Legalitás...

kivancsi47 képe

Sziasztok!

Többen is panaszkodnak a topikokban hogy nem nagyon jelentkeznek munkára, stb.

Ennek szerintem egyik oka lehet hogy sokunk nem számlaképes, esetleg csak hobbyja a Drupál, esetleg vállalhatna munkát de nincs tisztában könyvelési ismeretekkel, stb, stb és ezért nem igazán akar vagy tud tovább lépni egy bizonyos szinten.

Tehát a kérdésem az lenne hogy az infrastruktutális adottságokon és a jogtiszta szoftvereken
kivül még mi szükséges a legális munkavállaláshoz?

Vállakozói forma, egyedi megbízás, stb.... €??????

Illetve feltehetem-e tömegesen jó minőségben egy nyilvános és hivatalos sportrendezvényen készült videófelvételeimet? (a rendezvényen nincs tiltva a felvétel klészítése és külön sem kell fizetni érte)

1. Ingyenes oldalra?

2. Illetve mi a helyzet ha ugyanezen az oldalon pénzt kérek a reklámfelületekért?

3. Illetve lehet-e SMS fizetéssel vagy más egyébb megoldással fizetőssé teszem az oldalt?

Köszönettel: Péter

Pasqualle képe

nem ismerem a torvenyeket, de szerintem ha te keszitetted (te kameraztad) a felvetelt nem tudom mi akadalyozna meg abban, hogy feltedd az internetre, es akar penzt kerj erte..

a vallalkozas kerdesre nem tudom a valaszt..

0
0
pp képe

Ennek e két témának semmi köze a Drupal tartalom kezelőhöz. Egy sör mellett szívesen elmondom, ha eljössz a következő DUG-ra, vagy ha valahol találkozunk a városban.

Vállalkozói ismeretek:
Nekem olyan szerencsém volt, hogy középiskolában volt egy ilyen tárgyunk, ahol ezt megtanították nekünk. (ahogy nézem a kerettantervet ez egyáltalán nem szerepel benne, szomorú)

Fényképezés:
mivel nem közterületen fotóztál, ha publikálod a videót számíthatsz személyiség jogi perekre. (persze ennek kicsi az esélye... ;))

pp

0
0
eMeLA képe

"Tehát a kérdésem az lenne hogy az infrastruktutális adottságokon és a jogtiszta szoftvereken kivül még mi szükséges a legális munkavállaláshoz?

Vállakozói forma, egyedi megbízás, stb.... €??????"

A "legális munkavállalás"-nak nem feltétele a jogtiszta szoftver (ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy illegális szofvereket lehet használni...), hanem hogy adózz a jövedelmed után.

A leegyszerűbb, ha van vállalkozásod pl. betéti társaság. Ezesetben egyszerű a képlet. Dolgozol adsz egy számlát és évente adózol (és fizeted a járulékokat). Ez kb. azt jelenti, hogy a bruttó bevételed felét különböző megnevezésekkel befizetet a államnak (100.000+ÁFA=120.000 Ft befizetések után marad kb. 60.000 Ft).

Fontos tudni, hogy egy bt. alapítás kb. 100e Ft.
A könyvelés havi 10-20e Ft. Ha máshol nem fizetnek utánad tb-t akkor havi kb. 95e Ft (mindenféle járulék és hasonló dolgok). Ez a minimálbér kétszerese után jön (ez nem is szmolom hozzá, mert saját magad adod saját magadnak :) Vagyis évi min. 1.320.000 Ft-ba van (de inkább többe) egy bt. (ha nem magad könyvelsz). Vagyis pár munkára egyszerűbb feketén dolgozni.

Ha egyszerű adózó vagy, akkor megbízódnak kell különböző megnevezésekkel a bruttó összegből befizetnie, erről kapsz egy papírt, majd év elején az adóbevallásodban feltünteted. Ez macerás a megrendelőnek, szerintem csak kevesen dolgoznak így. (hozzáteszem, jómagan szellemi szabadfoglalkozásúként dolgoztam így, azt nem tudom, hogy a honlapkészítés is működik így).

Aztán persze vannak kedvezmények, ha bizonyos határt nem lépsz át akkor nem kell adóznod (ha ugyan nem törölték már el). De ezeket egy könyvelő jobban tudja.

Mindenképpen azt ajánlanám, hogy ne itt a fórumon érdeklőd, hanem keress egy "ismerős" könyvelőt és attól tudakozódj.

0
0

...mit tudok: http://web.termuves.hu