Segítség kérés Hírlevél küldés témában.

Marsy képe

Sziasztok!

Most kezdek behatóbban foglalkozni a Drupallal. Telepítettem a 7.25-ös verziót majd pár nappal később frissítettem a 7.26-ra. Nagy nehezen, de saját erőből sikerült a CKEditor és IMCE hozzáadása a Tartalom kezelőhöz.

Sikerélmény. :-)

Külső fizetett reklámmentes tárhelyen telepítettem egy tesztoldalt.
Szeretnék egy Hírlevél küldő rendszert összeállítani, de nem tudom, hogy hogy kezdjek hozzá. Ebben kérnék segítséget, ha lehet akkor "szájba rágósan", milyen modult kellene használni és hogyan.

Előre is köszönöm a segítséget

Melyik modulhoz, modulokhoz kapcsolódik a téma?: 
Drupal verzió: 
rych képe

Már régen csináltam hírlevél küldést, ezért szájbarágós leírással nem tudok szolgálni.

Két modult tudok ajánlani:

1. Simplenews (https://drupal.org/project/simplenews):
Itt teljes mértékben a Drupal alá telepített modul intézi a hírlevelek kezelését.

2. MailChimp (https://drupal.org/project/mailchimp):
Ez a külső mailchimp.com szolgáltatót használja.

Az elsőt már használtam, jól működött de eltartott egy darabig a beállítása. A második modult még nem próbáltam, de a MailChimp-et ismerve én azzal tennék inkább egy próbát.

0
0
Balu Ertl képe

Épp a napokban költöztettem át egy Google Groups hírlevelet Drupalra, így friss tapasztalatokkal szolgálhatok:

Mint oly' soxor, most is a "kell-e?” az első kérdés, amin érdemes elgondolkozni. Az előbbi és a rych által említett MailChimp professzionális és ingyenes (bizonyos korlátozásokkal) szolgáltatások. Bár természetesen megoldható Drupallal, szinte azonos végeredménnyel (felhasználói élmény a kimeneten), de nem mindegy, hogy milyen befektetés árán.

Ha egyszer eldöntöttük, hogy Drupal, akkor érdemes átlátnunk, hogyan működik a levélküldés (előre is elnézést, ha technikailag nem tökéletesen írom le, de a lényeg talán így is átjön).

Én 3 modullal oldottam meg (alulról fölfelé építkezve):

  1. Mail System: kiegészíti a Drupal core gyárilag beépített levélküldőjét, szükséges a másik kettő modulhoz.
  2. HTML Mail: lehetővé teszi nem csak nyers szöveg, de formázott tartalmak küldését is emailben.
  3. Simplenews: ez lényegében maga a hírlevélküldő modul. Azt csinálja, hogy egy adott tartalomtípusban létrehozott tartalmakat (node-okat) kiküldi a feliratkozott felhasználók email címeire. (Minden hírlevél-feliratkozónak kell lennie fiókjának az adott Drupalon, így tartja nyilván a le/feliratkozásokat, amit a userek bejelentkezve maguknak is állíthatnak a profiloldalukon. A Taxonómia modul bekapcsolásával egy külön szótárba felvett címkékkel több hírlevél-csatorna is futtatható párhuzamosan (pl. “Új termékeink” és “Havi híreink”), külön-külön feliratkozókkal. A Token modul telepítésével rengeteg hasznos vezérjel válik elérhetővé, amelyeknek a hírlevél-sablonba való beillesztésével a levelek minden címzettnek testreszabhatóak (pk. név szerinti megszólítás). A hírlevelek kiküldése a cron időzítővel történik, a torlódások elkerülése végett, olvasási visszaigazolás kérhető, és minden egyes címzettnek kiküldött példány a rendszernaplóban megjelenik, visszakövethető.

A Drupal megoldás előnyei a MailChimp-pel összehasonlításban:

  • Tartalommenedzsment: mivel minden egyes hírlevél-kiadás node is egyben a weboldalon (így természetesen van “Rosszul jelenik meg? Megnyitás böngészőben” funkció is automatkusan minden levél végén), ezért szövegük a domén tartalmát gazdagítják, nem csak a humán usereknek, de talán SEO szempontjából is hasznos, hogy egy helyen található meg minden tartalom.
  • Userbázis: ha már egy ideje működő, bejáratott felhasználói táborral bíró webhelyről van szó, akkor sokkal egyszerűbb a Drupal user-kezelésére bízni az újonnan induló hírlevelet, mint egy külső, 3rd party SaaS felületére .csv fájlokban exportálni-importálni.
  • Korlátlan feliratkozók: legutóbbi információim szerint a MailChimp ingyenes csomagja max. 2,000 feliratkozóig terjed.
  • Reklámmentesség: az ingyenes csomagból kiküldött levelek végén el kell viselni egy szolid, nem túl tolakodó MailChimp-logót.

