.htaccess nélküli telepítésnek/működésnek mik a következményei?

gyrmur képe

Több .htaccess -sel kapcsolatos fórum szálat is végig olvastam és még mindig nem tiszta nekem a szerepének fontossága; elnézést kérek ezért.

Lecserélek egy klasszikus (.html, .jpg file -ok a gyökérben összeömlesztve) építésű oldalt drupalosra. A telepítés csak akkor indul el, ha törlöm a .htaccess file -t vagy teljesen kikommentezem. Fizetős tárhely, írtam a support -nak, mi a gondom. (Bár korábban kérdeztem, tőlük: drupalos oldalt szeretnék, van-e akadálya? Válasz az volt, nincs semmi: már meg is csinálták hozzá az összzess beállítást.) Azt válaszolták: igen az a server elég szigorú, átteszik az oldalt egy megengedőbbre. Megtörtént, de nekem ugyanaz a felállás: .htaccess -sel el sem indul. Most megint írtam nekik.

A korábbi . htaccess -ses fórum szálak ugye úgy záródtak: VÁLTS szolgáltatót! Ez most nem nagyon megy, mert nem én vagyok szerződéses viszonyban velük, meg egy évre ki van fizetve.

Szóval konkrétan mit kockáztatok, ha .htaccess nélkül települ/működik az oldal? Mehet pár hónapig úgy az oldal és később kap esetleg .htaccess -t?

Drupal verzió: 
pp képe

A .htaccess fájl tartalmaz plusz beállításokat. Ezeket el lehet helyezni a virtualhost konfigurációs részénél. Ez a szolgáltatód tudja megtenni. Ez ajánlott is, hisz .htaccess nélkül sokkal gyorsabb és stabilabb kiszolgálást lehet biztosítani. Ez a megoldás viszont rugalmatlan, hisz ezt csak az tudja módosítani aki tudja szerkeszteni a virtualhost konfigját. Muhahah. Értelmes szolgáltató aki nem akar sok problémát, inkább engedélyezi ennek a használatát, hisz ilyenkor nem neki van gondja ezzel, hanem a zügyfélnek. Gondolj bele, ha frissítesz Drupal-t és változnak a .htaccess beállításaid akkor addig nem tudsz frissíteni amíg a szolgáltatód ezt nem vezeti át.

Azonban ez a clean-url-hez kevés. Ahhoz kell még a modrewrite kiegészítés is(már ha apache a kiszolgáló) Ha nincs modrewrite akkor hiába is tennék be a virtualhost beállításai közé a .htaccess-ben található dolgokat nem fog menni.

Nekem kétszer volt ilyen szolgáltatóval kapcsolatom. Az egyik nagyon "segítőkészen" azokat a beállításokat amiket jónak látott azt betett a virtualhost konfigjába. Amiket nem azokat kihagyta. Ennek következtében kaptam egy olyan suta oldalt hogy csak na. Ezután már hiába kértem, nem vették ki ezeket a beállításokat, mert én aztán nem fogom őket ugráltatni. Azt sem árulták el, hogy miket tettek bele, csak mantrázták a "higgye el, hogy beletettünk minden szükséges dolgot". Sok-sok telefonálgatás után eljutottam a marketing igazgatóig. Ne kérdezzétek miért hozzá, őt kapcsolták. Nos a marketing igazgató végighallgatott és azt javasolta vigyem el az oldalt. Tehát nem én találtam ki, hanem ezt nekem a marketing igazgató javasolta. Magyarország egyik legnagyobb internet szolgáltatójáról van egyébként szó. Ez megismétlődött egy másik nagy internet szolgáltatónál is. Itt várnunk kellett fél évet, hogy na akkor lesz tuti szerver, aztán mégse lett olyan tuti. Ezért én ha azt hallom, hogy valahol nem engedélyezik a .htaccess egyből azt javaslom vidd olyan helyre az oldalt, ahol tudod, hogy nincs probléma.

Ha az ügyfél ragaszkodik hozzá akkor nincs mit tenni egy bicebóca oldalt fogsz működtetni. A legrosszabb viszont az lesz, hogy a .htaccess csak a jéghegy csúcsa. A következő meglepetés valószínűleg akkor fog érni amikor elindul a telepítés és a safe_mode miatt jelentkezik problémád, majd a fájlfeltöltéssel szívsz és a végén a legjobb dolgok (imagecache, stb) nem fognak menni a clean-url hiánya miatt. Ez az a pillanat amikor már rengeteg energiát beleöltél abba, hogy egy ilyen szolgáltatónál megpróbálj működésre bírni egy olyan oldalt amit már az elején el kellett volna vinned. Nem tudom, hogy milyen költségvetéssel dolgozol, de lehet jobban jársz, ha Te veszel egy olyan helyet ahol elműködhet az ügyfél oldala.

Összefoglalva a kérdésedre a válasz:
Kell modrewrite és egy olyan szupport aki ugrik ha kéred és állítják amit kérsz.

Modrewrite nélkül nincs értelme működtetni az oldalt.

pp

0
0
compiz.reg képe

Hasonló problémám volt most egy szolgáltatónál, de sikerült elérnem, hogy betegyék a htaccess fájlt és most már működnek a rövid url-ek.

A probléma az, hogy még mindig a "Invalid or missing image file for upload and attach." hibaüzenetet kapom minden képfeltöltésre is. A szükséges mappák mindegyike 777-es jogosultságra van állítva. Ezek a következők:
sites/default/files/
sites/default/files/images
sites/default/files/tmp

Használni kívánt modulok: Image, ImageAPI, Teaser Thumbnail. Az állapotjelentésnél minden rendben van.

Mi lehet még így is a problémája?

0
0
nevergone képe

Szerintem ez egy másik, elég speciális kérdés, indíts is új témát neki! :)

0
0
nevergone képe

Modrewrite nélkül nincs értelme működtetni az oldalt.

Ezzel azért nem teljesen értek egyet. Valóban hasznos és örvendetes a rövid webcímek használata, de azt sem mondanám, hogy nélküle nincs értelme működtetni az oldalt. Nyilván érdemes felmérni, hogy mit vársz el az oldaltól, és a jövőben merre szeretnél haladni vele. Vannak azért olyan igényes és jól működő oldalak, amelyek szépen elüzemelnek a rövid webcímek használata nélkül is.
A hozzászólásod többi részével teljesen egyetértek.

A .htaccess fájlra pedig azért is szükség van, mert pl. az védi a rendszerbeállításokat, és egyéb privát dolgokat a leskelődő szemek elől.

0
0
Pasqualle képe

peldaul a recovery.com is "szepen" eluzemel clean-url nelkul.. hat nekem egne a pofam ha igy allitanek be egy Drupal oldalt..

0
0
Webappz képe

A másik kedvencem - ami, még ismeretebb magyar weboldalaknál is tapasztalható -, hogy ha véletlenül www nélkül írom be az oldal nevét, akkor hibára fut és nem képes átdobni a www-s oldalra, hamár úgy is azt preferálja. A Drupal .htaccess fájljában erre is van szép példa.

0
0

Páldi Zoltán