InnoDB vs MyISAM

DruTa képe

Üdv!

Telepítéskor nincs lehetőség MyISAM-ot választani, viszont a tárhelyemen csak 100 MB-os az adatbázis kvóta, csak több ezer forintért lehet bővíteni, amit most nem szeretnék.

Ezért manuálisan, a telepítés után átkonvertáltam InnoDB-ről MyISAM-ra, mivel így 30-35 MB-ról 6-8 MB-ra csökkent az adatbázisom mérete.

A kérdés: hol kell belenyúlni a telepítőbe, hogy felajánlja a MyISAM-ot is telepítéskor?

Drupal verzió: 
aboros képe

itt csinálja
de én nem bántanám.

0
0

-
clear: both;

DruTa képe

Kösz!

Azon az egy helyen csak átírom az InnoDB-t MyISAM-ra és kész is, vagy a lentebbi paramétereknél is állítani kell dolgokat, hogy az InnoDB-hez passzoljanak?

0
0
szantog képe

Nem feltétlenül. Ha van olyan modul, ami netán tranzakciókra épít, akkor azt is írhatod át. Ha meg 100MB kevés, akkor már olyan oldalad van, aminek sok más okból kell más szolgáltató, ahol nem lesz 100MB korlát.

0
0

----
Rájöttem, miért kérdezek olyan ritkán a drupal.hu-n. Amíg szedem össze az infokat a kérdéshez, mindig rájövök a megoldásra.

chx képe

Baratom, 100MB adatbazishely az rengeteg. Mit akarsz te tarolni hogy nem fersz el 100MB-ben? Tekerd le hogy mennyi szemetet tarol a dblog oszt' kesz. http://mysqlha.blogspot.ca/2009/01/innodb-myisam-and-disk-space_16.html amugy az overhead nem olyan szornyu. Core-t hackelni meg erosen nem ajanlott foleg mivel fogalmad sincs mit csinalsz :)

0
0
DruTa képe

Kedves jóakaróim! :-)

A drupal 7-es alap telepítése után már ekörül volt.

Tegnap óta még durvább a helyzet: mindössze néhány és mindenki által használt modul van fent (auto-nodetitle, backup_migrate, computed_field, ctools, custom_search, 10n_update, module_filter, node_permission_grid, search_config, taxonomy_menu, views, webform, van ami kikapcsolva) és még üres az oldal, pár tucat node-ot csináltam, képek nélkül, tesztelésből, és így nyom (most néztem, el is képedtem) 63 MB-ot.
De ha már most ennyit foglal, logikusan gondolva ennek többszöröse lesz, ha már elkezdik használni is az oldalt, lesznek tartalmak, felhasználók.

Na ettől félek, hogy nehogy beteljen, és akkor nem tudom mi lesz, mondjuk épp nem vagyok pár napig, és a tárhelyszolgáltató letiltja az oldalam, mert elérem a maxot.

0
0
aboros képe

de tényleg jót akarnak. egy ilyen core hack után teljesen magadra maradsz, semmilyen problémádban nem tud senki segíteni, mert senkinek nem lesz egy pont így széjjeltört drupal core a fiókban, hogy tesztelgessen.

nem véletlenül van az, hogy innodb táblákkal dolgozik.

ha rendesen fut a cron és szépen beállított az oldal, illetve nincs bekapcsolva db log, a 100 megának igen sokáig elégnek kell lennie. persze ez innodb configtól is függhet, idiótán beállított innodb üszöksok helyet is tud zabálni (teljesen feleslegesen), de ez már nem a drupal gondja.

1
0

-
clear: both;

DruTa képe

Nem nyúlok bele, max. utólag váltok adatbázismotort, abból nem lehet baj. Legalábbis ugyanúgy ment azután is.

A db log alatt a Drupalban beállítható naplózást érted? Mondjuk kapcsoljam ki? Most az alap 1000 db és MINDEN van beállítva.

A hozzáférési napló viszont nincs bekapcsolva.

A gyorstárazás még nincs, mivel fejlesztés alatt vagyok.

Az innodb configot azt én tudom buherálni, vagy a tárhelyszolgáltató?

Nem tudom leírhatom-e melyik szolgáltatóról van szó...

0
0
eMeLA képe

Először is nézd meg az adatbázisban melyik táblák a nagyok... Másod ide.