A MailChimp előnyei a Drupal megoldással szemben:

  • Analitika: alapos, részletes, látványos. Simplenews-zal csal csak Piwik/Analytics-kiegészítéssel lehetne hasonló mutatószámokat, pontatlanabbul mérni.
  • Egykattintásos leiratkozás: aki komolyan megérti az eDM marketing lényegét, az tiszteli a feliratkozóit annyira, hogy nem próbálja meg görcsösen magához láncolni őket, hanem a lehető legegyszerűbbé teszi számukra a távozást, ha a nyújtott tartalom nem kedvükre való. Nekem ezt eddig még nem sikerült összekattintgatnom meglévő modulokból, persze ettől még nem kizárt, hogy lehetséges.
  • Tesztelt megjelenítés: színes-szagos HTML-formázott, képes hírlevelek kiküldésére elég mély know-how áll a MailChimp részére, mivel rengeteg webmail-szolgáltató postafiókján letesztelik, hogy hiba nélkül jelennek-e meg a hírleveleik.
9
0
Marsy képe

Köszönöm a kimerítő választ, nagyon jó az összehasonlítás a Drupal és MailChimp előnyei/hátrányai összefüggésben.

Viszont ma az Internetet böngészve találtam egy nagyon jó leírást és videókat. Igaz, nem ingyenes de megérte.

http://modulesunraveled.com/videos

Előfizettem rá 1 hónapra 39USD és jó pár érdekes videó van fent.

A Simplenews 19db 3-5 perces angol nyelvű videóból és a hozzátartozó szöveges leírásból áll.
Ma délután végig néztem az egészet és közben csináltam a Hírlevél küldést. Majdnem teljesen készen vagyok vele, már csak a saját template finomítása van hátra.

Az olyan kezdőknek mint én is vagyok bátran ajánlom, nem kidobott pénz az a kb. 8000Ft. :-)

1
0

Üdv.
Marsy

Marsy képe

Amint írtam a http://modulesunraveled.com/videos ismertetők megnézése után sikerült telepíteni a Simplenews modult és jól működik a hírlevél küldés, csak egy hibája van, nem tudok saját templatet készíteni hozzá. Ugyanúgy csináltam mint az oktató videóban van és mégsem. Olyan mintha nem látná a css fájlt. Sőt, biztos vagyok benne, hogy nem látja mert ha a színkódokat változtatom akkor sem változik semmi.

Van valakinek ötlete, hogy mi lehet a baj?

Készítettem egy mappát site/all/themes/email és ide másoltam a következő fájlokat:
email.info
style.css
page.tpl
htmlmail--simplenews.tpl.php
(a modules/system/ könyvtárból átmásolva)

Email infó fájl tartalma:

  1. name = Email
  2. description = This is the theme for HTML emails, and should not be used for screen viewing
  3. core = 7.x
  4. engine = phptemplate
  5.  
  6. stylsheets[all][themes][email] = style.css

A style.css tartalma:

  1. /*HTML mail styles*/
  2. .htmlmail-simplenews-body {
  3. width: 600px;
  4. background-color: #def2c4;
  5. color: #665446;
  6. padding: 10px;
  7. border: 2px solid #665446;
  8. }
  9.  
  10. /*Links*/
  11. a,
  12. a:link,
  13. a:visited,
  14. a:hover,
  15. a:focus,
  16. a:active {
  17. color: #e5683f;
  18. }
  19. /*Remove "Skip to main content" link when viewing in webmail client*/
  20. #skip-link {
  21. display: none;
  22. }

A page.tpl.php fájl tartalma:

  1. <div id="content">
  2. <?php print render($page['content']); ?>
  3. </div>
0
0

