6.x-es Panel modulban nem látom azt, amit a videón

Kocsis Kata képe

Nagy nehezen sikerült beüzemelnem a Panels modult (elég trükkösen kellett a jQuery modult két helyről letölteni,a foldert átnevezni, stb.). A gondom az, hogy nem jelenik meg egy új panel létrehozásánál a tartalom-behúzó (drag-and-drop) rész sehol.

Ki tudok választani egy több régiót tartalmazó layout-ot, de mitől nem tudok tartalmat irányítani bele? Chaos Tools modul van még mellette beüzemelve. Használjak régebbi verziót, vagy valamelyik modul felülírja a panels megjelenését? Néhány teljesen sima page típusú oldalam van tartalomként a honlapomon.

Két hete Drupal-ozom, úgyhogy lehet, hogy teljesen triviális, de nem tudok rájönni. A célom csak annyi, hogy a navigációs részen kívüli tartalom-rész több régióra legyen osztva.

Drupal verzió: 
tiburi képe

Én a panel modulra kicsit később vállalkoztam. Perszer ez nem jelenti azt, hogy ne jönne össze az amit akarsz, nem azért mondom...

Próbálom a kérdésed értelmezésekor az "Occam borotvája" elvét követni. Első olvasásra úgy tűnik, hogy a sikeres telepítést követően egyszerűen csak rossz menüpontra klikkentettél. A Layoutban nincs drag and drop, az előnézetben azonban már igen. (Én a 6.x-3.3-at használom).

Összejött valami?

0
0
Kocsis Kata képe

Bocs, hogy csak ilyen késve írok... Igen, valóban rossz menüponttal próbálkoztam, Landing Page-et akartam csinálni Paneloldal helyett...

Igazság szerint én programtervező matematikus vagyok, és 15 éve web-fejlesztek, de mindig csak kis fogaskerék voltam valami nagy java-s projektben. Egész egyszerűen beleuntam a kód-reszelgetésbe. Nagyon tetszik a Drupal logikája, de még nem tudok benne maradéktalanul gondolkodni.

Most egy újságot, egy magazint szeretnék csinálni. Ehhez kellene jóval több régió az oldalamra, hogy az index-hez, vagy az origo-hoz hasonló megjelenést érjek el. Úgy láttam, hogy ehhez a Panels modul kikerülhetetlen. Vagy lenne egyszerűbb megoldás is? Én most a Views és Panels modulokkal próbálok boldogulni, de jóval bonyolultabbak, mint az a szemléltető video-n látható :)

0
0
Den képe

Még. Most fogom kiszórni, mert annyival nehezebbnek érzem a karbantarthatóságát.

A helyedben okos sminket - sok régióval, context és views alapú félépítést csinálnék. Meg lehet azzal is csinálni egy magazin szerű címlapot, szerintem.

0
0
szantog képe

Nagyon jól írja Den, én most "örököltem" egy panelses oldalt, a második napon úgy dobtam ki a panelst, hogy kérdés nélkül uninstall.

Ez ugyan régi, de ahogy most újra láttam a panelst, még érvényes: http://drupal.hu/forum/optimaliz%C3%A1l%C3%A1s-1-panel-modul-kiv%C3%A1lt...

Az mostani oldalon lefuttatva egy debug_backtracet a panels által kezelet oldal 17 függvényen halad keresztül, mire kiköpi a kész html-t, míg panels nélkül ez mindössze 7.

Többszöri áttárgyalás után arra jutottunk, hogy a panels egyetlen esetben lehet indokolt: Amennyiben mezei felhasználóra akarjuk bízni egyes oldalak layoutjának kialakítását. Minden más esetben felesleges ez a batár nagy dög, mert _minimális_ az az idő, amit a fejlesztéskor megspórol (ha egyáltán megspórol), ahoz képest, amennyi erőforrást felzabál.

És végezetül: Szerintem a panels dettó ugyanaz, mint a wysiwyg editor: a wysiwyg editort is azért adjuk oda a usernek, hogy a nem létező html-css tudását pótoljuk, aki ilyennel rendelkezik, max bueditort használ.

