-eli a fájlokat, amiben az adatbázis van. Ha a innodb_file_per_table konfig be van állítva, akkor lehet optimalizálni. Lásd itt.
Persze nem biztos, hogy nálad ez a gond.
Nálam is hasonló a helyzet!
Sziasztok!
Drupal 7 webshopot építek commerce megoldással... a termékek még nincsenek feltöltve.
Szintén kaptam egy felszólító levelet egy hazai nagynevű tárhely-szolgáltatótól (meg vagyok velük elégedve...eddig :))
Elvileg átléptem a csomagomban foglalt adatbázis tárterületet (100mb)
kérték, hogy próbáljam optimalizálni az adattáblát, de ugyan ott vagyok vele.
Namost... nem teljesen értem, hogy egy
-2,3mb-os gzip-elt drupal adatbázis (tömörítetlenül 11mb)
-phpmyadmin-ban 42,6 mb
- a cpanel-ben meg már 122,61 mb!!!
mint írták:
"..(Ha phpmyadminban nyitja meg, akkor az egyes táblák, valamint alul az összegzés alatt a hasznos adatterületet látja.
A cPanel ellenben a foglalt adatterületet számítja.
A két érték azért különböző, mert nem pusztán adatokat tárol az adatbázis, hanem táblaszerkezeteket, adatstruktúrákat.
A nagyobbik szám az adatfájlok által foglalt terület, a kisebbik a hasznos adattartalom.
A foglalt tárterület többek közt függ: ...)"
Ha valakinek lenne valami ötlete, hogy mit tehetnék, kérem ossza meg velem, milvel ha pár napon belül nem csökkentem a méretet, kapok a fejemre :) .
Nagyon szépen köszönöm előre is!
(nem használt modulok kikapcsolva, log kikapcsolva, cache beállítva stb stb.)
Válts szolgáltatót vagy csomagot
Válts szolgáltatót vagy csomagot, 100 MB adatbázis biztosan kevés lesz egy webáruházhoz.
Választ szeretnél? - Új kérdés, új téma - Tesztoldal - Trollkezelés - Frissítés
Értem.
Köszönöm a gyors választ!