Paraméter átnevezések követése

DruTa képe

Üdv!

Nem tudom követni, mi az amit frissít a rendszer automatikusan, mit nem.

Például a Rules nem követi, ha egy megadott paramétert máshol pl. egy legördülő listában átnevezek, akár csak nagybetűről kisbetűre.
De ha tartalomtípust nevezek át (a gépi nevét), az sem frissül, sőt, a Menüben, Navigációs menüben meghagyta a régi nevet, plusz csinált újat is, a régi meg nem törölhető, csak elrejthető (mondjuk ez épp Views-en alapszik, gondolom azért).

Van erre frappáns megoldás, modul pl. ami listázza az így elromlott kapcsolatokat?

Mert ha több hónapja csinál az ember egy honlapot, már nem tudja mikor, hol, mit, és lehet nem is ütődik ki a hiba, csak amikor egyszer az a funkció kerül sorra.

Biztos van ilyen megoldás, mert egy az enyémnél százszor komolyabb és nagyobb honlapnál ez végképp követhetetlenné válik.

Nem a Features modulra gondoltam, hanem valamilyen sokkal egyszerűbbre.

Drupal verzió: 
tompagabor képe

Szia, szerintem a gépi nevet nem szokták átírni. Nincs is erre a Drupalban API vagy admin felületen lehetőség. Miért írod át?

1
0
DruTa képe

Logikusabb nevet találtam az egyik tartalomtípusnak, és hogy ugyanaz legyen a gépi neve, ott is átírtam, erre van lehetőség ott ahol az emberi nevet át lehet írni, tehát akár követhetné is a rendszer.

Azért tűnik logikusnak, hogy követnie kéne, mivel az ID az nem változik, tehát...

0
0
Balu Ertl képe

Egyetértek én is, hogy szebb lenne egységesen, ha a gépi nevet hónapok, évek során is szinkronban lehetne tartani az emberi névvel, de ahogy most már te is megtapasztaltad, nagyobb galibát húzol a nyakadba, ha átnevezed a gépi nevet.

Nagyobb és komolyabb szájtoknál ezt úgy igyekszünk megkönnyíteni magunknak, hogy együttélünk a kettő eltérésével :/

Ha viszont már gépi neveknél tartunk, Andor egyszer azt javasolta, hogy ha az emberi nevet magyarul is veszed fel (mondjuk „Termék bemutató videója”), de olyankor érdemes lehet a gépi nevet kézzel az angol megfelelőjére átírni (pl. field_product_intro_video), mert a machine name belekerülhet a kliensnek leküldött oldal forrásába, és nem annyira elegáns egy field_termek_bemutato-videoja CSS-osztály :)

0
0
DruTa képe

Inkább az a durva, hogy 2017-ben még mindig nem lehet ékezetes gépi neveket használni és még mindig bizonytalan, hogy ha egyéb helyen használunk, annak milyen hatása lesz egy másik rendszerben. Az Unicode pedig már nem új dolog.

0
-6
szantog képe

Az a durva, hogy közel 5 év alatt nem esett le, hogy a drupal nem személy szerint neked készült. Ezt kéne felfogni, ha ez sikerült, akkor kellene revideálni a kérdésfeltevéseidet.

0
-1

----
Rájöttem, miért kérdezek olyan ritkán a drupal.hu-n. Amíg szedem össze az infokat a kérdéshez, mindig rájövök a megoldásra.

nevergone képe

Azért nem ékezetes a gép név, hogy minden körülmények között működjön. Ez pedig csak úgy garantálható teljesen, ha nagyon leszűkítjük a használható karakterek halmazát. Itt ugyanis nem csak arra kell gondolni, hogy neked otthon a home-made legfrissebb MySQL-edben működjön, hanem arra, hogy az adat bármilyen támogatott adatbáziskezelőben tárolható legyen, plusz pl. biztonságosan át lehessen küldeni egy távoli szerverre valamilyen webszolgáltatáson (REST API, XML-RPC, SOAP) keresztül.

Ez a kérdés fel sem merült volna benned, ha rendelkeznél egy minimális üzemeltetői tapasztalattal.

2
0
szantog képe

'tehát akár követhetné is a rendszer'

Milyen rendszer? Már ne is haragudj, de ez már a sokadik, fogalmatlan, *szaradrupal* szintű megnyilvánulásod.

A 'rendszer' nem fogja kezelni a nyilvánvaló fejlesztői hibát! Nem lehet módosítani utólag a mező sql struktúráját sem, ha már van benne adat. Hjakérem, gondolkodni előre kell!

