Új Drupal telepítése régi helyére, azonos adatbázissal

mat323 képe

Sziasztok! Van egy domainnevem ahol mostanáig ideiglenesen üzemelt egy Drupal 5.3-as site. Ezt meg akarom szüntetni, és helyére egy teljesen friss, szűz Drupal 5.7-est szeretnék feltenni.

Telepítés előtt töröltem Ftp-n a teljes régi oldalt, Phpmyadminban ürítettem és eldobtam minden táblát, maradt az üres adatbázis.

A drupal.hu főoldaláról letöltöttem a Drupal 5.7-et, magyarítással. Beállítottam a settings.php-ban a szükséges elérési utakat, felhasználónevet, jelszót.

A telepítés megkezdéséhez beírtam a böngészőbe a www.sajatnevem.hu url-t és meglepődve tapasztaltam, hogy hibaüzenet fogad:
Több oldalnyi... Warning: Table 'valami.access' doesn't exist query: SELECT CASE WHEN status=1 THEN 0 ELSE 1 END FROM access WHERE type = 'host' AND LOWER('212.92.14.102') LIKE LOWER(mask) ORDER BY status DESC LIMIT 0, 1 in /web/valami/valami.hu/includes/database.mysql.inc on line 172 ...

Megpróbálkoztam a www.sajatnevem.hu/install.php-val, így hibaüzenet nélkül sikerült a telepítés. Belekukkantottam az admin/logs-ba, ahol a naplóbejegyzések között a régi oldalról származó node-okat szerepeltek, "az oldal nem található" hibaüzenetek kiséretében.
Cront lefuttatam, Poormanscront is, de a hibaüzenetek egyre csak gyűltek.

Phpmyadminban ürítettem a watchdog, cache táblákat, de ez sem hozott megoldást a problémára (Naplóban továbbra is régi oldalra vonatkozó hibaüzenet jelentek meg)

Szerintetek mi lehet a gond? Mit csináltam rosszul? Hogyan lehetséges, hogy régi adatok kerültek egy frissen telepített új Drupal adatbázisba?

pp képe

A Drupal amikor indul, akkor megnézi, hogy eredeti-e settings.php, (nem a fájl, mert azt mindig betölti, hanem a változó, ami az adatbázis elérést tartalmazza.) Ha igen, akkor átugrik az install.php-re és elindul a telepítés. Ha nem az, akkor viszont a Drupal azt feltételezi, hogy vagy már egy installált rendszerrel áll szemben, vagy tudod mit csinálsz. (vagyis tudod, hogy ilyenkor az install.php-t kell lefuttatnod, erre rá is jöttél)

És akkor itt jön a második sokkal érdekesebb kérdés mely rámutat arra miért nem szeretik egyes SEO szakemberek (akik csak ahhoz értenek;)) a Drupal-t. Az a helyzet ugyanis, hogy a régi oldaladra számtalan link mutat, (keresőkben) és ezeket próbálják meg elérni. Volt mondjuk egy régi oldalad, hogy node/1234 itt le volt írva, hogy hogyan gazdagodj meg nulla munkával, befektetett pénz nélkül, úgy, hogy csak egy ötleted van. Erre az oldalra aztán sokan keresnek a google-ban és szépen klikkelgetnek, de csak egy oldal nem található feliratot kapnak, te meg egy fenti watchdog üzenetet.

Amikor az ember frissít, mondjuk egy statikus oldalról, vagy Joomla!-ról átáll Drupal-ra figyelnie kell arra, hogy megmaradjanak a régi útvonalakon a régi tartalmak, hisz ezért van ott az oldal a google-ban ahol van. Aki erre nem figyel az azt fogja terjeszteni, hogy a Drupal azért szar, mert öli a SEO-t, ami egyértelműen hülyeség, hisz itt a probléma a szakértelem hiánya. Már nulladik szinten is létrehozhatja az ember a régi tartalmakat és útvonalakat, de akár fejleszthet egy saját modult is.

pp

0
0
mat323 képe

István, köszönöm a hasznos infókat. Eszem ágában sincs a Drupalt ócsárolni, sosem válnék meg tőle, szinte már szerelminek mondható a kapcsolat köztünk. A topiknyitóban említett sajatnevem.hu nem az én oldalam! Ezt pont azért írtam, hogy egyelőre ne legyen publikus a még készülő webhelyem címe, nem tudtam, hogy létező oldal :)
Nagyon jó és érdekes amit írtál a kereső-optimalizálásról, az én esetemben viszont az új oldalnak semmi köze sem lesz a régihez (szívességböl, ideiglenesen kölcsönadtam a domainnevemet). Előbb-utóbb a Google robot frissíti az adatbázisát és kikerülnek a nem létező oldalak? A linkelő webhelyeket meg tájékoztatom a változásról.
A watchdog üzenetek között viszont találok olyat is, ami a régi webhelyen nem is létező oldalakra mutatnak. Pl.: régen telepítve volt a Calendar modul, a mostani naplóbejegyzések között szerepel olyan, hogy programnaptar/2010/03/25. Pedig ilyen 100% biztos, hogy nem volt.
Tegnap este óta 8 oldalnyi "az oldal nem található" üzenetet generált a napló. Igazából annyira nem zavar és kézzel ki tudom törölni az adatbázisból, de ugye ez nem fog a "végtelenségig" tartani? Hogyan lehetne mégis azt az általad említett settings.php változót eredetivé tenni?

0
0
Pasqualle képe

hat ha valaki egy nem letezo oldalt nez meg, az bizony bele fog kerulni a watchdog-ba, ez ellen nem tehetsz semmit.. szerintem ha egyszer majd a google robot vegigmegy az oldaladon valoszinuleg csokkenni fog, de hogy mikor tunik el teljesen erre nem tudok valaszt..

a masik kerdesre a valasz a settings.php-vel. ha a settings.php-ben nincs beleirve az adatbazis akkor a drupal automatikusan elinditja az installt, de mivel te beleirtad ezert kaptad a hibat, mert a drupal ugy erzekelte, hogy mar installalva van. nem kell a setting.php be irni semmit, mert az intallalaskor meg lehet adni az adatbazist.. tudom, hogy ugyanazt irtam mint Istvan, csak azt akartam erzekeltetni, hogy nincs ezen mit oldani, ezt a problemat mar megoldottad..

a ket dolog ket kulonbozo problema, semmi kozuk egymashoz..

0
0
mat323 képe

Oké :) Köszi a választ Bálint!

0
0