Kezdő lépések, eligazítás a weboldal kiindulásához

golddragon007 képe

Sziasztok!

Szeretnék egy komplexebb weboldalt összerakni majd drupalban, de mielőtt ezt megtenném, megkérdezném, hogy egyáltalán tudja-e azt amit szeretnék.
Elvárások:

  • hírfolyam (RSS feed)
  • regisztráció
  • beépített fórum lehetőleg (ne kelljen egy fórum rendszert is feltenni pl phpBB-t)
  • api-k bizonyos funkciókhoz (saját oldal funkcióihoz)
  • apihoz automatán doksi készítés (valami phpdoc-hoz hasonlót) (opcionális)
  • az apinak kell tudjon valamilyen formában fájlt is fogadni
  • az oldal fejlécében kép slide show beépíthetőségének lehetősége (mint pl oldal header)
  • komplex keresési lehetőség az oldal tartalma közt, akár téma szerint is
  • api beépíthetősége (pl; facebook, google, stb)
  • oldal statisztika
  • hírfolyam (ez a főoldalon lenne és több különböző)
  • szavazás (hírekre, állományokra, és jóformán (majdnem) mindenre)
  • commentelés/hozzászólás (hírekhez, állományokhoz, és jóformán (majdnem) mindenhez)
  • képgaléria és hozzá képnézegető, valamint képek tegelhetősége
  • könnyű témázhatóság (akár bizonyos fokig egyéni témával, testre szabhatósággal)
  • jó lenne, ha képernyő felbontástól függően témaválasztás is lehetséges lenne
  • és természetesen fájlfeltöltés (ideális a csoportos fájlfeltöltés lenne ha mutatná még az állapotát is)

Innen szerintem minden megvalósítható elképzelésem szerint, egyedüli egy nagy kérdőjel van, az api... Ahhoz, hogy az oldalhoz egy saját apit csinálj, hogy pl megnézhesd az üzeneteidet máshonnan, nem kell nagyon belekódolni a egészbe?

Mivel még csak most fogom megismerni ezt a rendszert és csak egy hasonló nagyon lebutított változathoz volt szerencsém, ezért félek, hogyha valami látványosabb, egyedi, értelmes dolgot akarok majd összehozni benne, (pl api,) akkor nagyon nehéz lesz a megírása/megvalósítása. Jogos a félelmem?

Ha esetleg tudtok olyan drupal kiegészítős oldalt, ahol képekkel leírással vannak hasznos kiegészítők, megosztanátok a linkjét velem?

Ha esetleg a fentebb említett elvárásokhoz lenne drupal api ötletetek azt is szívesen várom.

vajdasági képe

igen, megvalosithato mindez amire gondolsz, habar az apikat nem nagyon ertem pontosan hogy mikre is gondoltal de vegulis ha van megfelelo php stb. tudasod akkor megvalosithato.

Halkan megjegyeznem hogy ennek amit felsoroltal azert en nem vagank neki ha nincs html, css, php es valamenyire sql tudasom. Ja es javascript. PLane ha veges hataridore kell. Ha salyat magadnak csinalod es nincs hatarido akkor mas a helyzet persze, de mindezt azert azthiszem nemigen fogod tudni osszekattingatni.

0
0
golddragon007 képe

„igen, megvalosithato mindez amire gondolsz, habar az apikat nem nagyon ertem pontosan hogy mikre is gondoltal de vegulis ha van megfelelo php stb. tudasod akkor megvalosithato.”

Úgy értettem, hogy pl valaki egy másik oldalról bejelentkezik egy a szerveren meglévő fájl meghívásával, és akár egy hírt beküld fájlokkal. Tehát nem a saját rendszert használja, hanem mint ahogy van a facebook-nak és a google-nek a bejelentkezés/like/+1 apijuk olyasmi lenne ez is, csak mást csinálna.

„Halkan megjegyeznem hogy ennek amit felsoroltal azert en nem vagank neki ha nincs html, css, php es valamenyire sql tudasom. Ja es javascript. PLane ha veges hataridore kell. Ha salyat magadnak csinalod es nincs hatarido akkor mas a helyzet persze, de mindezt azert azthiszem nemigen fogod tudni osszekattingatni.”

