Inline és Upload együttműködése

Anonymous képe

Egy tapasztalatomat osztom most meg, hátha az infó jól jön másnak is:

Ha az Inline modult használjuk, amihez ugyebár szükséges az Upload (alaprendszerben benne van) használata, akkor megváltozik a jogosultságok működése a csatolmányok megjelenítésével kapcsolatban.

Tehát amíg Inline nélkül használjuk az Upload modult és azt állítjuk be például, hogy adott csoportnak nincs jogosultsága megtekinteni a csatolmányokat, akkor ez így is lesz.

Abban a pillanatban azonban, hogy az Inline is telepítve van, hiába zárunk ki egy felhasználói csoportot (azaz az Upload modul jogosultságánál nem jelöljük be, hogy megtekinthetőek a csatolmányok), akkor is megtekinthetőek lesznek.

Ez egyébként szomorú, mert sokszor bőven elég az Inline használata egy feladathoz, de mivel így nem lehet meghatározni, hogy kiknek engedjük megtekinteni a csatolmányokat, tulajdonképpen nesze semmi, fogd meg jól...

Melyik modulhoz, modulokhoz kapcsolódik a téma?: 
Drupal verzió: 
balazsgabi képe

használom én is az [inline:xx] jelölőt és az így elhelyezett képet bárki láthatja, míg az egyéb csatolmányt csak az a csoport akinek engedélyezve van.

Ugyanazon node-on.

0
0
rendszereto képe

Tehát azt állítod, hogy csak az alaprendszer van fent nálad + az Inline és ha az Upload modulnál nem adsz jogosultságot a csatolmányok (pl. képek) megtekintésére, akkor nem is jelenik meg?

Ez meglepne...

0
0
balazsgabi képe

igaz, hogy 46 modul van de ezekből egyik sem "jogosultságkezelő". Tehát se Nodeaccess, se Content Access, csak az admin/user/permissions oldal van a szabályozásra ahol így néz ki az Upload-ra vonatkozó rész.

Igaz a képet is ftp-n keresztül tettem oda, tehát nem modul (Drupal) segítségével.

Itt egy oldal, ahol van inline kép is meg egy csatolmány is, ami bejelentkezettek számára már látható.

0
0
nevergone képe

Annyit azért hozzátennék, hogy Upload helyett érdemes lehet a Filefield-et használni. Az Upload kivonul a történetből, a (remélhetőleg) hamarosan megjelenő Drupal 7-ben már nincs is benne. Viszont helyette helyet kapott benne a CCK Field API néven illetve pár hasznos mezőtípus, mint pl. a Filefield. Persze majd Drupal 6 -> Drupal 7 frissítéskor úgyis átmigrálja a dolgaidat, de ha úgy van a helyzet, miért ne kezdenél rögtön azzal?
Igaz az Inline nem támogatja a Filefield-et, viszont az Insert igen. :)

0
0
rendszereto képe

nevergone: a témában említett probléma szerinted fennáll, vagy káprázik a szemem? :-)
Mert mint látható két ellentétes tapasztalat olvasható.

Tehát azt javaslod, hogy ne használjam az Upload modult (és így az Inline-t se), hanem a Filefield és Insert modult együtt.

Kipróbálom, bár megjegyzem, szeretem a lehető legkevesebb modult feltenni, és az Inline szinte észrevehetetlen, csak annyit csinál, amennyit kell, gondolom a Filefield és az Insert összetettebb.

0
0
nevergone képe

Az Inline és az Insert egy-egy modul, a Filefield-hez igaz kell a CCK is, de mint írtam, a fejlesztés erre haladt, a Drupal 7-ben mindenképpen meg kell majd lépni ezt a váltást. Viszont ennek az ismeretnek a birtokában én már eleve így építeném fel az oldalt, hogy ne a frissítésnek kelljen konvertálnia az Upload és a Filefield között.
Másik oldalról pedig megkapod a CCK-t (mert fel kell tenned a Filefield-hez), ami egy nagyszerű modul (nem véletlenül került bele a Drupal 7 alaprendszerbe) és lehetséges, hogy felteszed majd magadban a kérdést: "Hogy élhettem eddig nélküle?" CCK-val ugyanis mindenféle mezőkkel tudod kibővíteni a tartalomtípusaidat: Nem csak fájllal, de képpel, médiafájlokkal, térképpel, dátummal, nézettel, a tartalmak hivatkozhatnak egymásra (node reference, CCK alapból tartalmazza), a tartalom felhasználókra hivatkozhat (user reference, CCK alapból tartalmazza), tovább is van, mondjam még? :)
Sajnos tesztoldalam nincs a témában, így az Inline + Upload témához nem tudok hozzászólni.

