Látogatók által letölthető fájlok

isipi képe

Sziasztok,

szeretnék a látogatók számára megosztani fájlokat, még pedig úgy, hogy azt feltöltöm valahova a Drupal 7 alatt és a menüsorban lenne egy Letöltések menüpont, amire kattintva megjelenne a könyvtár tartalma a fájlok felsorolásával. Ezekre kattintva, letölthetővé válna az adott fájl. Ezt nem kötném bejelentkezéshez, bárki letölthetné, de a könyvtárba nem írhatna, tölthetne fel semmit.

Kerestem erre megoldást, de hasonlókat találtam de nem ilyen jellegűt. Kérnék egy kis segítséget merre induljak el, illetve ha lenne egy how-to , az egyszerűsítené az életemet.

Köszönet minden segítségért.

Drupal verzió: 
Darkstar képe

Szia!

Készíts hozzá egy új tartalomtípust. Így leírást is készíthetsz a letölthető fájlhoz, képeket is csatolhatsz hozzá, taxonomy -val pedig kategorizálhatod is ha szükséges.

Felépítés -> Tartalomtípusok -> Tartalomtípus hozzáadása

Ha elmentetted, a mezők szerkesztésénél adj hozzá egy Fájl mezőtípust, a megjelenés beállításánál pedig állítsd be, hogy hogyan nézzen ki a megjelenített tartalom.

A végén pedig views -al készíthetsz listát a letöltésekből, amit menüponthoz kapcsolhatsz.

A Public Download Count modullal pedig azt is tudod számolni, hogy hányszor töltötték le az adott állományt.

0
0
isipi képe

Köszönöm a gyors választ, hasznosnak tűnik. Én csak a saját weblapomat "farigcsálom", ezért sok tapasztalatom a dolgokban nincsen.

Ezt úgy értem, hogy ilyet - sok más mellett persze - még nem csináltam, bár első olvasatra egyszerűnek tűnik, de tapasztalatom szerint a részletek a fontosak mindig. Korábban ezek sokszor megakasztottak, ezért, ha tudnál vagy bárki más tudna esetleg részletesebb útmutatást adni, az sokat segítene.

Köszönöm.

0
0
Darkstar képe

Nagy Gusztáv Drupal 7 alapismeretek könyve sok homályos foltra fényt tud deríteni. Nagyon hasznos olvasmány, köszönet érte a szerzőnek.

Szerintem olvasd el az egészet. A könyv alapján simán el tudod készíteni a tartalomtípust. Nekem legalábbis sikerült. Ha véletlen valahol elakadsz szólj és megpróbálok segíteni. Én is most kezdtem a Drupalt, sok időt kell rá fordítani, de szerintem megéri.

0
0
isipi képe

Köszönet a könyvért Nagy Gusztávnak, olvastam a könyvét, sőt időnként rendszeresen lapozgatom is. Eddigi ügyködésemnek is ez az alapja, mondhatni ebből tanulgattam meg az alapokat.

Azonban egy ilyen összetett feladat kissé komplikáltnak tűnik számomra még, de azt hiszem hasznos lesz, ha neki kezdek egy teszt környezetben és ha lesz további kérdésem jelentkezek.

Addig is köszönet a segítségért.

0
0
isipi képe

Megpróbálkoztam a beállítással.

Látszólag működik, a http://IP_cim/drupal/letoltesek beírására megjelenik a /drupal/sites/default/files könyvtár tartalma listázva.

Ezzel csak egy gondom van, hogy ide töltöm fel a különböző Cikkekhez az oldalakon megjelenítendő képeket, logókat, stb. Ezeket viszont nem szeretném letölthetővé tenni, csak az általam kijelölt fájlokat.

Ezért megpróbáltam megadni egy alkönyvtárat a files könyvtárban, de hiába, annak tartalmát nem jeleníti meg, mindig csak a files könyvtárét.

Hogyan tudnám ezt megoldani?