Ez mind megvan, még ha nem is teljesen professzionális, de megvan, sőt jQuery is akad a tarsolyomba. Csak gondoltam megpróbálkozok egy olyan rendszerrel amit egyre több munkahelyen elvárásnak számít, hogy lássam mennyire boldogulok vele. Eddig egyéni fejlesztésű rendszereket csináltam, ha átlátom majd ennek is a kódját, akkor szerintem menni fog... remélem. Ha nem akkor megcsinálom saját rendszerrel :).

Oh és melyik drupalt tudjátok ajánlani, nem olyan rég olvastam, hogy a 7-es nem olyan stabil. Ez miben nyilvánul meg, valamint milyen könnyen lehet egyik verzióról a másikra lecserélni/frissíteni a rendszert?

0
0
vajdasági képe

Mindenkepp a 7 -est hasznald, hidd el eleg stabil. De en a mondatodbol azt erzem hogy ezek szerint a drupalhoz meg gozod se nincsen. En egy sokkal egyszerubb dologgal kezdenem mindenesetre, es ha mar egyszerubb dolgok jol mennek amikor megtanulod a koncepciot a lenyeget akkor kezdj neki ennek a projektednek.

Szerintem eleg jol ki kell magad ismerni a Drupalban hogy ilyen ajax -os vagy iframes dolgokat ossze tudj hozni benne. Nem lebeszelni akarlak, salyat tapasztalatom az hogy elobb par egyszerubb dolgot meg kell benne csinalni mielott egy bonyolultabb fele lepunk hogy a kezdo dolgok legalabb ne zavarjanak majd amikor a bonyolultabb dolgok jonnek egymas utan.

Egy konkret salyat esetem. Artisteer-ben oszekattingatam egy jonak tuno sminket, arra gondolva hogy igy sokkal gyorsabban haladok majd es persze konyebb is lessz a kezdesem. Ahelyett irto sokat kinlodtam mire kiismertem magam hogy az artisteer mit es hogyan csinal. Munka kozben kiderult hogy sok minden hianyzik a sminkbol hogy azt a kinezetet kapjam amit szeretnek. Igy jol bele kelett nyulnom. Mosti igy hogy mar majdnam kesz az egesz, ugy latom hogy sokkal gyorsabb lettem volna ha egybol salyatot irok. Tanulasnak jo volt legkozelebb tudom merre induljak el egybol es hogyan. Persze ugyerzem enis hogy a html, php css tudasom megvan, a drupal elott en is mindent magam irtam meg.

Egy komolyabb oldalnal, es ugyezem hogy ez a tied valami olyasminek akar indulni, nem fogod tudni kikerulni hogy bele ne kelljen nyulnod a sminkbe, gondolom par modult is megkell tudnod majd irni ...Amikor ezek mind megleszenk mind tudas akkor gondolkoznak en el a te helyedben azon az apis dolgodon ...

0
0
nevergone képe

„Úgy értettem, hogy pl valaki egy másik oldalról bejelentkezik egy a szerveren meglévő fájl meghívásával, és akár egy hírt beküld fájlokkal. Tehát nem a saját rendszert használja, hanem mint ahogy van a facebook-nak és a google-nek a bejelentkezés/like/+1 apijuk olyasmi lenne ez is, csak mást csinálna.”

Nem hív meg fájlt, viszont ha jól értelek, a hook_xmlrpc() és a PHP programozás segít neked.

„Oh és melyik drupalt tudjátok ajánlani, nem olyan rég olvastam, hogy a 7-es nem olyan stabil.”

A Drupalból mindig az utolsó két főverzió a támogatott, ez jelenleg a 6.x és a 7.x. Szóval elég stabil az, nem tudom, hogy honnan vetted ezt.

0
0
nevergone képe

„A Drupal olyan mint a LEGO. Bármit kirakhatsz belőle, de mindig rücskös lesz a teteje. A végén tehát mindig simogatnod kell egy picit, hogy tökéletes legyen.” (pp)

Az API-nál nem értem pontosan, hogy mire gondolsz, de adok három hasznos linket, ami persze négy lesz:
http://www.stack.nl/~dimitri/doxygen/
http://drupal.org/project/api ---> http://api.drupal.org/
http://drupal.hu/kezikonyv/fejlesztes/sajatapioldal
Találd meg a kapcsolatot köztük! :)

0
0