(Ui.: Az összes linket manuálisan kerestem ki és szerkesztettem bele, tessék értékelni. :) )

0
0
rendszereto képe

Mivel pár hete foglalkozom csak drupallal és jön a 7-es, ami ezek szerint nagy előrelépést jelent, felteszem maganak a kérdést: érdemes-e egyáltalán a 6-ossal foglalkoznom? Sok hibát találtam már benne, de nem akartam elárasztani itt a fórumot ezekkel (egyenesen beküldeni meg nem tudom, hogyan kell, ráadásul angolul is kellene ahhoz tudnom), így affelé hajlok, hogy nem érdekel már a 6-os, működik, ahogy, remélhetőleg a 7-es idén megérkezik és akkor...

Gondolom a 6-os előtti verziókat már senki nem használja, mert miért ne frissítették volna.

Mindenesetre ezzel a problémával értettem meg a saját bőrömön, mi az amiről a kézikönyvben írtok: az alaprendszerben meg lehet bízni, de a különféle modulokkal lehetnek gondok.

Amit meg is tudok érteni, hiszen annyi variációban lehet feltenni ezeket, hogy nem lehet mindegyiket tesztelni, bár ha egy ilyen jogosultsági probléma felmerül, akkor biztos, hogy a modul írója elkövetett valami hibát és nem az alaprendszer elvárásai szerint csinált mindent.

0
0
nevergone képe

Mindig az utolsó két főverzió a támogatott, mint látod itt a főoldalon: Most az 5.x és 6.x, a 7.x megjelenése pedig a 6.x és 7.x lesz az.
Hogy mennyire érdemes a 6.x-el foglalkozni, azt neked kell eldönteni. Egy összetett oldal ritkán áll meg különféle contrib-modulok nélkül, és míg a 6.x-hez bőven vannak ilyenek, a még meg sem jelent 7.x nyilvánvalóan ebben a tekintetben rosszabbul áll. Pláne, hogy ha figyelembe veszed, hogy egy kiadás nem kiadás, sem az alaprendszerből, sem a modulokból, mivel a hibák többsége menet közben derül ki, illetve csak sejtések vannak arról, hogy mikor jelenik meg a Drupal 7: Miután elfogy az összes kritikus hiba az alaprendszerben és nem lesz új. :)

0
0
Aspi képe

1 évig is eltarthat mire használható lesz a 7.x, vagy mégtovább. Addig is nem árt gyakorolni a 6.x-en. Nem olyan rossz az;) Ilyen alapon érdemes lenne megvárni a 14.x verziót is, sejtésem szerint 2030-ra várható.

Amúgy meg, ha most kell az oldalt összetákolni - nem jövőre -, akkor meg miről is bezélünk?

Én például addig xp-ztem, míg sikerült kihagyni a vistát;) :D

0
0
nevergone képe

Ezt azért nem merném így kijelenteni, két okból sem.

Bár valóban jóval kevesebb modul lesz a frissen megjelent Drupal 7-hez, mint a már régóta futó Drupal 6-hoz, de azért nem állunk rosszul, hiszen ők mind vállalták, hogy a Drupal 7 megjelenésekor már lesz stabil változat az általuk karbantartott modulból és sminkből. Szép kis lista, ugye?

Másrészt pedig mutathatok már most is olyan oldalakat, amelyek Drupal 7-et használnak, frissek, erősek, stabilak, íme:
http://www.examiner.com/
http://www.drupalgardens.com/

Szóval miért kell egy év, hogy használható legyen?

0
0
Aspi képe

Azt hittem ez magyarul van: "...1 évig is eltarthat"
Szerintem ez azt jelenti, hogy nem biztos, de ha nagyon balul ütnek ki a dolgok szélsőséges esetben, akár az is meglehet.

A lényeg viszont az, hogy kevés modul van még a 7-eshez. Attól még lehet használni.

Ne kelljen már mindig mindent körülírni, nehogy már valami kobór lélek belekössön lényegtelen dolgokba. Ez valami Drupalos sport, vagy mi?

Nevergone, ezt nem neked céloztam személy szerint, csak úgy általában.
Mert egyébként segítőkész és jófej vagy, csak kár ilysmivel tölteni az időt szerintem;)

0
0
nevergone képe

Jó, akkor nem mondtál semmi érdemlegeset, természetesen akár eltarthat egy évig is, mint ahogy akár teljes használhatóságában megjelenhet holnap is. Viszont az nem mindegy, hogy melyikre van nagyobb esély. A "nagyon kevés" modul megint relatív, mert fentebb linkeltem 9 oldalnyit, és ebben még nincsenek benne azok, amelyek a Drupal 7 megjelenése után hetekkel jönnek ki, lesz itt modul és smink szép számmal, ne félj te attól.

Azt felejted el, hogy az oldalak nem egységesek. Mindegyik oldalnak más a célja, az erőforrásai és lehetőségei, kötelezettségei. Más szempontok érvényesülnek egy egyéni blognál, mint egy céges oldalnál, ezek ismeretében egyedileg kell dönteni a használt Drupal verzióról és kiegészítőkről, de ez máshol is így van.

