Telepítés saját gépre

Kezdő Drupal felhasználóként ajánlott, hogy legalább első alkalommal a saját gépünkön kialakított lokális szervert használjuk az ismerkedéshez.

Mivel a (PHP, Apache, MySQL) szerver alkalmazások önálló telepítése nem mindig egyszerű feladat, próbálkozhatunk előre csomagolt, és minden szükséges alkalmazást telepítő és bekonfiguráló programokkal is. Ezek közül csak egyet nézünk meg közelebbről, a többi alkalmazása hasonló.

XAMPP

Windows alatt az egyik ajánlott csomag az XAMPP. Ennek segítségével ki tudunk alakítani egy a Drupal számára megfelelő futtatókörnyezetet (szervert).

A letöltött telepítőprogram lényegében a telepítéskor szokásos kérdéseket teszi fel (pl. a telepítési könyvtár).

A telepítés után a Start menüből és parancssorból is vezérelhetjük az alkalmazásokat, de legegyszerűbb az XAMPP Control Panel használata. A Control Panellel az Apache és a MySQL futtatását kell kezdeményeznünk.

Telepítés után

A webszerver telepítéskor megadott könyvtáron belül létrejött a htdocs nevű alkönyvtár. E könyvtár tartalmát tekintjük a webszerver dokumentum-könyvtárának, vagyis (elsősorban) e könyvtár tartalmát tudja a webszerver statikus vagy dinamikus módon kiszolgálni. Legegyszerűbb lehetőség tehát itt létrehozni pl. egy drupal nevű alkönyvtárat, és a telepítés során ebbe kicsomagolni a letöltött telepítő fájlok tartalmát.

Ha begépeljük a böngészőnk cím sorába

fog elindulni.

Otthoni, tanulásra szánt telepítés esetén alapértelmezetten a root nevű és jelszó nélküli felhasználót fogjuk tudni az adatbázis elérésére használni.

CsatolmányMéret
Kép ikon xampp1.PNG78.1 KB