Eltűnt a beállítások mentése gomb!

Lejla képe

Mutatni egyszerűbb mint leírni, de azért a kép mellé írok is:
Az "adminisztráció/webhely építés/menük" résznél a Navigáció menü adminisztrációjakor nincs meg a beállítások mentése gomb, sőt ebben az egy adminisztrációs részben nem jelenik meg a jobb oszlop/oldalsáv (vagy ki minek nevezi), holott a smink 3 oszlopos, nem kettő, és máshol nincs is ezzel probléma. Ezen felül, hogy még érdekesebben nézzen ki, a Navigáció menü elemeinek listájában a legalsó elem "befejezetlenül" jelenik meg: nincs hozzá a műveletek közt szerkesztés link.

Ha megpróbálom drag and droppal áthúzni a legalsó menüelemet bárhová feljebb, akkor az átrendeződés folytán legalulra kerülő menüpontnál alakul ki ugyanez a "szerkeszthetetlen" helyzet, és az addigi probléma megszűnik a feljebb tolt menüpontnál: már szerkeszthető lesz. Ami nem igazán nyugtat meg, mivel egyéb változtatásokat nem is tudnék ezen kívül csinálni, lévén hogy eltűnt az a fránya mentés gomb...
Képernyőfotó a problémáról
(A mellékelt képen az adminisztrációs smink Garland.)

A probléma nem tudom, mikor jelentkezett, mivel eddig nem állt szándékomban még hozzányúlni a Navigáció menüpontok sorrendjéhez. A weboldal frissnek mondható, és még fejlesztés alatt áll, jómagam pedig végképp "fejlesztésre szorulok": idén januárban hallottam először a Drupalról és úgy egyáltalán a CMS rendszerekről :-)
De sejtésem szerint ez a helyzet az adminisztráció menüpont alatt nem épp szokványos, mert bármilyen kulcsszóval kerestem a fórumokban, ilyet nem találtam, mint ez a gond. (kerestem navigációra is és beállítások mentése kifejezésre is meg már nem emlékszem még hány oldalt nyálaztam át sorban, ami tök hasznos volt más kérdésekben pl...).

Ha valami adatbázis-mahinálás lesz szükséges a megoldáshoz, akkor sok-sok türelmet kérnék az útmutatásban, mert az SQL-ről kábé fogalmam sincs... Eddig csak html+css oldalakat barkácsolgattam, és azt sem sokat... (aki regélt nekem a CMS-ekről, kicsit rosszul méretezte a "könnyen kezelhető, hipp-hopp összerakod ami kell" sztorit számomra :-) )

Az alaprendszeren felüli modulok, ha valaki ebből okosabb lesz:
Backup and Migrate
FCKeditor
IMCE
Mollom
Nice Menus
Poormanscron
Tagadelic
album photos
dfgallery
photos swfu
Egyszer kipróbáltam, hogy az Engedélyezett pipát sorban kikapcsoltam ezeknél a plusz moduloknál, hátha valamelyik modul engedélyezése vagy két modul összeakadása miatt van a dolog - de nem történt semmi. Mármint, nem lett meg a szerkesztés gombom :-(

Előre is köszönöm a türelmet és a válaszokat, ha van rá válasza valakinek.

Drupal verzió: 
Fórum: 
Sweetchuck képe

...pontosabban szólva nekem nem is sikerült reprodukálni a hiba jelenséget. Egy frissen telepített D6 rendszeren engedélyeztem a felsorolt modulokat, néhány beállítást elvégeztem, de mindent rendben találtam.
A photos és a nice-menus modulokból van 1-es és 2-es széria is mely verziókat használod?
(próbáltam mindegyiket)

Egyébként megérdemelsz egy BVHV-t. amiért érthetően és körültekintően tetted fel e kérdést. :-)

A modul ki/be kapcsolgatásos hiba keresés hatékony módszer, de inkább úgy csináld hogy elsőként kapcsold ki mindegyiket, aztán nézd meg hogy előkerült-e a gombocskád, és ez után egyesével kapcsold be a modulokat.

