Drush make

sajt képe

"A Drupal olyan, mint a Lego: Bármit kirakhatsz belőle de mindig rücskös lesz a teteje. ((C) pp)" mondá PP és látá, hogy ez jó. Ebben csak a "mindig" szóval nem értek egyet, egy jó sminkkel mindent el lehet fedni.

Ha már sok site-ot csináltál Drupallal, akkor rájössz, hogy egy idő után mindig ugyanazt kell megtenni. Letölteni az alap drupal-t, hozzá a magyar nyelvet, kedvenc moduljaidat, esetleg valami alapsminket.

Kezdetben vala a save as kicsomagolás-másolás. Aztán jött a drush dl, ami ma már a drupal core-t is képes letölteni. Itt jegyezném meg, hogy a drush az egyik legnagyobb dolog a drupal feltalálása óta. Nem új dolog, hasonló benne van a PEAR-ben is, és a symfony-ban is van hasonló (PEAR-re épülő) megoldás, de nem hiszem, hogy ennek az erejével bármelyik is tudna vetekedni.

És hogy az élet még egyszerűbb legyen, van a drush make. Aki már fordított linux alá programot, annak ismerős lehet ez a parancs. Linux (UNIX) alatt, (de talán más op-rendszereknél is így van), minden programhoz készűl egy MAKEFILE, amiben le vagyon írva, hogyan kell az adott programnak lefordulnia.

Szóval ez a drush make nem csinál mást, mint egy file alapján letölti a modulokat, sminkeket, a hozzájuk tartozó javascript könyvtárakat. Sajnos ezt a file-t nekünk kell létrehozni. Érdemes megnézni az Open Atriumban lévő make file-t pld., ami egy profile-hoz tölti le a megfelelő elemeket.

Nemsokára én is felteszem az éppen aktuális make-file-omat, amit egy saját profile-hoz írtam. Tegyetek így ti is.