Program

A Drupal Hétvége 2012 – a már kialakult gyakorlatnak megfelelően – az első napon szakmai előadásokból áll, a második napon pedig az együtt munkálkodásról szól. A két nap helyszíneivel kapcsolatban a helyszín oldalunkon lehet bővebb információkat olvasni.

November 24., az első nap programja

A nap programját két teremben tartjuk. Míg az elsőben főleg a szélesebb közönség számára is érdekes, általános információkról lesz szó, addig a másodikban inkább a már komolyabb tapasztalatot igénylő, fejlesztői témák lesznek többségben.

Időpont Program – 1. terem Program – 2. terem
09.00–10.00 Regisztráció
10.00–10.45 Dianiska Balázs: Mi a baj a Drupaloddal? Kléri Bálint: A Drupal 8 újdonságai
10.45–11.00 Szünet
11.00–11.45 Palócz István és Komli József: NISHA: nemzeközi biztonságtechnikai információs hálózat Drupal alapokon Hojtsy Gábor: A Drupal 8 többnyelvű álomvilága
11.45–12.00 Szünet
12.00-12.45 Hajas Tamás: Responsive weboldalak Drupallal Czövek András: Entitások és az Entity API
12.45-14.00 Ebédszünet
14.00–14.15 Reisinger Gábor: Drupal site és mobil alkalmazás Csáki István: Formok mindenhol, módosítsd őket könnyen!
14.15–14.30 Várady Zoltán: WAMP piac foglalási rendszer Pintér Tamás: Kezes bárány fieldek
14.30–14.45 Lippai Ádám: Miért vagyok Drupal fejlesztő? Garami Gábor: NGINX a gyakorlatban
14.45–15.00 Szünet
15.00–15.45 Csécsy László: Tanmese a többemberes, többkörnyezetes Drupal fejlesztésről Prunk-Éger Edgár: Views API – Ismerkedés a Views modul programozói felületével
15.45–16.00 Szünet
16.00–16.45 Kulcsár Zsolt: Drupal megoldásszállítás agilisan Lados Dénes: A Drush make
16.45–17.00 Szünet
17.00–17.45 Dianiska Balázs: Enterprise Drupal Novák Áron: XPath drupalos szemmel
17.45–18.00 Zárszó

November 25., a második nap programja

A hétvége második napján, 9–18 óra között közösségi napot tartunk. Célunk, hogy teret biztosítsunk az együttes alkotásnak. Itt egy csapatban tevékenykedhetnek a gyakorlott fordítók, fejlesztők és azok, akik még csak ismerekednek a Drupal világával. Kiváló alkalom a szakmai fejlődésre és kapcsolatépítésre, a közösséghez való kapcsolódásra!

Programpontok részletesen

Mi a baj a Drupaloddal?

Gyakorlati bemutató (45 perc)

Egy honlap épitese önmagaban nem egy egyszerű dolog, hát még egy skálazható, fix CMS-re építetté. Sok a buktató, de némelyek gyakrabban előfordulnak, mint mások. Ez az előadas egy gyakorlati, „mit rontanak el az emberek” jellegű bemutatása a tipikus Drupalos hibáknak és hogy miként lehet azokat elkerülni.

A főbb témák lesznek: biztonság, skálázhatóság, fenntartható fejlesztés.

Dianiska Balázs (snufkin)

Dianiska Balázs

Az Acquia-nál dolgozom mint Technical Consultant. Rengeteget utazom, hogy a különböző ügyfeleknek a helyszínen segíthessek, workshopok, tréningek tartásával.

A Drupal 8 újdonságai

Elméleti előadás (45 perc)

Kevesebb, mint egy évet kell várnunk a Drupal 8 megjelenéséig. De miért is érdemes készülődni az új főverzió kiadására? Dióhéjban azért, mert kényelmesebb lesz többnyelvű weboldalakat építeni, támogatást kapunk a konfiguráció hatékony kezeléséhez, a HTML 5 lehetőségeinek kihasználásához, mobil eszközökre való fejlesztéshez. A jelenlegi blokkrendszernél sokkal többrétű eszköz áll majd rendelkezésünkre az oldalak szerkezetének kialakításához, a különböző tartalmakból pedig könnyedén varázsolhatunk tetszőleges listákat, ugyanis az oly népszerű Views modul immáron az alaprendszer részeként érkezik. A tartalomszerkesztők felhasználói élménye is új szintre lép majd a tervek szerint.

