8859-1 vs. 8859-2

Anonymous képe

Sziasztok,

Ha jól tudom/látom, a Drupal a 8859-1 karakter kódolást használja a generált oldalakhoz. Viszont én Informix adatbázisból akarok adatokat kiírni, ami sajna 8859-2 karakterkódolású.
Hogy lehetne rábírni a Drupal-t, hogy a 8859-2 -es karakterkészletet használja?

Illyés Edit képe

A Drupal utf-8 karakterkódolást használ. Szerintem nem érdemes rábírni, hogy mást használjon, hagyd, hogy dolgozzon magától és nem lesz vele semmi probléma.

Ha a régebben létrehozott 8859-2-es karaktereid valahol hibásan jelennek meg, az ciki. Először is ajánlott a Karakterkódolási problémák kiküszöbölése c. Weblabor cikk tanulmányozása. Másodszor, több információ kellene - mi jelenik meg hibásan, melyik modul hívja elő az adatbázisból, stb.

0
0
Anonymous képe

A drupal nálam mysql adatbázis-hoz kapcsolódik, onnan szedi a működéséhez szükséges adatokat. Azzal nincs is gond. De létrehoztam (beküldtem) egy oldalt, amiben informix adatbázishoz kapcsolódok, onnan szedek adatokat, azokat jelenítem meg. De a szerverünk beállítása 8859-2, és ez nem fog változni.
Úgy látom, az az egyetlen megoldás, hogy a problémás karaktereket cserélgetem.

0
0
Hojtsy Gábor képe

Lehet "lábbal hajtós" cserélgetést is használni, de célszerűbb valamely átkódoló függvényt alkalmazni (pl. iconv()), amivel a két kódlap között át tudod alakítani a szöveget egy utasítással. Ehhez kell az iconv kiterjesztés telepítése, ami nem különösebben bonyolult (ha a szerveren ilyen módosításra jogod van).

0
0
Anonymous képe

Az iconv-ot nem ismertem, de most úgy tűnik ez a legegyszerűbb megoldás.
Köszi a segítséget!

0
0