0
0
Lejla képe

A modulok kikapcsolásával nem került elő sajnos a gomb sem, a jobb oldalsáv sem, és maradt minden ahogyan volt. Egyébként nem annyira frissen telepített ez a rendszer már, szóval van néhány leendő fórumcsoport, fórumtéma, kísérleti blogbejegyzés (hogy lássam mi hogyan néz ki) pár próba-felhasználót is regisztráltam a jogosultsági csoportok működését megnézni - szóval ismerkedtem a "hellyel" :-) Ez nem tudom, mennyiben számít.
A photos modulból 6.x-2.6-beta2 -t, a nice menus-ből 6.x-1.3-at tettem fel.
...valahol sejtettem, hogy reprodukálni nem lehet majd a problémát... :-(

0
0
Lejla képe

Nos, kikapcsoltam szinte minden olyan modult, még az alaprendszer "nem szükséges" moduljaiból is, amik elképzelésem szerint nem zavaróak ha most elűnnek. A Poormanscront és a Backup and Migrate-et bekapcsolva hagytam, mivel úgy gondoltam, túl fontos feladatuk van, de pl. az alap-dolgok közül most nics se fórum, se blog, se könyvek, se contact... és még így sem jött vissza a nyavalyás gomb a navigáció menü adminisztrációjához!

Nem tudja véletlenül valaki, hogy mi "generálja" oda azt a gombot arra az oldalra, és a menüpontokat, meg az egészet?... Maga a drupal "alaprendszere"? Ha igen, akkor nekem lehet hogy abban van valami defekt? (mitől, hogyan?...:-o)

Ha futtatnám az update.php-t, az nem segítene?
(Ez most lehet hogy buta kérdés volt, mert esetleg nem erre való, csak hát a modulok frissítésekor is futtatni kell, meg még amikor upgrade-elem magát a drupalt... Ezért gondoltam az update.php futtatására mint esetleges "javítási lehetőségre", hogy vajon "saját magával" nem frissíthető, javítható a drupal működése? Azaz az aktuális verzióval, amit használok. (A 6.10-es.)

Nincs több ötletem, csak egyre butább kérdéseim. :-)

0
0
sgabe képe

tegyél fel egy Firebugot és nézd meg jelentkezik-e valamilyen hiba a renderelésnél

0
0
Lejla képe

Ajjaj!

telepítettem a firebugot, majd beléptem az oldalamra, a navigáció menühöz, hogy megnézzem a firebuggal - és mára már egyáltalán semmi más nem látszik az adminisztrációs oldalból, mint a "középső rész", ha lenne a két oldalsáv... de már nem csak a jobb nincs meg, hanem a bal sem!!!

Mi lesz így, lassan az egész drupal oldalam szépen "elpárolog"? :-ooo
(hozzáteszem, a tegnapi utolsó hozzászólásom óta most ültem le a géphez, nem nyúlkáltam az oldalhoz...)

A firebugot bekapcsoltam, de az, hogy megmutatja nekem a html és a css forrást, sajnos nem segít, mert honnan tudjam, mi hiányzik? Nem én írtam... És hát mint mondtam, elég amatőr vagyok, nem csak a drupalban :(
Azt a részt még nem találtam meg a firebug lehetőségeiben, ami úgymond a renderelésnél jelzi a hibát (vagy ez lenne az? hogy látom a forráskódot, meg a css-t?) csak gyorsan írtam ide, hogy jelentsem a szomorú tényt: szublimált a bal oldalsáv is! :-(

Amit korábban kérdeztem, az update.php futtatása, vajon nem segítene?...
Illetve az oldal indulása óta (vagyis a backup and migrate telepítése óta inkább) 6 óránként backupol nekem a rendszer, de mondjuk az ha jól tudom, csak az adatbázisról készül, az sql-ről. Fogjak egy kellően régi mentést és pakoljam vissza?...