A motorháztető alatt is történtek ám izgalmas változások! A nagyszerű PHP keretrendszer, a Symfony számos komponense váltott le régi, elavult kódrészleteket. Modern megközelítést használva a Drupal lesz az egyik első olyan tartalomkezelő rendszer, amely nem feltételezi többé alapértelmezetten, hogy egy HTTP kérésre egy teljes HTML oldalt szeretne válaszként a kérés küldője, lehetőség lesz mindenféle adatot különböző formátumokban (pl. JSON, XML) elérni. Igazi REST szerverként funkcionál majd ezentúl a Drupal 8, amely alkalmassá teszi különféle webes szolgáltatások hatékony megvalósítására.

Az előadáson résztvevők megismerkedhetnek a fejlesztés fontos mérföldköveivel, az eddig elkészült újdonságok és a további tervek részleteivel. Hangsúlyt kap továbbá az is, hogy miként hatnak majd a változások a sitebuilderek, fejlesztők, ügyfelek és további szereplők Drupallal való munkájára.

Kléri Bálint (Bálint)

Kléri Bálint

Bálint 2007-ben ismerkedett meg a Drupallal. Első saját modulját Drupal 5-höz írta 2008 nyarán egy gyakornoki program keretében. Nem sokkal később betekintést nyert a közösség erejébe, amely a mai napig lehengerlően hat rá.

Architekturális döntések, modulok fejlesztése és backend feladatok érdeklik elsősorban, de szintén élvezi, ha elmerülhet a böngésző JavaScript debuggerében. Mivel kedveli a változatosságot, szereti, ha egyéb munkafázisokba is bevonják, mint például a felhasználói felületek tervezése és usability kérdések megvitatása.

2011 nyarán Négyesi "ChX" Károly mentoráltjaként részt vett a Google Summer of Code programban, majd a londoni DrupalConon egy core conversation keretében számolt be eredményeiről. A konferencia után Svédországba költözött, hogy csatlakozzon a NodeOne egyik göteborgi csapatához, ahol azóta is "solution facilitator" a feladatköre, vagyis a technológiailag megfelelő, és az ügyfelek számára értékes, fenntartható megoldásokra fókuszálva befolyásolja a csapat munkáját.

Mindeközben 2012 nyarán a NodeOne három másik európai céggel együtt közösen megalkotta a Wunderkraut nevű cégcsoportot, Bálint pedig ősszel visszatért Budapestre, hogy ismét kedvenc városának levegőjét szívva, de változatlanul folytassa a munkát svéd kollégáival.

Lelkes amatőr squash játékos. A trance zene rajongója, amiért a #drupal.hu IRC csatornán állandó élcelődések célpontja, de vállalja.

NISHA: nemzetközi biztonságtechnikai információs hálózat Drupal alapokon

Elméleti előadás (45 perc)

Egy nemzetközi biztonságtechnikai információs hálózat készült Drupal segítségével az Integral Vision műhelyében a Puskás Tivadar Közalapítvány megbízásából. A hálózati pontként telepíthető Drupal disztribúció számos egyedi szolgáltatást nyújt, ezeket mutatjuk be. Természetesen szót ejtünk a rendszer céljáról és a megvalósítás módjáról is.

Palócz István (pp)

Palócz István

Drupal szakértő. A Drupal Mozikönyv megalkotója. A PHPConf, Web és Drupal Konferencia egyik főszervezője, a drupal.hu egyik adminisztrátora és lelkes tagja. Hojtsy Gábor nagyszerű előadása ( http://www.phpconf.hu/2004/program.php/CMS ) hatására kezdett foglalkozni a Drupallal.

Jelenleg az Integral Vision csapatát erősíti.

Amikor nem a komputer előtt ül, akkor vándorol erdőn-mezőn és vízen, különböző harcművészetek segítségével edzi testét és szellemét.

Komli József

Komli József

A Puskás Tivadar Közalapítvány - CERT-Hungary - Nemzetei Hálózatbiztonsági Központ projekt menedzsere vagyok. Immáron hatodik éve tevékenykedem hálózat- és internet biztonsági területen. Több fejlesztői projekt vezetését is végzem, melyek többek között a CERT-Hungary Központ szolgáltatásainak megvalósítását és fejlesztését célozzák, valamint nemzetközi kooperációban megvalósított EU-s pályázatokon elnyert fejlesztői projektek irányításában is részt veszek.