0
0

...mit tudok: http://web.termuves.hu

DruTa képe

Ezen már túl vagyok és nincs nagy különbség köztük, én is reméltem, hogy találok valamit.

Szinte mind csak kb-os, a legnagyobb is csak 270 kb, van néhány 1,5 MB-os.

Az összegzés a phpmyadminban myisam-ként van és az 13 MB.

Érdekes - legalábbis nekem - hogy azok a mezők, amiket én hoztam létre mind 128 kb-osak és van ugyanazon a néven egy "data" és egy "revision" változatuk is.

Írtam közben a szolgáltatónak is, hogy itt a hozzáértők szerint ennek nem így kéne lennie, mármint a nagy méretnek egy lényegében üres Drupal esetén főleg.

0
0
Illyés Edit képe

A magyar fordítás (locale táblák) és a kereső (search táblák) szoktak nagyok lenni. Megoldás: angol nyelvű webhely, Google Search szolgáltatás. ;)

Egyébként valami zűr lesz a szolgáltatónál szerintem, üres Drupal db standard installáció esetén 7,8 mega.

0
0
DruTa képe

Most anélkül, hogy változtattam volna valamit, megint "csak" 47 MB, 63 MB-ról.

Érdekes...

0
0
aboros képe

nekem most ilyen adatbázisaim vannak, ezekkel a méretekkel:
https://skitch.com/aboros/edsip/mysql-database-size

0
0

-
clear: both;

DruTa képe

Íme:

https://docs.google.com/open?id=0B_Fudia7L0cSZ0YzdjQybEZnQ28

és

https://docs.google.com/open?id=0B_Fudia7L0cScjhqUTFocHpEQUE

(Utóbbi csak letöltés után látszik jó minőségben, hiába állítottam a googleban...)

0
0
szt képe

SZERK:
Mindenkinek igaza van, mert a tényleges "default" dbmérete kicsi a drupalnak, viszont sajnos a nagyobb (InnoDB) méretet nézi a szolgáltató a dbtárhelyfoglalásnál...
Megoldás: MyISAM-ra kell konvertálni a táblákat - kézzel.

0
-2
DruTa képe

Mi van és milyen menüben balra?

És mi az a "Szerk"? A szerkesztő átírta a hozzászólást?

0
0
nevergone képe

„Megoldás: MyISAM-ra kell konvertálni a táblákat - kézzel.”

Nem! Felejtsük már el ezt a konvertálást, mert később irtó nagy szívás lesz miatta. Kb. olyan, mintha „csak úgy” átírnád az alaprendszer felét-harmadát.

Vagy más megoldás kell a méret csökkentésére (amúgy Editnek igaza van, plusz a watchdog táblát belevenném, vagyis a Drupal naplózását kikapcsolnám), vagy valóban el kell beszélgetni a szolgáltatóval, mert méret ide vagy oda, szívlapátot küldenék én egy 100 megás adatbázisméret limit esetén.

0
0
szt képe

DruTa: én szerkesztettem magamat, mert félrenéztem egy dolgot.

nevergone: Oké, a konvertálás nyilván nem az igazi megoldás, azért írtam csak, mert anno ezt olvastam (bár ekkor még D5 volt csak).

0
0
Illyés Edit képe

Extrém esetekben jöhet szóba – több százezer node – még a MySQL 4 körüli időkben. Ma már minden szolgáltatónál MySQL 5 van (ha nem az, akkor lépni kell onnan). Cégeknél itt-ott még vannak régi gépek és szoftverek, ahol még releváns lehet a MyISAM. De ott is inkább próbálnék frissíteni, és nem egy lejárt szavatosságú rendszert hangolgatni.

2
0
DruTa képe

A Google keresőt mondjuk elfogadhatónak tartom, bár nem vagyok híve a mindent kívülről megoldásnak. A Drupal végülis elég jó ahhoz, hogy saját keresője legyen, nem?!

Angol nyelvű honlap: ezt inkább meg sem hallottam...

A naplózást kikapcsolhatom, bár a profik (amilyen még nem vagyok) nem abból szokták kitalálni, mi a baj, ha éppen baj van?

A 100 MB-os korlát tényleg dühítő, de ismert tárhelyszolgáltatót akartam és máshol, ahol nagy volt, ott a tárhely volt brutálisan kicsi, 500 MB és majdnem dupla volt az előfizetési ár.