Üdv.
Marsy

Balu Ertl képe

Előrebocsátom, nem láttam a hivatkozott videót, így a módszerük ismerete nélkül nem tudom megmondani, hol és mit rontottál el. Pár általános tudnivaló viszont az emailek formázásáról:

  • Fragmentált target: ahogy ma már a webböngészők megjelítési módszerei többé-kevésbé összehangolódtak az egységesedő rendermotoroknak köszönhetően (lásd a sajátjáról a Chromium-féle Webkitre áttérő Operát), ez még nem valósult meg a levelezőkliensek terén. Offline (Outlook, Thunderbird, Apple Mail, stb.), webmail (Gmail, Hotmail, Yahoo, stb.) és mobilos felületek mind a mai napig egyéni szabályok alapján lúgozzák ki a színes-szagos formázást a levelekből. Éppen ezért hírlevél-sablont optimalizálni időigényes, ezért drága, az előbbi kommentem végén említett MailChimp nagy hasznot húz belőle, külön postafiók-tesztelő szolgáltatás is előfizethető jó pénzért.
  • Csökkentett elvárások: sokan ezért megelégszünk 1-2 kép (mondjuk fejléc és logó, vagy a küldő személy portréképe és szkennelt aláírása a végén) és némi tipográfia alkalmazásával. A Gmail csak inline formázást (pl. ‹p style="") hajlandó elfogadni, így a behivatkozott külső CSS-fájloknak lőttek. Float, háttérkép, webfont, JavaScript és más nyalánkságok szintén felejtősek. Valószínűleg megoldhatóak ezek is, csak nem mindenki LinkedIn, hogy erre fordítson száz munkaórát.

Drupal-specifikusan:

  • Sminkek: az általad beszúrt kódrészletek alapján egy külön sminket hoztál létre. Bizonyára ez lenne a legelegánsabb megoldás, én is bíbelődtem vele, de szégyen-gyalázat, lusta voltam, és a smink-hierarchia eggyel magasabb fokára, a default (nálam Bartik> smink könyvtárába tettem a htmlmail--simplemail.tpl.php-t. Ez helytelen, NEM követendő, mert így minden kódbázis-frissítéskor újból vissza kell majd tennem. Ha megtalálom a jó megoldást, ugyanebbe a topikba beküldöm majd.
  • Echo modul: ha a fent említett 3 modul nem lenne elég, a stócra pakolható még az Echo modul is, ami azt ígéri, hogy az éppen aktuális alapértelmezés szerinti sminkbe csomagolja a kiküldendő levelet. Ha a csupakék Garland, Bartik sminkekkel nem is, de egy letisztult Seven sminkkel el tudom képzelni. Nem próbáltam, nincs vele tapasztalatom.
  • Cache, az örök bosszúság: a hírlevelek .tpl.php sablonfájlait is gyorsítótárazza a Drupal, ezért én kézzel kiöblítettem a cache-t a hírlevél-példány beidőzítése előtt.
  • Csatornának HTML-engedélyezése: az admin/config/services/simplenews/categories/(szám)/edit oldalon ne felejtsd el beállítani, hogy az adott hírlevél-kategória formázva menjen ki. Ha default Plain Text-en marad, akkor nem is keresi sminket hozzá, gondolom.
  • Node-nak is: legyen legalább Filtered, de jobb a Full HTML a body field-je.
  • Felhasználói beállítások: szintén letilthatják a HTML-formázást.

Végül pedig ismét: a Drupal jó, a Drupalt imádjuk, de nem szégyen alkalmasabb szoftvert használni helyette egy célfeladatra.

2
0
Marsy képe

Szeretem a hosszú és kimerítő válaszokat, ebből lehet tanulni. :-)
Azért szeretnék új Sminket a hírlevélküldőhöz mert mint Te is írtad a default könyvtárba tenni a htmlmail--simplemail.tpl.php-t helytelen, NEM követendő.

Nos amiket felsoroltál, Echo, Emogrifier, Transliteration, Libraries, Pathologic, Mime Mail, Mail System, HTML Mail ezek mind telepítve vannak.

Csatornák engedélyezése: Full HTML
Cache: Cached content source

Valamit nem értek: Ha az email.info fájlban

  1. name = Email
  2. description = This is the theme for HTML emails, and should not be used for screen viewing
  3. core = 7.x
  4. engine = phptemplate
  5.  
  6. stylsheets[all][] = Email_style.css // a style.css helyett

így néz ki, és ha a style.css fájl nevét megváltoztatom Email_style.css -re akkor a css kódrészből a

  1. /*Remove "Skip to main content" link when viewing in webmail client*/
  2. #skip-link {
  3. display: none;
  4. }

ezt és csak ezt végrehajtja.

