Kutatók Éjszakája: Weblapkészítés a 21. században

Nagy Gusztáv képe

Helyszín: Kecskemét., Izsáki út 10

Teljesen kezdők számára (18.00)

A Drupal webes tartalomkezelő rendszer (CMS) célja, hogy egyszerűen lehessen tartalmakat (szövegeket, képeket, csatolt állományokat, stb.) felvinni, és azokat elérhetővé tenni a látogatók számára. Nem kell a technikai részletekkel (túl sokat) foglalkoznunk, elsősorban a tartalmakra kell koncentrálnunk.

Természetesen a Drupal lehetőséget ad arra, hogy a weboldal látogatói különböző szerepkörökben és különböző jogosultságokkal használhassák a weboldalunkat. Van, akinek tartalmakat feltölteni, másoknak szerkeszteni, a legtöbb látogatónak pedig „csupán” olvasni van lehetősége az oldalakat.

Ahhoz, hogy minden látogató pontosan azt (nem többet és nem kevesebbet) tehesse meg a honlapon, amire az oldal tulajdonosa vagy adminisztrátora fel akarja jogosítani, bizonyos esetekben elengedhetetlen a látogató személyének beazonosítása. Ennek régóta bevált módszere, hogy a felhasználók számára azonosítót hozunk létre (más néven regisztrálunk), amihez jogosultságokat rendelünk, a felhasználó pedig a honlap későbbi használatai esetén a felhasználónevének és jelszavának megadásával azonosítja magát (bejelentkezik).

A részvevők a gyakorlatban is kipróbálhatják a Drupal tartalomkezelő rendszer felhasználó- és tartalomkezelési alapszolgáltatásokat.

Haladók számára (20.00)

Ebben az előadásban azok kapnak gyakorlati segítséget, akik egy konkrét weboldal elkészítésével szeretnék összekötni a Drupallal (http://drupal.hu) való ismerkedést. Az ötlettől az igények rendszerezésén és a tervezésen keresztül a megvalósításig kapunk egy módszert, amellyel elkészíthetjük a saját vagy céges weboldalunk első verzióját.

A résztvevők egy konkrét weboldal elkészítésének fontosabb lépéseit végigkövethetik, és tartalomszerkesztőként részt vehetnek a tartalom kialakításában is.

Időpont: 
2012. szeptember 28., péntek 18.00
Kategóriák: