Drupal és az arab nyelv

csakiistvan képe

Egy corporate site építésekor szükség volt arra hogy elérhető legyen a tartalom arab nyelven is. Több érdekesség is felmerült közben, így gondoltam összeírom pár mondatban..

  1. Első és legfontosabb hogy az amúgy szép és működő weboldal kicsit megzakkan, margók nem oda, nem úgy tapadnak mint kéne. Értsd, a CSS ugyanaz, csak teljesen máshogy néz ki a site ha a bal oldal helyett minden a jobb oldalra helyeződik. Szóval erre nincs konklúzió, egyszerűen be kell igazítani újból mindent hogy az szép legyen továbbra is.
  2. Menü kialakítása.
    Bár nem mindneki ért egyet, de én a menüt úgy szoktam kialakítani hogy nyelvenként készítek egy-egy menüt (Pl: Magyar menü, Arab menü, stb). Így szerintem kényelmesebb mint hogy a fordítással bajlódjak állandóan. Ha az eredeti változna, 4 nyelven kéne változtatni..  Grrrrr
    Szóval Arab menü kialakításánál, amikor fordítottam a tartalmat, valahogy nem igazán akart működni nekem a menüben az alá-fölé rendelés. Nem igazán értettem a dolgot.. Elmentem a Menü oldalára is, hogy majd ide-oda huzogatom a beküldött menüpontjaimat, de mentés után visszaállt az eredeti, mentés előtti verzióra.
    Aztán véletlenül átváltottam arab kezelőfelületre  amenüben is, és lácc csodát, a menü észhez tért, lehetett ide, oda huzogatni stb. Kérdés honnan tudtam hogy mi hogy jön? :)
    Szerencsére, amúgy logikusan is, az URL kiosztás angol volt, így a menüpontra húzva a kurzort egyből lehetett lárni miről is van szó.
  3. cufón-t használtam az oldalon, és kiderült nem kezeli az arab karaktereket, így minden cufón-ra belőtt elemet nyelvesíteni kellett, hogy az arab nyelvre ne fusson rá (pl: body.i18n-en ul.menu li a). Így sajnos elég hosszú lett a JS-e, de legalább arab nyelven is megejelennek a weboldal fontos részei. 

A menü problémával nagyon sokat bajlódtam, szinte ott volt hogy kézzel inkább összepakolom egyszerű blokkokként a nyelvre, de sikerült megoldani, mint látható

  
Arab-menu

Permalink

| Leave a comment  »