Interjú a Critical Mass honlap készítőivel

Hojtsy Gábor képe

Szerk: a Critical Mass felvonulás a körülmények miatt elmarad.

A hazánkban immár önszerveződő Critical Mass felvonulások segítettek a bringások jelenlétét felismertetni a gyalogos és autós magyarokkal (nem csak a budapestiekkel). Mint a Drupal magyar megjelenésének egyik alakítója, örömmel látom, hogy ehhez nem kis mértékben a Drupal is hozzájárult. Ráadásul az őszi felvonulás szeptember 22-ei dátuma is közeledik, és a hétvégén a honlap is frissítésen esett át. Ezért gondoltam azt, hogy érdemes lenne interjút készíteni a criticalmass.hu készítőivel, lipilee-vel és ninja-val.

Gábor: Hogyan indult a Critical Mass saját honlapja?

ninja: Volt már egy weblapunk, az alleycat.hu, ami szintén Drupalt használ. Amikor a CM indult, nem akartunk másik honlapot, de még egy microsite-ot sem csinálni. Akkoriban körülbelül harmincan tekeregtünk jobbra-balra, és ennyi emberért nem lett volna értelme másik lapot létrehozni. Az egyik nagyobb felvonulás után egy szemfüles srác regisztrálta a cirticalmass.hu-t és átadta nekünk. Ezért inkább ?kényszer? volt az indulás, mert éles lett a domain, az meg ciki, hogy van egy domainnév és nincs alatta semmi. Ha nem lett volna ez a domain, akkor talán sosem csináljuk meg a criticalmass.hu-t. Azt hiszem, sokkal nagyobb ereje van egy központi bringás weblapnak, ahelyett, hogy sok kis specifikus honlapot működtetünk. Így elaprózódik a dolog, még úgy is, hogy a Drupal webhelyek szabadon átjárhatóak.

Gábor: Úgy hallottam statikus oldalakat használtatok. Mennyiben volt előnyos ez a fajta honlap a közösségnek és technikailag?

ninja: Mondhatnám semennyire, sőt! Igazából nem is a közösség szempontjából volt rossz, inkább a webmester számára, mert az anyagok e-mail-ben érkeztek, és állandóan ki kellett pakolni, le kellett kódolni. Egyszerűbb felrakni például egy Drupal-t, mert így gyorsabb a tartalommegosztás, ami mostanában nagyon pörög, imádják. A legutolsó statikus verzió a http://criticalmass.hu/20050422/ címen tekinthető meg.

Gábor: Mi vezetett a dinamikus oldal kialakításához? Hogyan esett pont a Drupal rendszerre a valasztásotok?

ninja: A lényeg a gyorsaság volt, a felhasználók imádják, hogy beírnak valamit, és az rögtön megjelenik. Mi egy alulról építkező közösség vagyunk, ezért volt gond, hogy egy személyhez volt kötve a tartalom. Mindenképpen olyan rendszert szerettünk volna, ami jól karbantartott, jól dokumentált, átlátható forráskódú. Fontos volt még a kiválasztásnál a GNU szemlélet és ráadásul kéznél is volt, hiszen az oprendszereink (GNU/Linux) csomagkezelőjével pillanatok alatt telepíteni tudtuk.

Gábor: Mennyiben növelte az aktivitást a Drupal alapú honlap?

ninja: Már volt olyan eset is, hogy valaki este beküldött egy szórólaptervet és másnap már ki volt nyomva egy oszlopra. Hosszútávon az a cél, hogy teljesen független legyen a Critical Mass egyes személyektől. Az első nagyobb CM alkalmával még nekünk kellett összedobni a pénzt szórólapra és matricára, most pedig, hogy jön szeptember 22-e, az emberek elkezdik feltenni, amit eddig csináltak. Legutóbb egy srác feltöltötte a plakát- és matricaterveit, valaki pedig, akinek nyomdája van, hozzászólásban megbeszélte vele, hogy nyom belőle.

Gábor: Milyen modulokat használtok? Vannak saját fejlesztések?

ninja: Amit az alapcsomaggal érkező modulokon túl kiemelnék, az az Organic Groups modul. Ennek a modulnak egy Drifter és Palócz István által továbbfejlesztett verzióját szeretnénk használni.