Mi állíthatja vissza a rejtélyes módon elromlott rendszer-elemeket még?... Egyáltalán, komolyan egyedül velem fordult elő ez vajon?...Tudom hogy amatőr vagyok, de talán pont ezért gondolom, hogy vélhetőleg nem én okoztam a hibát, hiszen én nem túrom a php-kat és iniket, még csak a css-t sem :-) (ja és ez a hiba, ami miatt a topik indult, bármelyik sminket állítom be, ugyanúgy néz ki: nincs más csak a menüelemek rész, az is ugye hiányosan...)

Akar valaki belenézni az oldalba? Magánban megadom a belépéshez szükséges felhasználónevet és jelszót...

:(

0
0
sgabe képe

nem tudom, hogy a profilodnál látható http://kalligrafia.200gigs.com/ oldalról van-e szó, de ez a "szolgáltató" elég komolytalannak látszik, fogadnék rá hogy hosszú távon semmiképp nem fog beválni és a jelenlegi problémában is ez a ludas, én inkább azt ajánlanám válts szolgáltatót, de ha gondolod ránézhetek, hátha...

az update.php futtatása csak akkor segít, ha updatelted is az oldalt, ez esetben kötelező, de egymás után többszöri illetve "csak úgy" jelleggel való futtatása nem jó ötlet

0
0
Lejla képe

sgabe, köszönöm, hogy belenéztél az oldalba, és kapcsolgattad a modulokat, ahogy szó volt róla - nekem ugyanis nem tűnt fel amikor próbáltam mi változik, hogy több-vagy épp kevesebb menü elem jelenik-e meg a modulok kapcsolgatásakor, csak azt láttam, hogy a legfontosabb, a beállítások mentése gomb nem jelenik meg sehogy sem.
...Ezek szerint valóban memória probléma lehetett a ludas, csak én nem mertem annyi mindent lelőni a modulok közül, mint te :-) (a backup and migrate-et meg a poormanscront fontosnak tartottam, meg a Locale is bekapcsolva maradt amikor én nyúztam a modulokat...)

Szóval, az utókornak jelentem: tárhelyváltás lesz a dologból, mert a 6.10 -es "alap" drupal csak-csak elfut 24M php memóriával, de ha már van fenn pár plusz modul, megeshet hogy eltűnik ez-az az adminisztrációs felületen :-)
Jó, lehet hogy ebben nem pusztán a kevés php memória a ludas, hanem esetleg a szolgáltató is gagyi, de ez már sosem derül ki (mondjuk akinek van beleszólása a php memória növelése-csökkentése kérdésbe a szerverénél, az kísérletezhet a probléma előidézésével házilag, de szvsz nem volt valami vicces ahhoz hogy érdemes legyen...)

Egyúttal természetesen köszönöm minden hozzászóló türelmét és fejtörését, a többi hozzászólásból is sokat tanultam, az biztos!

Remélem nem kell túl gyakran használnom a fórumot ezután. ;-)
Üdv mindenkinek,
Lejla

0
0
sgabe képe

Az állapot jelentésnél nézd meg mennyi a php memória limitje.

0
0
Lejla képe

24 Mb a limitje. Ez sok vagy kevés?...

0
0
sgabe képe

A php.ini fájlban tudod módosítani a memory_limit paraméter értékét, emeld meg bátran legalább 64MB-ra. Ha ezt a jelenséget most nem is ez okozza, később még okozhat más gondot.

0
0
Lejla képe

Ezt a lépést ha jól sejtem, ingyenes tárhely esetében nem tehetem meg - de ha netán véletlenül mégis, akkor phpMyAdminban, vagy hol kell beleturkálni ebbe az ini-be?...
(ha majd egyszer úgy döntök, hogy a kísérletezgetésemnek bérelek egy tárhelyet, akkor a szolgáltatót kell majd megkérnem hogy állítsa nagyobbra, ha ott is csak ennyi lesz?...)