Viszont ez a téma már nagyon offtopic itt. :)

0
0
Aspi képe

Tényleg sokat segítesz és én is értékelem a hozzászólásod, amiket fentebb írtál.

Szép napot!

U.i. a fent és fentebb között különbség van;) :)

0
0
rendszereto képe

Ma már másodszor győztél meg (igaz ellenkező irányba): először úgy döntöttem, felejtem a 6-ost és irány a 7-es, mert annyi szépet mondtál róla.
Most, hogy ezt írod, hogy sok kiegészítő, ami egy komoly honlaphoz kell, még messze nincs a 7-eshez, hát nem kell nekem 7-es.
Ebben ráadásul az is meggyőzött, hogy éppen az elmúlt órában tettem fel először a 7-es beta1-et és el is ment a kedvem tőle :-/

http://drupal.hu/forum/drupal7-v%C3%A9lem%C3%A9nyek

0
0
pp képe

Amit felfedeztél hiba az nem a rendszerben van, hanem az oldalad beállításainál. Addig ugyanis amíg nem privát fájlrendszert használsz értelmetlen olyan dolgokat bekattintgatni amik a fájlok hozzáférését korlátozzák. Amikor publikussá tetted a fájljaidat abban a pillanatban tiltottad le az össze fájl szintű hozzáférés szabályzást.

Az upload ebben az esetben nem csinál mást, mint nem jeleníti meg a linket ami a fájlra mutat. Bárki aki tudja a fájl útvonalát letöltheti azt.

Az inline pedig nem vizsgálja, hogy a linkelt fájlhoz hozzáfér-e az adott felhasználó. Ha nézné akkor olyan hozzászólásokat olvashatnánk itt, hogy "a fránya inline nem rakja ki a linket, ha a júzer nem fér hozzá. Pedig én azt szeretném, hogy a link ott legyen, csak amikor rákattint akkor kapjon hibaüzenetet."

A hetesben látod ez is jobb lesz. A hatosban ugyanis döntened kell, hogy publikus vagy privát a fájlrendszered. Ha privát akkor mindent átkerget a rendszer a Drupal hozzáférést szabályozó rendszerén, még a képeket is. Ha publikus - mint fentebb írtam -, akkor pedig nem tudod egyik fájl hozzáférését se szabályozni.

Az új szép rendszerünk viszont már képes egyszerre publikus és privát fájlokat is kezelni.

pp

0
0
Aspi képe

Asszem pontozni kellene, ki mennyire ad releváns információt/választ. PP például most kapna pontot tőlem:)

Kösz! Ez mégközelebb vitt a rendszer megértéséhez.

0
0
rendszereto képe

pp, te használsz privát file-rendszert?
Eddig, más témák hozzászólásainál is mintha azt lehetne kivenni, hogy fölösleges, úgysem csinál senki olyan titkos adatokat, és ha mégis, akkor ettől még ha nagyon akarja valaki, úgy is hozzáférhet.

Ami a beállítást illeti: szűzen feltettem a rendszert, bele az Inline-t, úgy, ahogy eddig is (az utóbbi hetekben kb. 20-szor, ha nem 30-szor telepítettem a drupalt, hogy különféle dolgokat kipróbáljak rajta és megismerjem), mindent úgy csináltam mint eddig, tehát nem tudom mit "ronthattam" el.

De feltelepítem megint, szerencsére pár perc az egész.

Csak annyit fogok tenni, hogy telepítés után feltöltök egy képet, és egyik esetben engedem az upload-nak, hogy megtekinthessék a regeltek, a másik esetben nem.

Ez után átváltok privát módra és úgy is kipróbálom.

Majd vissza nyilvánosra, fel az Inline-t és azzal is kipróbálom mind a két dolgot.

Visszajövök :-)

0
0
rendszereto képe

Inline-t dobtam. Upload modult kikapcsoltam.

Használok mostantól: Filefield + Imagefiled.

Az Inline modulnak volt egy hibája, amit adatbázisból megoldottam: http://drupal.hu/forum/%C3%BAj-tartalomt%C3%ADpus-be%C3%A1ll%C3%ADt%C3%A...

Ami pedig a jogosultság kérdését illeti: mivel az Inline nem kezel jogosultságot, csak pl. képet helyez tartalomba, nem kellene befolyásolnia azt, hogy az Upload jogosultsánál mi van beállítva.

Mivel az Upload maga a csatolmány kezelés, az Inline csak a hogyan.

Nem akarok vitázni, de ha az Uploadban az a jogosultság szerepel, hogy pl. vendégek ne nézhessék meg a csatolmányt, akkor ennek kellene érvényesülnie.

Hogy miért zavar be az Inline, az most már irreveláns számomra, mivel látom, senki se használja és én is áttértem a jobb modulhoz: Filefield.

0
0