0
0

----
Rájöttem, miért kérdezek olyan ritkán a drupal.hu-n. Amíg szedem össze az infokat a kérdéshez, mindig rájövök a megoldásra.

aboros képe

a panles nagyon hasznos, szuperjó eszköz. igen, vannak helyzetek, amikor semmi értelme használni, tipikusan ilyen amikor a címlapra akarsz sok dobozt és csak oda. vagy egy-két oldalad van ahol sok dobozt akarsz. hogy mennyi időt "spórol" neked az attól függ hány ilyen egyedi kiosztásra van szükséged és azok előre láthatólag milyen gyakorisággal fognak változni.

előfordulhat hogy a legkülönfélébb panelekre van szükséged, akár több százra is, akkor is olyan kiosztás kell, ha sminkváltás történik mondjuk egy OG miatt vagy mondjuk felhasználóidnak engeded, hogy smiket váltsanak. vagy például ok lehet a használatára, hogy egy jól felépített view panel pane display -e _sokkal_ rugalmasabb lehet egy mezei blokk displaynél. egy összetettebb helyzetben meg az nem súlyos szempont, hogy 7 függvény fut vagy 17, mert a mezei látogatónak nem fut egyse, akár van panels akár nincs, mert egy ilyen helyzetben már komoly kesselések vannak, akár drupaltól tök függetlenül is, nem fut végig a teljes oldalgenerálás minden oldalletöltéskor. (lehet olyan is ugye, hogy a névtelen látogató el se jut az webszerverig:)

0
0

-
clear: both;

szantog képe

És ezt miért nem emlegetted, amikor erről volt szó? :)

Akkor kiegészítem az előzőt: a panels egy szuperjó hasznos eszköz, amennyiben gondos és alapos tervezés után derül ki, hogy használata indokolt.

Ennek ellenére szvsz a legtöbben tényleg csak annyit látnak benne, hogy kitt-katt jééé főoldal, szerintem gyanítom, hogy az itteni emberkék 99%-a sosem fog olyan helyzetbe kerülni, hogy indokolt legyen a panels használata.

0
0

----
Rájöttem, miért kérdezek olyan ritkán a drupal.hu-n. Amíg szedem össze az infokat a kérdéshez, mindig rájövök a megoldásra.

Den képe

Nincs arról vita, hogy szuperjó-e vagy sem. Nem vitás, szuperjó.

Kérdés az, van-e rá "ember" aki ért hozzá, üzemelteti, átlátja. Pl, ceu, vagy a sony (Aborosnak most dagad a melle, egy mondatban ez a kettő leírva).

Én csak azt mondom, az a tapasztalatom:

Annyival "nehezebb" megoldani vele egy oldalt, hogy csak na. Sokkal több kattintás. (panel kiválaszt, variant kiválaszt, megjelenés (?), blokk kiválaszt, menü lenyit, beállítások, felugrik, beállít, oké, elment).

Teljesen más logikát igényel, mint amit más odlalaknál használtál.

Amit érdemes használni az a panel-pane - bizonyos esetekben. De mindez szervezés, és döntés kérdése.

Egy bonyolultabb címlapot sem bonya, de legalább átlátható, összerakni context, views, nodequeue, display suit segítségével.

Mert mindezeket egyszer kell összeraknod. És akkor úgy marad egy hónapig-kettőig. Ha nem jó, változtatsz rajt, és megint marad egy jó darabig. De nem naponta variálsz rajt. Biztos van olyan is, de nem jellmző.

A cache, meg egyéb dolgok: igen. Ha az oldalnak olyan látogatottsága van, akkor meg kell csinálni, nincs mese. Kispista Bármitolcsón Bt-nek meg szintén felesleges paneles oldal.

Egy bonyolult címlapot megcsinálni nem nagy kaland. Egyszer beállítod a régiókat, paneleket, és kész. A tartalom beleválogatása, kezelése ami sokkal-sokkal fontosabb, nagyobb feladat: mi van fenn kiemelve a forgatóban? Melyik cikekk, milyen sorrendben legyenek fenn kiemelve. Melyik cikkek menjenek az ajánlóba. Az egész oldal összeszervezése, a folyamat kitalálása sokka több időt, energiát emészt fel.

Az, hog panels alapú az oldal, vagy más megoldás? Szinte mind1. De ha lehet, én az egyszerűbbet választom :)

UFF.

0
0
Kocsis Kata képe

Nagyon hasznos volt követnem ezt a kis párbeszédet, és végül is oda jutottam, hogy most nem a Panels modul tanulmányozásával folytatom, hanem egy részletesebb specifikációval.

Milyen gyakran fog változni a tartalom, ki tölti fel a cikkeket, az egyes kategóriákat milyen szisztéma szerint szeretném a különböző régiókba irányítani, stb., amiket Dénes is megfogalmazott.

Lassan haladok, mert a főállásom mellett csinálom, de nagyon örülök ennek a drupal-os közösségnek, mert az már most látszik, hogy jó néhány felesleges kört meg fogok tudni spórolni a segítségével :) Ha végiggondoltam, mit is akarok pontosan, és döntöttem valamilyen megvalósítás mellett, szerintem megint jelentkezem, és lecsekkoltatom a megoldás-tervemet...

Köszi mindent!

0
0