0
0
sgabe képe

A .htaccess és a php.ini fájlokban is módosítható, mind a kettő a fájlrendszerben található (semmi féle phpMyAdmin), tehát konkrétan a tárhelyed gyökerében kell elhelyezned ezeket a fájlokat és a szerver beállításaitól függően egyes paramétereket ezeken keresztül módosíthatsz. Ha ezt a szolgáltató nem teszi lehetővé, akkor kell hozzájuk fordulni, hogy tegyék meg neked. Googleben keress utána ezeknek, illetve kérdezd meg a szolgáltatót.

Fejlesztgetéshez és ismerkedéshez ajánlott a XAMPP telepítése a saját gépedre, ebben minden benne van, ami szükséges a lokális kísérletezgetéshez (apache, php, mysql, phpmyadmin).

0
0
Lejla képe

Ahammm. Csak azért gondoltam hogy a php.ini-t valahol a szolgáltatónál, a szerveren kellhet keresni, mert ini kiterjesztés egyáltalán nincs a drupal fájljai között :-) De ezek szerint létre kell hozni ha variálni akarok a memóriakorláttal. Illetve, azt mondod, a.htaccess is megfelel önmagában? Mert a .htaccess engedélyezve van. Igaz, eddig még nem akadt dolgom vele :-)

A WampServer a kezdetekben felkerült a gépemre, amikor még volt segítségem (jelenleg az aki segített elindulni a drupalban, most nem érhető utol, ezért fórumozok...).
A wamp egyszer sajnos már "bedöglött", mikor az első időkben (januárban) azt használtam a drupal tanulmányozására. Akkor újraraktam, és továbbra sem volt hajlandó maradéktalanul elindítani a szolgáltatásokat, aminek nem tudta az okát a segítőm, mivel minden beállítás a helyén volt. Így kezdtem el ingyenes szerverekre vadászni és azokon "élesben" használni a drupalt inkább... Most még fenn van a gépen a wamp, és működik is, mivel másodszor is újraraktam, de már nem bízom benne. A segítőm messze van, és ha megint bedöglik a wamp akkor ott tartok ahol a part szakad: mehetek vissza a netre :-)

Úgyhogy megnézem azt a .htaccess-t, ha az is elég, és reménykedem hogy csak a php memória volt kevés a beállítások mentése gomb meg úgy egyáltalán, a navigáció menü adminisztrációjához.

(Adatbázis hiba nem lehet? Sok helyen van a fórumban válaszként hogy nyomjon egy repairt az adatbázisára az illető, amikor valami nem működik épp.)

0
0
sgabe képe

Próbáld ki mindegyiket, .htaccesshez csak hozzá kell fűzni, php.init létre kell hozni és csak ezt beleírni, de ingyenes szolgáltató valószínűleg egyiket sem teszi lehetővé.

(Bármi lehet, a php memória limit csak egy tipp volt, de a 24MB attól még kevés.)

0
0
Lejla képe

A helyzet a következőképp fest:

Mivel ftp-n kapcsolódva nem látszott a .htaccess, így bementem a cpanelben a fájlkezelőbe, mert emlékeztem hogy nem volt kifogásuk a fájl felrakása ellen, tehát meg kell lennie valahol.
Meg is volt, ott edit-et nyomtam és beírtam a 33-44-55-ik sorokba a plusz infót:
php_value memory_limit 64M

Erre a változtatásra mentettem egyet, kiléptem a cpanelből, majd a weboldalamon Jelentést megnéztem, de még mindig 24M a limit.
Tehát, vagy még kellene tennem valamit (update.php? vagy azt ilyenkor nem kell?) vagy pedig hiába engedik feltölteni a .htaccess-t (sok szolgáltató feltölteni sem engedte) de használni nem használja a fájlt. Ilyen létezik-e? (csak találgatok!)

Mindegy, most még a php.ini-t létrehozom, aztán ha nem megy azzal sem a memória beállítása, akkor majd ismét jövök "állapotjelentést tenni" :-)

Vagy, elgondolkozom, milyen modulokra van ténylegesen szükségem.
A Mollom például biztosan erőforrásigényesebb modul lehet... a képgalériára viszont sajnos szükség lesz, akármennyit zabál... szóval nem egyszerű döntések lesznek.

