Red Hat Cloud azaz OpenShift és a Drupal

asrob képe

A napokban a Red Hat is bejelentette saját alkalmazásplatformját felhőben, amely az OpenShift nevet kapta. 3 fajta verziót találunk ha ellátogatunk a főoldalra, Express, Flex és Power. A Power jelenleg nem elérhető, kapott egy "coming soon" címkét. Az Express szolgáltatás csupán alapvető platformokat tartalmaz, PHP, Ruby, Python. A Flex ennél jóval több, ott már megtalálható MySQL, MongoDB adatbázis is, vagy JBoss AS, Tomcat alkalmazásszerverek. Bővebben az OpenShiftről az alábbi linken kapható információ.

Most pedig nézzük hogyan telepíthetük Drupal 7.0-t a Red Hat féle felhőbe.
Először is, regisztrálnunk kell vagy használhatjuk a redhat.com-os felhasználónév/jelszó párosunkat, azonban mint magam is tapasztaltam, jelentettem, van hiba a SSO megoldásban, de dolgoznak a javításon. Ha ezzel megvagyunk akkor egy hozzáférést kell kérnünk("Try it now" gomb) a kiválasztott platformhoz, én az Expresshez kértem.

Szükségünk lesz egy Red Hat Enterprise Linux vagy Fedora disztribúcióra. Ha ez rendelkezésünkre áll akkor letölthetjük az Express repo fájlt a /etc/yum.repos.d/ könyvtárba.

yum clean all && yum update
Frissítjük a csomagadatbázisunkat.

yum install rhc
Kliens program telepítése.

rhc-create-domain -n asrob -l email@címem
Létrehozzuk a domaint, mivel nem adtuk meg argumentumként a jelszavunkat így a parancs kiadása után kérni fogja tőlunk.

rhc-create-app -a drupal -t php-5.3.2 -l email@címem
Elkészítjük az első alkalmazásunkat illetve megmondjuk melyik platformot használjuk, jelen esetben a PHP-ra van szükségünk. Ezután ismét kérni fogja tőlünk a rendszer a jelszavunkat.
A következő címen fogjuk elérni weboldalunkat, http://drupal-asrob.rhcloud.com, azonban előtte még be kell szereznünk egy drupalt és fel kell töltenünk a szerverre.

cd drupal/php
Könyvtárat váltunk, ide fogjuk kicsomagolni a drupalt, ez a drupal webrootja.

wget http://ftp.drupal.org/files/projects/drupal-7.0.tar.gz
Letöltünk...

tar zxf drupal-7.0.tar.gz
Kicsomagolunk...

mv drupal-7.0/* .
mv drupal-7.0/.htaccess .
Átmozgatunk mindent a webrootba. Frissítés: NeverGone jelezte hogy a .htaccess ott marad, valóban, azt nem mozgatja át, így azt külön meg kell tennünk.

rm -rf drupal-7.0 drupal-7.0.tar.gz
Töröljük ami már nem kell.

$base_url=http://drupal-asrob.rhcloud.com
Módosítanunk kell a "default.settings.php" fájlt mielőtt belefognánk a telepítésbe. A base_url értékét a fentebb látható értékre módosítjuk. A "default.settings.php" egyébként a "sites/default/" alatt érhető el.

git add -A
Hozzáadjuk a drupalt a helyi git repohoz.

git commit -a -m “drupal hozzaadva”
A változtatásokat "elmentjük".

git push
Végül feltöltjük a szerverre.

Készen is vagyunk, ezután megnyitjuk kedvenc böngészőnket, beírjuk a honlapunk címét, jelen esetben a http://drupal.asrob.rhcloud.com címet és telepíthetünk.
Azonban mint tudjuk, az Express platform nem biztosít számunkra *SQL adatbázist, így az SQLite-t kell kiválasztanunk az adatbázis konfigurációs oldalon. Egy fontos beállítást kell még végrehajtanunk itt, mégpedig az SQLite fájl elérési útját módosítanunk kell a következőre, természetesen idézőjelek nélkül, "../../data/.ht.sqlite"
Folytathatjuk a telepítést, más fontos módosítást már nem kell elvégeznünk.

Telepítés után ellátogatva az állapot jelentés oldalra láthatunk egy-két figyelmeztetést, konkrétan az "Upload progress" nincs engedélyezve valamint a "Unicode library" miatt is problémázik, azt egy "PHP mbstring" kiterjesztés telepítése megoldaná. Továbbá mintha a tiszta webcímek sem lennének elérhetőek, ennek ellenére azt hiszem kijelenthetem, hogy ismerkedésre, tesztelésre alkalmas rendszert kapunk az Openshift Express személyében. Ajánlani tudom csak mindenkinek, jó szórakozást hozzá. :)

Címkék 

blog, drupal, planet drupal.hu, fedora, red hat