16:9 vagy 4:3

István38 képe

Sziasztok!

Abban szeretnék tanácsot kérni tőletek,hogy egyes sminkek,máshogy jelennek meg egy 16:9-es arányú TFT monitoron,és máshogy egy 4:3-as arányú ,hagyományos
CRT monitoron.

Ezt hogy lehet kiküszöbölni?
Van erre lehetőség?

Elég bénán néz ki a weboldal más-más monitoron.

Jó építgetést,várom segítő ötleteiteket.

üdv: István

Drupal verzió: 
Fórum: 
aboros képe

tök jó lenne, ha mondjuk egy-egy képernyőmentéssel illusztrálnád a problémát, hogy lássam mire gondolsz.

0
0

-
clear: both;

andrew képe

szerintem arra gondol, h a széles monitoron (nagyobb felbontás) szélesebb böngésző ablak mellett szélesebb az oldal is.

ha jól gondolom, h ez a probléma, akkor én a fix szélességü sminket javasolnám...

0
0
sgabe képe

vagy eleve olyan sminket készítesz, ami a körülményektől függetlenül megközelítőleg ugyanúgy jelenik meg (valójában ez lehetetlen), vagy a különböző legáltalánosabb megjelenítési módokon tesztelve utólag optimalizálod a sminket

0
0
eMeLA képe

A weblapépítés egyik nagy kérdést feszegeted, nevezetesen a 324567 féle képernyőméretre hogy készítsünk olyan oldalt, mely mindenhol jól néz ki.

A válasz ki esélyed van rá, hogy sikerül. Ha mégis akkor is 3 év múlva tuti nem lesz megfelelő.

Alapból kétféle megoldás van: a változó szélességű és a fix szélességű oldal. Szerintem a legtöbb oldal a fix szélességet használja. Kb. 2-3 éve a 800 px széles oldalka készültek, most 1024px széles (legalábbis én ilyen méretre készítek oldalakat) érdemes készíteni. A fix szélességnek az előnye, hogy amit betördelsz, az minden monitoron ugyanúgy néz ki. Ahol ez nem szempont, ott lehet próbálkozni a változó szélességgel.

A változó szélességű oldal legnagyobb hátránya a tartalmi rész széthúzódása. Erre persze ki lehet találni áthidaló megoldásokat. Ilyen lehet pl. a jobb és bal sáv nagy monitor esetén 2 hasábba tördelni. Vagyis pl. az itteni jobb sáv blokkjai nem egy hanem képt hasábban jelennek meg. Ezáltal a tartalmi rész szűkebb lesz, és kevésbé változik a kinézete nem válik szélsőségessé. Elég nagy intervallumban változhat, még sokan használnak 800px széles felbontást, de pl. nekem 1680 px széles a monitorom. Ez duplája az előzőnek.

Mivel gőzerővel terjednek a nagy monitorok (én egy 22'-os előtt ülök) egyre inkább előtérbe kerül ez a kérdés. Rövidesen muszáj lesz a webdesignereknek megoldást adni rá.

Összességében én még mindig a fix szélességű oldalt ajánlom, a felbontásnak pedig az 1024px-t (tényleges felbontásnak a 990-100px oldalszélességet, a gördítősáv miatt), de ezt nagyban befolyásolja, hogy mit is jelenítesz meg. Pl. ha képgalériát, vagy termékeket, akkor el lehet játszani, hogy nem 3 termék van egy nagyobb monitoron, hanem 5-6 termék egymás mellett...

0
0

...mit tudok: http://web.termuves.hu

aboros képe

ha nagyon cifrázni akarod, akkor fix oldalszélességre építesz, mondjuk a legáltalánosabb 1024 -re (ez kb 960px széles "wrapper" lesz) és egy egyszerű javascriptel lekérdezheted a látogató képernyőjének fő adatait és aztán annak megfelelően a szükséges dolgokat felülírhatod.
http://www.javascriptkit.com/howto/newtech3.shtml
így.

bizonyára több probléma is lesz vele, természetesen, mint általában az ilyen hekkekkel lenni szokott. :D egy próbát talán megér, de elég melós lesz minden elterjedtebb képernyőfelbontásra megcsinálni minden felülírást.

mindazonáltal azt gondolom, hogy a probléma amit feszegetsz talán nem is valós. én most éppen egy 1280x800px felbontású, 13" átmérőjű kijelzőt használok, de volt már olyan is, hogy két darab 24" átmérőjű, 1920x1280px felbontású monitor mögött töltöttem a napjaimat. (imádtam:) én azt gondolnám, illetve saját tapasztalat, hogy ekkora kijelzőkön a legritkább esetben böngészik teljes képernyőre szétnyitott ablakkal az ember. egész egyszerűen felesleges. egy ekkora monitoron vígan elfér egymás mellett két böngésző is, hülye lennék egyel betölteni az egész képernyőt, mikor a weblapok 99% -a elfér a monitorom felén is. érted.
a hatalmasnagy, 16:9 -es monitornok pontosan azért jók, mert nem kell az egész képernyőt betakarnod egyetlen nyamvadt böngészővel ahhoz, hogy kényelmesen netezz, hanem a felén is elfér és bőven marad még hely másnak.

0
0

-
clear: both;

István38 képe

Nem fogalmaztam egyértelműen,de úgy értettétek,ahogy gondoltam.
Nálam is ,itthon,kétféle monitor van,két géphez.
Egy hagyományos 17"-os CRT(4:3) és egy 19"-os LCD(16:9).
Némely smink elég hülyén néz ki,egyik és másik monitoron.
Bizonyos sminkek 16:9-en vagy balra helyeződnek,és jobb oldalon óriási hely tátong,
vagy középre,és jobbra-balra van nagy luft,ami egyébként 4:3-as arányban tökéletes .
A CRT monitor 1024X768-at, az LCD 1440X900-at tud max.
De nem én vagyok a lényeg,hanem aki a weboldalt megnyitja.
Valami olyasmit szeretnék,pld,hogyha a látogató,amit ugye én nem tudhatok milyen monitoron jeleníti meg az oldalt,legalább mindig balra behúzással jelenjen meg,monitortól függetlenül,talán nem tolódnának el az arányok sem.
Aboros scriptes megoldása érdekelne komolyabban.
Le lehet kérdezni egy látógató megjelenítési adatait,és úgy igazítani a sminket??
Az király lenne......

üdv: István

0
0
sgabe képe

Le lehet kérdezni egy látogató megjelenítési adatait, és úgy igazítani a sminket?

Az aboros által linkelt oldalon te nem ezt látod?

0
0
Paal képe

Nem teljesen illik a témába de érdemes neki figyelmet szentelni.
Design tervezéshez nagyon hasznos dolog: http://960.gs/

0
0

--
Palócz Paal Pál, a drupal.hu admin csoportjának tagja
Ajánlott olvasmány: Eric Steven Raymond - Hogyan kérdezzünk okosan