Egyébként próbáltam egyezkedni az adatbázismérettel kapcsolatban, mondván, hogy nem használom az 500 MB-os e-mail tárhelyet, mivel Google Apps-ot használok, de nem voltak vevők az ötletemre, inkább azt szeretnék, ha vásárolnék 100 MB-onként 2000 Ft + ÁFÁ-ért plusz adatbázist.

Mellékesen: ha plusz 1 GB tárhelyet akarnék, az 10 ezer!!! + ÁFA

Visszatérve: mint korábban írtam, az meglepő, hogy 63 MB volt tegnap előtt, nem csináltam pedig előtte 1 napig semmit. Írtam nekik, miután másnap 47 MB lett, pedig azt mondták nincs mit tenniük, váltsak át myISAM-ra.

Az érdekes, hogy a phpmyadmin-juk még a 2-es verziót nyomja és az InnoDB táblák alján az összesítő myISAM-ot ír és a karakterkódolás is más, mint a táblákban, ugyanez az adatbázis a localhostomon, ahol 3-as a phpmyadmin, rendesen InnoDB-t mutat az összesítő sor is (mint korábban mellékeltem a képet) és helyes karakterkódolást...

0
0
nevergone képe

Sajnos a szolgáltató részével nem tudok mit kezdeni, és az erősen offtopic is itt, ne menjünk jobban bele. Nekik nyilván az a jobb, ha te minél többet fizetsz.
Azért mintaként mutatok valamit, csak egy linket a sok közül, számolgass és gondolkodj: https://www.alvotech.de/webhosting/

0
0
aboros képe

hogy amint azt fentebb linkeltem, localhostos játszótereim ~6-7 megabájtos adatbázissal üzemelnek, a szolgáltatódnál ez az érték 50+ megabájt. valami vagy nagyon rosszul van ott beállítva (innodbvel könnyű elszalasztani a lovat, néhány értéket túl magasra állítasz és zabálni fogja a helyet) vagy pedig nem azt mérik ami a tényleges adatbázis méret, mert az nem lehetséges, hogy egy alap drupalra én 7 megát mérek, a szolgáltató meg ötvenet. :) ha én hetet mérek, ő meg tizet, aszondom oké, de _ötven_ ?

2
0

-
clear: both;

DruTa képe

Ebben igazad is van, csak, hogy a szolgáltató sajnos abban érdekelt, hogy nagyobb értéket jelenítsen meg.

Én meg a phpmyadminban gondolom nem tudom állítani a myISAM azon paramétereit, amikre utalsz.

Egyébként kipróbáltam, hogy mindent myISAM-ra konvertáltam és gond nélkül ment az oldal, persze lehet, hogy bizonyos esetekben baj lenne belőle.

0
0
nevergone képe

Sajnos ezt leginkább alattomos módon tapasztalod majd meg, vagyis inkonzisztens lesz az adatbázis, nem lesz meg minden adat, vagy nem az lesz ott, aminek lennie kell, stb.
Ez egy olyan hibalehetőség, ami lehet, hogy sohasem jön ki, de ha kijön, akkor nagyon szívni fogsz vele és valószínűleg nem lehet javítani, ha csak „kézzel” át nem nézed az adatbázis minden táblájának minden sorát, persze csak miután megértetted, hogy minek kellene ott lennie.
Ez a te döntésed, az biztos, hogy a fentieket elolvasva sikítva menekülnék onnan. Lehet, hogy ezt most el tudtad ezt hárítani így, de attól tartok, hogy később más ügyben lesznek még gondjaid velük.

2
0
DruTa képe

Kikapcsoltam a Database logging, a Statistics és a Syslog modult, így 54 MB-ról másnapra (mivel csak éjjel frissül valamiért a szolgáltatónál az adatbázis információ... szóval így 38 MB-ra csökkent.

De így nem fogom tudni mi történik a rendszerben...

Ellenben mivel lassú volt az oldalmegjelenítés, bekapcsoltam:

- Gyorsítótárazott oldalak a regisztráció nélküli felhasználók részére
- Blokkok gyorstárazása
- Gyorstárazott oldalak tömörítése.
- CSS fájlok összegyűjtése és tömörítése.
- JavaScript fájlok összegyűjtése.

A Minimális gyorstár élettartamot és a Gyorsítótárazott oldalak elévülése részt NINCS-en hagytam.

Ha valamit változtatok az oldalon, akkor ideiglenesen ezeket mind kikapcsolom.

Jobbat most nem tudok.

0
0