Valószínű, hogy az lehet, hogy ha több egyforma nevű css fájl van akkor mindig a legelsőt hajtja végre. Ez csak találgatás a részemről.

De az előtte lévő sorokat miért nem hajtja végre?

Neked mi a véleményed?

0
0

Üdv.
Marsy

Marsy képe

Módosítgatom a rendszert, de "Válámi váán de, ccc neem ááz igázi" Arkagyij Rajkin után szabadon, ha valaki még emlékszik a nagy (még) szovjet humoristára. :-)

A page.tpl.php fájl:

  1. <?php
  2.  
  3.  
  4. ?>
  5. <html>
  6.  
  7. <head>
  8. <title>Newsletter</title>
  9.  
  10. </head>
  11.  
  12. <body style="width: 600px;background-color: #def2c4; color: #665446; padding: 10px; border: 2px solid #665446;" >
  13.  
  14. <link rel="stylesheets" type="text/css" href="style.css">
  15.  
  16. <div id="content">
  17. <?php if ($logo): ?>
  18. <div id="logo">
  19. <img src="<?php print $logo; ?>" />
  20. </div>
  21. <?php print render($page['content']); ?>
  22.  
  23. </div>
  24.  
  25.  
  26. </body>
  27.  
  28. </html>

A style.css fájl:

  1. /*HTML mail styles*/
  2.  
  3.  
  4. /*Remove "Skip to main content" link when viewing in webmail client*/
  5.  
  6. #skip-link {
  7. display: none;
  8. }

Ebben a felállásban a "Skip to main content" linket nem tünteti el. :-(

Így néz ki most a HTML hírlevél:
http://www.marsysoft.hu/privat/Simplenews_HTML_hirlevel.jpg

Van még pár dolog amit nem találok, ráírtam a képre.

Valakinek ötlete esetleg?

0
0

Üdv.
Marsy

pp képe

Az első az a html.tpl.php-ban található (az pedig biztosan a modules/system mappában, a sminkek nem mindig tartalmazzák)

A második pedig valószínűleg a hírleveled taxonómia mező (taxonomy field) ezt a display settings, vagy megjelenítési beállítások részben tudod eltüntetni a tartalom típusnál (gondolom hírlevél, vagy newsletter) Field UI modul legyen bekapcsolva hozzá.

pp

1
0
Marsy képe

Kedves István!

Köszönöm a segítséged. A probléma megoldódott! :-)
A html.tpl.php fájlban a következő módosítást csináltam, mint nem végleges megoldást:

  1. <!-- <div id="skip-link">
  2. <a href="#main-content" class="element-invisible element-focusable"><?php print t('Skip to main content'); ?></a>
  3. </div> -->

Az lenne még a kérdésem, hogy #main-content linket használja még valami? nem lesz ebből baj?
Az igazi megoldás a style.css fájlból való tiltás lenne.

0
0

Üdv.
Marsy

Balu Ertl képe

A “Skip to main content” link egy lentebbi horgonyra (#anchor) mutat és csak usability szerepe van a képernyőolvasó és más gyengénlátós alkalmazásoknál. A sima böngészőt használók 99%-a soha életében nem látja ezt a linket, ezért egy emailnek készülő sablonból sem fog hiányozni senkinek.

Arra azonban ügyelj, hogy a sablonod első sor szövegét jeleníti meg néhány webmail-kliens (például a Gmail) a tárgy sor után, mintegy előnézet “betekintőként”. MailChimpék például azt csinálják, hogy a fő-fő-fontos nyitókép/fejléc fölé beszúrnak még egy kétcellás sort (mert ugye CSS-float nélkül sokan táblázatot használnak a hírlevél-sablon szerkezetéhez), a bal oldali, tehát elsőként feldolgozott szöveg sorába írnak valami figyelemfelkeltő összefoglalót középszürke nyolcpontossal, a második,tehát jobb oldali cellába pedig jobbra igazítva jöhet a “Rosszul jelenik meg? Megnyitás böngészőben“ link, aminek ugye szintén felül kell lennie, a levél elején.

0
0