Gábor: Úgy hallottam, hogy a legnagyobb magyar webhelyekhez hasonlítva is eléggé komoly látogatottságot kell bírnia a szervernek. Mekkorát?

lipilee: Critical Mass utómatek című bejegyzésemben írtam le, hogy áprilisban mekkora terheléssel kellett megküzdenünk. A felvonulás napján több mint 12 ezren látogattak hozzánk, ráadásul mivel a rendezvény délután volt, ez a terhelés főleg délelőttre korlátozódott.

Gábor: Milyen hardveren fut a webszerver? Gondolkoztatok dedikált szerveren?

lipilee: A kiszolgáló a közelmúltban hardverhibák sora után lett lecserélve Intel alapokról AMD-re, jelenleg 1280 MB memória, software RAID működteti. Ezzel az eddigi tapasztalatok szerint könnyű lesz átvészelni a szeptember 22-e körüli terhelésnövekedést. Dedikált szerverre Magyarországon nagyon kevés közösségi webhelynek van szüksége, mert még a nagy látogatottság se akkora. Amin egy ilyen felállásban (egy gép, sok domain, ami közül egy-kettő viszi a terhelés nagy részét) viszont mindenképp érdemes elgdondolkozni, az a terhelt domainek különválasztása a többitől. Másrészt fontos azt is látni, hogy a criticalmass.hu és az alleycat.hu alatt működő gép, ugyan több domaint visz, azok messze nem adnak ekkora terhelést. Ilyen szempontból tulajdonképpen a gép dedikált, és ez a nagyobb terhelések idején hatványozottan így van, mert a két domain kiszolgálása ilyenkor az elsődleges feladat.

Gábor: Milyen eszközökkel optimalizáljátok a rendszert?

lipilee: Az első lépés mindenképp az, hogy legalább külön IP-címet kapjanak a terhelt domainek. A deja.hu szerveren ez jelenleg a criticalmass.hu, az alleycat.hu és a bringaut.hu – legalábbis a Critical Mass idejére. Ha ez megvan, akkor már tudunk játszani ?kicsontozott?, ?lecsupaszított? Apache konfigurációkkal, esetleg alternatív webszerverekkel. A legutóbbi Critical Mass idejére a webszervert lecseréltük lighttpd-re, ami a terhelést töredékére csökkentette, de sajnos problémák voltak a külső PHP szkriptek és a ?szép? webcímek rewrite szabályaival. Akkor április 22-éig kihúztuk így, aztán (igény híján) nem foglalkoztunk vele: a terhelés visszaállt normálisra, és a domainek visszakapták a fenekük alá az Apache-ot. A drupal.hu-n kaptam jó tippeket, hogy mivel lehet próbálkozni rewrite-ügyben, úgyhogy szeptemberben újra próbálkozunk :)

Gábor: Összességében mi a veleményetek a Drupalról?

ninja: Drupal rendszert körülbelül két éve használunk, ez alatt jó pár Drupalos weboldalt csináltam már, azt hiszem ez alapján tudok véleményt mondani. Nagyon barátságos, könnyen megtanulható és kezelhető, de nem csak a felhasználó oldaláról. Jó benne, hogy a forráskód nagyon jól van kommentezve, ezért tökéletesen testreszabható. Ha létrejön egy Drupalos oldal, ami saját közösséget szervez, azzal a közösség is tagja lesz a Drupalosok nagy táborának. Az átjárhatóság és a könnyű fejleszthetőség miatt pedig mindenki hozzáteszi, amit tud. És amit a közösség kap a Drupaltól, azt a fejlesztésével vissza is adja a Drupalnak. Mindenkinek jó egy nagy családhoz tartozni. Kurt Vonnegut is megmondta már.

A mellékelt képek a letölthető Critical Mass film részletei.

Kategóriák: 

Hozzászólások

Anonymous képe

Palocz Istvan fejlesztese arra vonatkozik, hogy az egy Drupal portalhoz tartozo kulonbozo csoportok (OG) onalloan valogathassak es helyezhessek el a blokkokat a csoportjukban, sajat menut hozhassanak letre a csoportnak sajat menupontokkal es csoportjaiknak egyenileg szerkeszthessek a html-t es a css-t. A fejlesztesek egy resze mar elesben lathato az LMV-n (http://lmv.hu), egy masik reszet a kozeljovoben elesitjuk.

Drifter munkaja a Projekt tartalomtipusra osszpontosul, szinten az LMV-n lehet vizsgalgatni.