Ezt mégis hogy képzelted el? Szimpla search-replace az adatbázisban, ahol a machine name a külső kulcs? Mi van, ha a machine name nem mező, hanem struktrúrált adat? És mi van forráskóddal, ahol $node->type == 'whatever', azt is írja át magátó a rencccerl? Mi a francot csinálsz a mezőtáblákkal, ahol a bundle érték biza a machine name? Természetesen az összes kérdés megoldható, de csak egyedi szinten.

'Azért tűnik logikusnak, hogy követnie kéne, mivel az ID az nem változik, tehát...'
Hjaa.. A drupalnak már tudnia kéne az időutazást, és saját apiról vezérelni a marsra szálló kolonizáló űrhajókat.

'Biztos van ilyen megoldás, mert egy az enyémnél százszor komolyabb és nagyobb honlapnál ez végképp követhetetlenné válik.' - a komolyabb és nagyobb oldalakat hozzáértők tervezik, készítik (jó esetben). Csináltam egy párat, és még csak fel sem merült, hogy egyáltalán bármikor machine name-t kelljen módosítani. Ha pedig valami hülyeségem miatt mégis muszáj lenne, akkor erre való a hook_update_N, természetesen gondos tervezés, tesztelés után.

Amin itt feszengsz, az egyszerű pebkac, hozzá nem értés és nem a drupal hibája.

0
0

----
Rájöttem, miért kérdezek olyan ritkán a drupal.hu-n. Amíg szedem össze az infokat a kérdéshez, mindig rájövök a megoldásra.

DruTa képe

Majdnem elolvastam a hozzászólásodat szantog, de csak az jutott eszembe, hogy szánalmas, amikor valaki megvédi valamit, amit nem is támadott senki - rossz a szövegértelmezésed -, hogy minek tölt valaki időt ilyen hosszú válasszal, ha csak arra képes, hogy epét okádjon.
Senki nem bántotta a szerelmedet. A kérdés mögött nem volt semmi, csak a kérdés te agyas!

0
-3
HF leon képe

Bocsánat kicsit off, de tényleg ne veszekedjetek!

Sajnos én sem tudok így utólag jó megoldást a problémára és valóban jó lenne, ha az ékezetes dolgokat is kezelné a drupal. Én a twig sminkeknél találkoztam utf-8 problémával. Egész pontosan, hogy nem lehet utf-8 twig fájlt készíteni, mert problémát okoz, bár azóta nem próbáltam, hogy ez most is igaz-e. Inkább megírtam angolul a szöveget és fordításként adtam hozzá.

Sejtem, most én is kikapok, mert azt kérném a tapasztaltabbaktól, hogy ne azon mérgelődjenek, hogy más másként látja és más úton indul el.

A másik, hogy be kell vallanom előnyösebb a legtöbb dolgot angolul elnevezni, úgy általánosságban mondva. Mivel sajnos sok dolog papíron, már többnyelvű, de sajnos a valóságban gyakran bele lehet futni problémákba. Nem véletlen például, hogy nem terjedtek el az ékezetek, még a domain nevek esetében sem, mert több probléma is felmerül. Például piaci, hogy az adott ékezetet be tudja-e írni a felhasználó a gépén, valamint, hogy egyes szolgáltatások, vagy fejlesztők nem kezelik megfelelően az ékezeteket. Az angol abc ezért jobb. Sajnos a számítógépeket angolul kezdték el kialakítani :(. Viszont ezt, már nem tudjuk megváltoztatni, csak alkalmazkodni hozzá és örülni, ha helyenként probléma mentesen használhatók az ékezetek.

Ezért kérlek ne veszekedjetek és kérnék mindenkit, hogy kioktatás helyett inkább segítsen, ha tud, vagy mondja el, hogy szerinte ezt sajnos nem igazán lehet.

"A vita előre visz, de a veszekedés csak a haragba -ami elpazarolt idő."

2
0
szantog képe

'Bocsánat kicsit off, de tényleg ne veszekedjetek!' - Én kérek elnézést, de most hadd veszekedjek már! (Ritkán szoktam) Nem nehéz visszakövetni a 'kollega' pályafutását it a dhun, nagy részben a témaindítása ebből áll:
- Problémám van.
- Miért nem oldja meg a problémámat a drupal?
- Pedig meg kéne oldania!
- Én mindent jól csináltam.

Amikor meg megoldják neki a helyzetet, akkor meg jön a nyaff nyaff, hogy ez így nem jó meg úgy sem jó, miért csinálja meg a drupal?? Miért angolul van? Php-ban kell írni? Ahhoz nem értek!
(Kell link? legalább 15 példa téma van erre itt a fórumon)

'Ezért kérlek ne veszekedjetek és kérnék mindenkit, hogy kioktatás helyett inkább segítsen, ha tud, vagy mondja el, hogy szerinte ezt sajnos nem igazán lehet.'

Ebben a témába mit lehet segíteni?