Vagy, majd tényleg átmegyek egy fizetős tárhelyre, némiképp morcosan. :-)))
Ezzel a költöztetéssel "csak" az a bajom, hogy túl sok panaszt olvastam itt a fórumokon már a fizetős tárhelyek kelletlen és kellemetlen rendszergazdáiról, akadékoskodásról a register_globals beállítása vagy bármi más miatt ahhoz, hogy ne legyen kedvem még fizetni is a bosszankodásért... arra pont jó az ingyé' tárhely is, hogy legyen miért hajat tépni egy hobbi weboldal kalapálása közben :-/

0
0
eMeLA képe

Ha olyan helyre mész, ahol biztosan és jól fut a Drupal, akkor (nagy valószínűséggel) nem lesz ilyen gondod. Volt már pár topik erről a témárol.

0
0

...mit tudok: http://web.termuves.hu

Lejla képe

Igen, valóban olvastam erről a témáról, több helyen is felmerült, és ingyenesekről is meg fizetősökről is volt szó - de az szinte mindegyik topikban közös volt, hogy amit az egyik író nagyon ajánlott, arra kommentelt valaki, hogy na onnan pont most jött el - így egy kicsit nehéznek tűnik a választás :-) De biztos nem lehetetlen. Csak a gond annyi, hogy egy hobbi oldalért mi a búbánatnak fizessek ki közel 10 ezret, domainestül-mindenestül, ha ott vannak az ingyenesek is - elvileg.
Az ingyenesek közül pl. a cjb.hu-t ajánlották sokan, holott a register_globals on miatt el se kezdődött a telepítés: két drupal verzióval is megpróbáltam. Aztán ott a comyr.com végződésű domain+free tárhely, asszem a 000webhost talán, ott meg feltelepül, de van egy állandó hibaüzenet az oldalon és a fordítást sem hajlandó teljes egészében végrehajtani. A többire szót sem érdemes vesztegetni... De ez amúgy is már teljesen más téma mint amiért nyitottam ezt a témát :-/ Remélem sikerül a végére járni hogy mitől ment gallyra a navigáció menü adminisztrációs felülete, és remélem hogy nem a memória miatt, és nem kell moduloktól megválni majd.

0
0
pp képe

Sok a szöveg! Inkább az oldal forrását nézd meg és a végén levő 10 sort idézd ide be. Formázd a code-jelölővel. (lásd Beviteli forma) Abból a hozzáértők látni fogják, hogy mi a probléma. Jó lenne, ha error logot is tudnál adni, de azt ugye az ingyenes szolgáltatóknál nem lehet általában. ;)

De biztos nem lehetetlen. Csak a gond annyi, hogy egy hobbi oldalért mi a búbánatnak fizessek ki közel 10 ezret, domainestül-mindenestül, ha ott vannak az ingyenesek is - elvileg.

Nyílván energiát se vagy hajlandó beletenni, tehát nem gond, hogy ez a bele nem tett energia, törődés, lelkesedéssel összegyűjtött adathalmaz egyszer csak elveszik, vagy az oldalad egy módosítástól elérhetetlen lesz. Ha mégis én nem foglak meggyőzni, majd megtanulod a saját károdon. :D

pp

0
0
Petik képe

Szia Lejla!
Melyik oldaladat szeretnéd drupálosítani?

0
0

Üdv. Peti

Lejla képe

Szia,

Nem drupalosítok semmilyen korábbi weboldalamat, csak ingyenes tárhelyen voltam egy drupal oldallal és mintk kiderült, kevés volt neki a php memória - így aztán most átköltöztettem egy fizetős tárhelyre. De miért nem olvasod el figyelmesebben amiket fentebbírtam/írtunk? :-)

0
0
Petik képe

Mingyá végigolvasom:)
Figyelmesen olvassam?:)

0
0

Üdv. Peti