A Drupal 8 többnyelvű álomvilága

Gyakorlati bemutató (45 perc)

A Drupal 8 fejlesztése során rendkívül sok ambíciózus célt tűzött ki maga elé a Drupal 8 többnyelvűségével foglalkozó kezdeményezés (Drupal 8 Multilingual Initiative, röviden D8MI). Ezeknek sajnos csak egy része valósulhat meg, ám remélhetőleg így is egy rendkívül sokat fejlődött és koherens új funkció készletet kapnak a felhasználók.

Az előadás a Drupal 8 új lehetőségeinek demójával kezdődik, bemutatva számos hasznos újítást, majd a még hátralévő és a kimaradt funkciók ismertetésére kerül sor, belátást engedve, hogy milyen kiegészítőkre lesz még szükség egy teljes többnyelvű Drupal 8-as weboldal készítéséhez.

Bár az előadás idején már csak egy hét lesz hátra a Drupal 8-ba kerülő új funkciók első határidejéig, még lehet segíteni a fontosabb változások bekerüléséhez. Ehhez is kapnak iránymutatást az érdeklődők.

Hojtsy Gábor (goba)

Hojtsy Gábor

2003 óta Drupalozom, azóta sikerült a Drupal.hu elindításánál bábáskodni, egy ideig DUG-okat szervezni, a Drupal konferenciákat segéd-szervezni, egy Drupalcont társ-szervezni sok más mellett. Az Acquiának dolgozom, a Drupal 6 vezető karbantartójaként, szabadidőmben pedig a Drupal 8 többnyelvűsítésével foglalkozó kezdeményezést vezetem.

Responsive weboldalak Drupallal

Elméleti előadás (45 perc)

Az utóbbi 1–2 év egyik slágertémája webfejlesztői körökben a responsive web design. Nem véletlen, hiszen most már számottevő – és napról-napra tovább nő – azok száma, akik a klasszikus PC / Laptop helyett valami alternatív, mobil eszközön (is) böngészik a világhálót. Nyilvánvaló, hogy a lehető legoptimálisabb felhasználói élményt kell(ene) mindenkinek nyújtanunk. De nem készíthetünk külön felületet minden egyes eszköztípushoz – főleg, ha a most még nem ismert eszközökön is szeretnénk majd használhatóan megjelenni. Itt az ideje hát, hogy megnézzük, mit tehetünk! Tudjuk meg, mit jelent a responsive web design és hogyan készíthetünk responsive Drupal oldalakat.

Kérdések, amikre választ kapunk:

  • Miért jó a HTML5 és a CSS3?
  • Mik a media query-k?
  • Adaptive vagy responsive?
  • Mobile first?
  • Miért jók a grid rendszerek, milyen egy modern grid rendszer?
  • Hogyan tegyük responsive-vá az oldal media tartalmát?
  • Támogassuk-e a régebbi böngészőket? Ha igen, hogyan?
  • Milyen eszközök, modulok és sminkek állnak rendelkezésünkre?

Hajas Tamás (thamas)

Hajas Tamás fényképe

A Drupallal való foglalatoskodás az alkotás örömét nyújtja és sikerélményeket ad nekem. A Drupal közösségben pedig olyan emberekre találtam, akikkel jó együtt dolgozni, akik segítenek és akiknek néha én is segíthetek. Talán a 4.5 Drupal volt az első, amit kipróbáltam. A rendszerrel ismerkedve tanultam meg, mi az egyáltalán, hogy CMS. Manapság magabiztos site builder és haladó sminkmester vagyok. Tanulok továbbra is, s közben igyekszem a Drupal, a közösség és az Integral Vision jó hírnevét öregbíteni.

Entitások és az Entity API

Elméleti előadás (45 perc)

A Drupal 7-es entitások és az Entity API modul bemutatása elsősorban fejlesztők részére.

  • Entitások Drupal 7-ben
  • Core entitás funckciók és Entity API
  • EntityAPIController, entity_metadata_wrapper()

Czövek András (czigor)

Czövek András fényképe

Tévedésből fizikus diplomát szereztem, de 2010. nyarán jó útra tértem, és azóta Drupallal foglalkozom. 2011. májusától a KYbest berkein belül dolgozom.