Nem szabad átnevezni machine name-t, egy bizonyos szintű tudás alatt. Viszont akinek megvan a tudása, hogy, lekezelje a machine name átnevezést, annak már nem kell machine name-t átnevezni. Ennyi a megoldás.

És a hozzáállásról: Amikor te, HF leon kérdezel valamit, görcs nélkül csinálok akár új drupal installt, és igyekszek utána járni a kérdésednek - sajnos nem mindig tudom végigküzdeni magam rajta, de ha jól emlékszem, párszor talán sikerült.

De amikor egy arrogáns, degradáló, minden alázat nélküli megnyilvánulást lát az ember, még az is kétszer meggondolandó. hogy válaszoljon-e az ember.

0
-1

----
Rájöttem, miért kérdezek olyan ritkán a drupal.hu-n. Amíg szedem össze az infokat a kérdéshez, mindig rájövök a megoldásra.

HF leon képe

Szerintem eleve nem szerencsés követelőzve állni egy open-source projekthez.

Mivel ingyenesek, ezért el kell fogadni, hogy olyanok, amilyenek. Értem ezen azt, hogy, amikor akár csak egy modult is fejleszt valaki, azt azért teszi, mert:

  • Vagy saját célra készíti és jó szándékkal megosztja a közösséggel.
  • Vagy szabadidejében, jókedvében készíti és nem vár érte különösebben semmit.

Tudom elég bosszantó néha, ha egy problémára nincs rögtön megoldás, de ekkor választani kell, hogy fizetünk-e valakinek, aki okosabb nálunk és megírja a megoldást (itt, akár követelőzni is lehet, hisz pénzt ad érte a megrendelő), vagy, ha van rá elég idő, akkor meg kell próbálni fejlődni a témában és magunknak eljátszani a probléma megoldásával és kérdezősködni a fórumokon (keresgélni a google-ön).

Volt olyan eset is, amikor én is jeleztem egy modul készítőjének egy problémát és a szerintem jónk tűnő megoldást. A fejlesztő rendes volt foglalkozott a problémával, de végül ő máshogyan képzelte a probléma megoldását.

Mivel nekem ez nem felelt meg, így végül feljegyeztem magamnak, hogy az adott modult, hogyan módosítsam, ha frissítés jön ki belőle, hogy a kívánt működést produkálja nekem.

Most, hogy itt a drupal 8. Időnként fájdalmas, mikor drupal 7-en létezik egy szükséges modul, ám drupal 8-ra, még nem, vagy egyáltalán nem készült el.

Persze az is igaz, hogy vannak logikai különbségek és előfordul, hogy nem szükséges a régi megoldás, mert a 8-ban van más logikusabb út.

DruTa szerintem egy olyan modult szeretett volna, amivel utólag könnyen átírhatók a gépi nevek. Első ránézésre ez nem is lenne olyan bonyolult, de, ha jobban belegondolunk azért akadnak olyan helyek, ahol problémás lehet a gépi nevek utólagos átírása.

Egy összetettebb portálnál a gépi név megannyi helyen felhasználható, akár olyanokon is, amelyeket a drupal igen nehezen tudna lekövetni. Ennek a problémának a teljes megoldása, szinte lehetetlen. Egy külön nyilvántartást kellene vezetnie a drupal-nak erről, persze, ha egy egyedi twig smink készül, amelyben, akár mező szinten is előfordulnak gépi nevek, akkor ezekről sem ártana tudnia és akkor nem is beszéltünk a célirányosan kapcsolódó modulokról, szolgáltatásokról, mobil applikációkról.

Tehát nem azt mondom, hogy teljesen lehetetlen lenne a gépi nevet utólag átíró modult írni, de nem lenne egyszerű olyat írni, ami mindenhol hiba nélkül felderítené és kicserélné a gépi nevet egy mondjuk igen kiterjedt nagy és összetett portálon.

Sajnálom, hogy nem tudtam a kívánt eredményt produkáló megoldást javasolni.

A joomla lehet felhasználóbarátabb -legalább is ezt mondják sokszor, -de nem mernék pálcát törni a kérdésben, mert nem ismerem az új joomla rendszert.

0
0
szantog képe

Én vagyok a barom, hogy ilyeneket szóvá teszek, holott kvázi belőled élek. Megcsinálod szarul a szart, amit én fogok helyrepattintani - aranyárban.
Legközelebb is csak majdnem olvass végig, nehogy véletlenül fogalmad legyen, hogy miről van szó!

0
0

----
Rájöttem, miért kérdezek olyan ritkán a drupal.hu-n. Amíg szedem össze az infokat a kérdéshez, mindig rájövök a megoldásra.

tompagabor képe

Hahh, Critical issue volt, hogy a machine nevet ne lehessen átírni az admin felületen Drupal 8-on:
https://www.drupal.org/node/2575039

5
0