0
0
Darkstar képe

Ne a könyvtárat listázd, hanem magát a tartalmat, amit az új tartalomtípussal létrehoztál. A könyvtár listázása amúgy sem biztonságos, a .htaccess -ben tiltani kellene.

Tehát az /admin/structure oldalon létrehozol egy új tartalomtípust mondjuk legyen a neve Letöltések.

A mezők kezelése fülre rákattintasz és a "Mezőtípus kiválasztása" legördülő menüben adsz hozzá egy fájl mezőt. Adj neki nevet, majd mentsd el. Drupal 7 alapismeretek 210. oldal 11. fejezete foglalkozik a dologgal. A 216. oldal a Fájl modullal foglalkozik.

Mentés után bejön a beállító oldala a fájl mezőnek. Itt sok egyéb mellett meg tudod adni a könyvtárat is ahova a fájlok kerülni fognak és azt is, hogy max hány db állományt lehet egyszerre feltölteni. Elmented.

Átmégy a tartalom hozzáadására és készítesz egy új Letöltések tartalmat. Látni fogod, hogy ott lesz benne a fájl mező, amit hozzáadtál. Tölts fel hozzá állományt is.

Minden egyes feltöltött állományod egy node -hoz fog kapcsolódni. Ugyan úgy tudod listázni a letöltések tartalomtípust is, mint bármelyik másikat. Ha megnyitod magát a tartalmat, akkor ott lesz benne a fájlod letöltési linkje is.

Views -al listázni kell a letöltések tartalmakat. Ha készítesz egy oldal típusú nézetet, azt tudod menüponthoz is kapcsolni.
A Drupal 7 alapismeretek 15. fejezete foglalkozik a views nézetekkel. Elég jól le van írva benne. Egy olyan listát, amire szükséged van simán meg lehet belőle csinálni.

0
0
isipi képe

Úgy látszik "elcsúsztam" a dologban.

Megadtam a könyvtár nevet, a fájltípusokat, amiket fel lehet tölteni, de valószínűleg a Views beállításainál ronthattam el. Megfogom nézni az általad javasoltak szerint.

Mivel a File modul a files könyvtárat alaphelyzetben publikussá teszi, ezért ezt külön le kell tiltani a .htaccess segítségével, vagy ez beállítható a File modulban is? Bár, ha jól értelek, akkor ezt valószínűleg csak az előbbivel lehet megoldani, de kérdés, hogy lehet úgy, hogy a files könyvtárban létrehozott letoltesek könyvtárból mégis listázzon?

Nagyon köszönöm a segítségedet.

0
0
Darkstar képe

Azt nem véletlenül nem érdemes úgy listázni. Biztonsági kockázatot jelent. Függ a tárhely szolgáltató szerverbeállításaitól is, meg a .htaccess fájloktól.

De gondolj bele, ha van benne 10-20 fájl az még átlátható, de ha több, akkor egyre kevésbé. 100 db -nál már kigúvad a felhasználó szeme mire megkeresi azt amire szüksége van.

Egyszerűbb verzió, de ez is jóval kevésbé hatékony annál amit ajánlottam ha készítesz egy oldal típust és egyenként felveszed rá hivatkozásként az állományaidat, majd menühöz kapcsolod az oldalt. Itt is írhatsz rövid leírást az adott fájlhoz. Van amikor elég is ennyi. Sok állománynál előbb-utóbb ez is átláthatatlan lesz.

Ha úgy csinálod ahogy írtam, akkor átlátható és bővíthető lesz. Mikor feltöltesz valamit azonnal bekerül a listába. Engedélyezhetsz feltöltést felhasználónak is. Olyan views listát készíthetsz amilyenre szükséged van, ha csak a fájlokra való hivatkozást akarsz látni, akkor csak a fájl mezőt listázod. Taxonomy -val kategorizálni tudod a feltöltéseidet. Ez azt jelenti, hogy ha valakinek csak X típusú állományokra van szüksége, akkor csak azokat listázza.

Hosszú távon nem mindig az az egyszerűbb, ami annak látszik.

0
0