Drupal site és mobil alkalmazás

„Hogyan készült” bemutató (15 perc)

A 17 nyelven (!) működő www.copperconcept.org site mögé fejlesztettünk az Attrecto Zrt. közreműködésével egy iOs alapú alkalmazást, melynek adatait az éles site biztosítja XML alapokon, teljesen dinamikusan. Jelenleg folyik az alkalmazás Android portolása is, ami 2-3 héten belül szintén meglesz. A projekt tervezésétől a megvalósításáig örömmel mutatnánk be megoldásainkat.

Lehetséges továbbvezétse a témának, hogy mindezt megnézzük D6 - D7 - D8 rendszerek tekintetében is, azaz hogyan támogatja a Drupal és a készülő D8 a mobil alkalmazások kiszolgálását.

Reisinger Gábor (resi)

Reisinger Gábor

Az 5NET Informatikai Kft. ügyvezető igazgatója vagyok. Cégünk elsősorban Drupal CMS alapú webes fejlesztésekkel foglalkozik, melynek révén az elmúlt 5-6 évben több mint 40 Drupal alapú oldalt fejlesztettünk. Örömmel tölt el, hogy ügyfeleink között számos ismert és nagy cég is szerepel (KKV-k mellett), akik velünk együtt hisznek a Drupal képességeiben, melyet több éves sikeres partnerkapcsolataink is igazolnak.

'98 óta foglalkozom webes fejlesztésekkel, Drupal CMS-el 2004 óta. Az első oldalt 4.x alatt fejlesztettük. :) Átfogó ismeretekkel rendelkezem a Drupal képességeiről, melyeket mind a mai napig folyamatosan tanulok a közösség és munkatársaim révén.

Elsősorban üzletszerzési, specifikációs és rendszertervezési, drótváz készítési és felhasználhatósági feladatokat látok el az általános projekt management mellett egy-egy fejlesztés során.

Formok mindenhol, módosítsd őket könnyen

Modul bemutató (15 perc)

A drupalban számtalan helyen, módon futunk formokba, az ember nem is gondolná hogy hányszor. Akár egy login form, akár egy bejelentkezés űrlap kerül elénk az mind form, s hányszor belefutottunk már hogy egy submit gombnak át kellett írni az értékét, vagy beilleszteni ide oda egy plusz elemet, divet vagy bármit és nem tudtuk hogy kell, vagy megoldottuk ide-oda tologatott divekkel.

Ennek vége, hidd el hogy van könnyebb és kényelmesebb útja ennek, és nem is olyan nehéz. Célközönség: kezdő sitebuilderek

Előadáson bemutatott pálda modul itt előrhető: https://github.com/csakiistvan/formolok

Csáki István

Csáki István

2007 óta foglalkozik Drupal CMS-el, megfordult raklámügynökségnél is mint junior webfejlesztő, jelenleg a sitebuilderként dolgozik az Integral Vision-nél.

WAMP piac foglalási rendszer

„Hogyan készült” bemutató (15 perc)

A WAMP - Vasárnapi Művész Piac oldalát migráltuk Drupal alá. Egy komplex foglalási rendszert alakítottunk ki a művészeknek:

  • térkép, alaprajz a helyszínről OpenLayers alapokon
  • az alaprajzon megtekinthetik a foglalható helyeket, kiválaszthatják a pozíciójukat
  • fizethetnek kártyával is K&H payment gateway-en keresztül
  • érvényes elektronikus számlát kapnak szamlazz.konnyen.hu integrációval

Bemutatjuk a rendszer működését, és röviden vázoljuk hogy milyen döntéseket hoztunk a rendszerek integrációja során.

Várady Zoltán (drifter)

Várady Zoltán

Kb. 4.6 óta drupalozok, van egy kiscégünk (FARM), sok szabadúszóval dolgozunk együtt. Szeretem a tejbegrízt.

Kezes bárány Fieldek

Modul bemutató (15 perc)

Az előadásomban bemutatom a Fieldek kezelését példa kódokkal.

