6.22-6.24 Call to undefined function lock_acquire() in system.module

Zsanna képe

Aloldalt készültem csinálni, és az installnál dobta a hibát miután kiválasztottam a nyelvet, hogy
Fatal error: Call to undefined function lock_acquire() in /sitename/modules/system/system.module on line 810
Most aggódom, mert a főoldal is kért adatbázisfrissítést, és egyelőre nem szívesen futtatom le, mert volt aki 6.12-ről 6.24-re upgrade-nél elvesztette az admin felületet.

Mi ilyenkor a teendő?

Melyik modulhoz, modulokhoz kapcsolódik a téma?: 
Drupal verzió: 
Balogh Zoltán képe

Azt azért jegyezzük meg, hogy az adatbázis frissítése mindenképpen szükséges. Ugyanis, ha felraksz egy új változatot egy modulból vagy az egész alaprendszerből, az igen gyakran avval jár, hogy módosítani kell hozzá az adatbázis szerkezetén. Azonnal, mivel az új kód már a módosított táblákat fogja használni, és ha te nem futtatod le a frissítést, akkor nem lesz olyan mező az adatbázisodban, amit a felmásolt kód már használna. Oszt hirtelen 145 warningod lesz oldalanként, nekünk meg egy új fórumtémánk, hogy ez vajon mitől lehet :)

2
0
Zsanna képe

Nem, nem. 6.24-nél lefuttattam szépen az update-et, adatbázisfrissítéssel. A főoldal megy szépen. Elkezdtem aloldalt gyártani, és vinnyogott a system modul miatt mikor installáltam volna. Beléptem a főoldalra, s lám, kér újabb adatbázisfrissítést, pedig nem raktam fel se új modult, se semmi. 2 hete már megvolt, akkor nem volt semmi baja, nem írta ki, hogy kellene neki adatbázisfrissítés mert az ugye lement update-kor, csak most néztem, hogy újra vinnyog.

Csak úgy magától kérhet a rendszer adatbázisfrissítést?

Mivel a 810-es line theme-re vonatkozik, lehet hogy a ha a téma nem frissült, az okozhatja a bajt, mert azt lehet nem frissítettem.

1
0
nevergone képe

Adatbázis-frissítést akkor fog kérni, ha a moduloknál az adatbázis-sémán változtatni kell és a modul kódja tartalmazza a frissítéshez szükséges függvényt.

Bővebbet a system tábla „schema” oszlopa és ez segíthet:
http://api.drupal.org/api/drupal/modules!system!system.api.php/function/...

Abban zly-nek teljesen igaza van, hogy egy modul adatbázis-frissítést kér, akkor (biztonsági mentés után) azt le kell futtatni.

0
0
Zsanna képe

Pont ezért fura, mert leellenőriztem, minden jó volt neki, lefutott az adatbázis-frissítés, megmutatta szépen, hogy milyen táblákban módosított.
Mondom, király, kész vagyok.
Ma meg csinálom az aloldalt, megcsinálom az adatbázist, a könyvtárát, jogosultság, symlink, install.php, Hungarian és pukk

Call to undefined function lock_acquire() in system.module

Ránézek a főoldalra, hopp egy Adatbázis-frissítési kérelem, ez eddig nem volt itt. És most a lehető legkevesebb gonddal szeretném megoldani a dolgot, és remélem nem tűnik el az adminfelület, mert az egyetlen akit találtam google-ön, ezt tapasztalta.
Legvégső esetben vissza az előző adatbázismentésre, de azt most nem nagyon szeretném.

Azért kérdeztem, hogy lehet-e olyan gond, ha az alaptémákat nem frissítettem le, mivel a 810-es sor themes-re utal.

0
0
szantog képe

Az ilyen nagyobb frissítések után érdemes ránézni a státus oldalra, hogy minden db frissítés lement-e. Egy updatekor ugyanis 1 hook_update/module fut le, ha több update hook került a cuccba, az több update.php futást fog igényelni. Rögtön meg azért nem reklamál valszeg, mert a reklama message a requirementsből jön, az meg asszem cron futásra ad üzenetet.

Mivel installkor hasal el az egész, először azt kellene megnézni, hogy a includes/lock-install.inc ott van é, avagy nem.

Ha ott van, akkor randa debugnak nézünk elé, mivel valami szétverte a bootstrap folyamatot. Nem néztem végig az install bootstrapjét, de a rendes bsben a 2-3 fázis körül már 1000%, hogy beinclude-ik a lock.inc, a core install folyamat sem valószínű, hogy ezt kihagyja.
Ráadásul installról van szó, aminél nincsenek még ugye modulok, tehát kizárásos alapon telepítési profil kavarhat, vagy core hack történt, vagy valami nagyon más elbarmolás.

Lehet, hogy az "aloldalt akartam csinálni" dolgok sem ártana részletezni.

Ami biztos:
1. Semmilyen sminkkel nem függ össze, valami miatt nem töltődik be lock-install.inc.
Igazából minden más kérdőjel.

0
0

----
Rájöttem, miért kérdezek olyan ritkán a drupal.hu-n. Amíg szedem össze az infokat a kérdéshez, mindig rájövök a megoldásra.

Zsanna képe

Van includes/lock-install.inc
Kétszer futott le az update.php, egyszer a core frissítésekor, egyszer modulfrissítéskor (Megjegyzem a core modulokban nincs saját módosítás).
Lehet, hogy a cron-t akkor hirtelen kihagytam volna és menetrend szerint később futott le (ez általában éjfél)?

A főoldalam az megy, még nem frissítettem az adatbázist, mert használatban van az oldal, ha gond van vele, akkor azzal pénteken akarok foglalkozni.

Az aloldalkészítés eddig ment, mindig ugyanúgy csináltam. Most először találkoztam ilyennel.

Ha gáz van és adatbázisfrissítés után tényleg baj lesz, próbáljak meg esetleg 6.25-re frissíteni?

0
0
szantog képe

Erre nagyon nem tudok mit mondani. Gőzöm sincs, hogy lehet, hogy a system.module előtt nincsen beincludolva a lock-install. Localhoston kellene nekiesni először debug_backtrace-el, hogy egyáltalán hogy jutsz el ahhoz a lock_acqiurehoz, ha abból nem derül ki, ízekre szedni a bootstrap folyamatot xdebuggal.
Esetleg localhoston kipróbálni, hogy vajon egy teljesen mezei drupal install leszalad-e ugyanezzel a kódbázissal - és akkor legalább az biztos lenne, hogy a multisite közeghez van köze.

0
0

----
Rájöttem, miért kérdezek olyan ritkán a drupal.hu-n. Amíg szedem össze az infokat a kérdéshez, mindig rájövök a megoldásra.

Zsanna képe

Köszönöm szépen! Pénteken nekiesek a főoldal frissítésének, megírom majd mi történt.

0
0
Zsanna képe

System modul downgrade 6.23-ra megoldotta.
Jövő héten mindent visszarakok 6.24-ről 6.23-ra és onnan megyek megint felfelé.

0
0