Amiről szó lesz:

  • field és entity kapcsolata
  • hogy tudjuk meg mit tartalmaz egy field
  • hogy módosítsuk egy field értéket
  • hogy módosítsuk egy field kimenetét

Pintér Tamás (york)

Pintér Tamás

Fejlesztőként dolgozom az Agence Inovae-nél. Az első modulom 4.6-os drupalhoz írtam. Azóta több contrib modulom is megtalálható a drupal.org-on.

Miért vagyok Drupal fejlesztő?

„Hogyan készült” bemutató (15 perc)

Bár fiatal vagyok, a Drupal programozást több szempontból volt szerencsém látni. Voltam gyakornok, freelancer, cégvezető és jelenleg részmunkaidős alkalmazott vagyok. A kihívásokról, tapasztalataimról és élményeimről mesélek és arról, hogy miért is ilyen kevés a „Drupalista”.

Lippai Ádám (alippai)

Lippai Ádám

2007-től foglalkozom Drupallal, jelenleg a BME mérnök informatikus hallgatója vagyok. Az Integral Vision és egyben a young element csapatát erősítem.

NGINX a gyakorlatban

„Hogyan készült” bemutató (15 perc)

Előadásomban szeretném bemutatni az egyik legdinamikusabban fejlődő webszervert: az nginx-et. Szó lesz az előnyeiről, a hátrányairól, illetve arról, hogy mire kell odafigyelni, ha úgy döntünk, hogy egy Drupal-t telepítünk alá.

Az előadás elsősorban inkább általános kérdésekről fog szólni: milyen előnyei vannak a többi webszerverrel szemben, szó lesz a biztonságról és arról, hogy miben kell másabb szemléletmód az üzemeltetők és az oldallal dolgozó fejlesztők részéről.

Emiatt nem fogok technikai mélységekbe bocsátkozni, a tervek szerint az előadáshoz fog kapcsolódni egy (vagy több) cikk is, ahol bővebben is szót ejtek a kulisszatitkokról.

Garami Gábor (hron84)

Garami Gábor

Alapvetően rendszergazda vagyok, több mint 4 éve űzöm már ezt a szakmát, több-kevesebb sikerrel.

A Drupallal egy Wordpress alapú portál migrációja során kerültem méyebb kapcsolatba, és nagyon megszerettem. Mivel nem tudok - és nem is szeretek - nagyon PHP-ban programozni, számomra nagyon vonzó volt a bő modulválaszték és az egyszerű, ám sokmindenre használható felület.

Fejlesztőként elsősorban Ruby on Rails webalkalmazásokat fejlesztek, mert a Ruby nyelv sokkal közelebb áll a szívemhez, mint bármelyik más programozási nyelv.

Tanmese a többemberes, többkörnyezetes Drupal fejlesztésről

Gyakorlati bemutató (45 perc)

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy Netscape Composer, meg FTP. Aztán jött egy Adobe Dreamweaver, meg CVS. Most Drupallal és Gittel dolgozol…

Előadásom során igen rövid elméleti alapvetés után gyakorlati oldalról próbálom meg körüljárni a következő kérdéseket:

  • Hogyan lehet ma megoldani a különböző környezetek közötti átjárhatóságot?
  • Milyen megoldások lehetségesek a fejlesztői, bemutató és éles környezetek (dev/stage/prod environments) többé-kevésbé ésszerű kezelésére?
  • Milyen kérdések merülnek fel, ha egyetlen webmester dolgozik az elefántcsont-toronyban ugyanazon webhely többféle változatával?
  • Milyen kérdések merülnek fel, ha több fejlesztő dolgozik a bazárban ugyanazon webhely többféle változatával?
  • Hogyan lehet 2012 novemberében ugyanazon webhely többféle változatát ésszerűen és követhetően kezelni és fejleszteni Drupal(7) és Git használatával?
  • Hány nagyobb részterületre kell különbözőképpen odafigyelni egy ilyen fejlesztés során, és milyen eszközök állnak rendelkezésre a megoldáshoz?

…hogy aztán boldogan élhess, amíg meg nem halsz.

Csécsy László (Boobaa)

Csécsy László

A KYbest vezető fejlesztője vagyok. Úgy 2007 óta foglalkozom Drupallal, azóta csak ezt az eszközt használom honlapok építéséhez saját blogtól kezdve nonprofit oldalán át egészen nemzetközi megrendelők honlap-igényeinek kielégítésére is. Amikor csak tudom, igyekszem nemzetközi Drupal közösségbe is visszatolni azt a tudást, amit ott megszereztem.

Views API – Ismerkedés a Views modul programozói felületével

Gyakorlati bemutató (45 perc)

Sokan szeretik és használják a Views modult, nem véletlenül a leggyakrabban használt közösségi kiegészítő Drupal-hoz. A programozói felülületét (API) azonban már kevesebben ismerik, ami nagy kár, mert segítségével olyan hasznos vagy éppen hajmeresztő dolgokat tudunk megvalósítani, amelyekről talán nem is gondolnánk, hogy kivitelezhető.

Az előadásban megnézzük, hogyan tudunk új adatbázis táblákat – akár külső rendszerekből – a drupalhoz kapcsolni. Megnézzük, hogyan tudjuk a meglévő entitásokat – Node, User, Taxanomy – kiegészíteni saját adattáblákkal és mezőkkel. Végül megnézzük, hogyan tudjuk a már meglővő entitások és egyéb adat típusok megjelenítését, sorrendezését és szűrését teljes mértékben átalakítani, a végsőkig testreszabni.

Az előadás szoftver fejlesztők számára lehet hasznos, példakódok segítségével betekintést nyújt a Views 3.0 API használatába.

Prunk-Éger Edgár (edgarpe)

Prunk-Éger Edgár fényképe

Prunk-Éger Edgár vagyok, a BME Műszaki Informatika szakán szereztem diplomát. 10 éve foglalkozom internetes oldalak készítésével. A Drupallal 5 éve foglalkozom szabadúszó szoftverfejlesztőként illetve tanácsadóként. Az utóbbi időben a Drupal mellett a keresőoptimalizálás lett fő érdeklődési területem. Amikor időm engedi, személyes blogomon (www.edgarpe.hu) Drupal-ról és SEO-ról írogatok.

Drupal megoldásszállítás agilisan

Elméleti előadás (45 perc)

Agilisan fejleszteni annyi mint, bizalmat növelni. Ügyfelekkel szemben, és csapaton belül. Előadásomban olyan elvekről fogok beszélni, mint az eredményközpontúság, iterativitás, empowerment, és arra keresem a választ, hogy a scrum mely elemeivel lehet egyszerre több projektet néhány fős csapattal kezelni.

  • Hogyan mérjük fel az igényeket?
  • Hogyan építsük fel a projekteket?
  • Hogyan kövessük a feladatok előrehaladását?
  • Mikor és hogyan számoljuk el az ügyféllel?
  • Milyen sikerkritériumokat érdemes kitűznünk?
  • Milyen sajátosságai vannak a Drupal fejlesztéseknek, melyek hatással vannak a választott menedzsment módszertanra?

Kulcsár Zsolt (kulcsi)

Kulcsár Zsolt

Informatikusnak indult, pszichológusnak tanult, majd rátelepedett a határterületekre. Többnyire felhasználói felületeket tervez, máskor pedig arról ír, hogy a hálózatok miként gyűrűztek be a tanulás és oktatás területére. Kettőezeröt tájékán kezdett el blogolni az e-learning forradalmáról, majd ezt a témát a konnektivista szemléletű képzések elméleti és gyakorlati vonatkozásaira fordította át. Az elmúlt években több konnektivista szemléletű kurzus inspirátoraként úgy gondolja, hogy megtalálta a kulcsot a tömegek hatékony képzéséhez.

Foglalkoztatja, hogy az üzleti igények miként fordíhatók felhasználói felületté. A felhasználói felületek megszállottja: az interakció- és layout tervezéstől az arculat kialakításáig, mindennel foglalkozik, ami pixelben kifejezhető.

Általában lelkes, ha nem az, akkor az aggodalomra ad okot. Számos témáról blogol. Foglalkoztatja, hogy a humanisztikus pszichológia szemlélete miként alkalmazható a vállalati életben. Szereti azt gondolni magáról, hogy a kapcsolatok szervezése és fenntartása az erőssége.

Szabadidejében feleségével és két gyermekével járja a természetet, máskor pedig gitárt penget, és sakktábla felett görnyed.

A Drush make

Gyakorlati bemutató (45 perc)

A drush make egy nagyszerű eszköz egy drupal telepítés különböző komponensekből történő automatikus összeállítására. Az előadásban szó lesz a drush make köré építhető ökoszisztémáról, a Features modulról, és az installation profile-okról, valamint a make file-ok felépítéséről. Bemutatok néhány, tipikus esetet, amikor a make file-ok nagy segítséget jelenthetnek.

Lados Dénes (mimrock)

2007 óta foglalkozom PHP fejlesztéssel. A Drupallal két és fél éve ismerkedtem meg, és azóta nagyon megszerettem. A közösséghez contrib modulokkal és az issue queue-k frissítésével járulok hozzá.

Enterprise Drupal

Elméleti előadás (45 perc)

Mint Acquia tanácsadó az elmúlt évben kisebb-nagyobb cégek honlapjait auditáltam, segítettem Drupal architektúrat tervezni, tanítottam kezdő és haladó Drupalos csapatokat. Ez alatt az előadas alatt szeretném azt a tapasztalatot megosztani, amit a különböző cégek gyakorlataiból szereztem. Célom azt bemutatni, hogy milyen az enterprise Drupal, mi is a különbség egy kis cég Drupal használata és egy Fortunate 500 kozott.

Dianiska Balázs (snufkin)

Dianiska Balázs

Az Acquia-nál dolgozom mint Technical Consultant. Rengeteget utazom, hogy a különböző ügyfeleknek a helyszínen segíthessek, workshopok, tréningek tartásával.

XPath drupalos szemmel

Elméleti előadás (45 perc)

Az XPath egy lekérdezőnyelv XML dokumentumokhoz, mely 1999-ben látta meg a napvilágot a W3C szárnyai alatt. Azóta számtalan programozási nyelvben kapott támogatást, Javaban, a .NET Frameworkben, Javascriptben és természetesen PHP-ban is használhatjuk kiegészítő könyvtárak nélkül.

A szigorúan értelmezett XML-nél bővebbek a lehetőségek, a szintén SGML-ből származó HTML dokumentumok részeit szintúgy kinyerhetjük a segítségével. A dokumentumot egy absztrakt modellen keresztül szemléljük, mely egy csomópontokból (node-ok) álló fastruktúra. Ha így túl absztakt a leírás, gondoljunk arra, amikor egy jQuery selector kifejezést megírunk, akkor is a dokumentum egy részét célozzuk meg vele.

Mielőtt a részletekben elmerülnénk, a drupalos lehetőségekről szólva a Feeds modult meg kell említeni, mely egy általános adatimportáló (CSV, RSS, Atom, stb.) modul, mely rugalmas API-ján keresztül biztosítja az adatok feldolgozását (parser) valamilyen forrásból, melyet aztán bármilyen módon Drupal tartalmakká, mint node vagy felhasználó, alakíthatunk (processor). A gyári parserek egyik fő gyengéje a rugalmatlanság, pont ez motiválhatja az XPath megtanulását!

Az XPath lehetőségeit részletesen górcső alá vesszük. Megtudhatjuk, hogy hogyan tudjuk a tageket, az attribútumokat címezni, hogyan navigálhatunk a fastruktúrában. Megismerjük az alapvető függvényeket, amelyek rendelkezésre állnak a kifejezések összeállításakor valamint azt, hogy a találatul kapott csomópont-halmazokat hogyan kezelhetjük.

Röviden áttekintjük, hogy PHP kódból hogyan tudjuk közvetlenül használni az XPath-ot (különös tekintettel a névtér-támogatásra), aztán magasabb szintre lépve új Feeds parsert készítünk kevesebb, mint egy tucat XPath kifejezés megírásával [feeds_xpathparser]. Záró gondolatként arról esik szó, hogy hol találkozhat egy webfejlesztő munkája során még ezzel a technológiával [Selenium, XSLT].

Novák Áron

Novák Áron

Fejlesztőként (elsősorban back-end) dolgozom az Agence Inovae-nél 2009 novembere óta, a közösségbe a 2006-os Summer of Code projekttel csöppentem bele. Először a 4.7-es Drupal kiadással találkoztam. A FeedAPI modul - mely a Feeds elődjeként szolgált - szerzőjeként a későbbi munkám során is gyakran foglalkoztam különféle külső adatforrások Drupalhoz illesztésével.