Fájlok letöltésének nehezebbé tétele; Drupal privát fájlrendszere?

Sk8erPeter képe

Sziasztok!

A megrendelő kérése az, hogy lehessen lejátszani filmeket az oldalon. DE azt is szeretné, hogy azokat a videókat, amikhez ő külön engedélyt kapott, ne lehessen olyan egyszerűen letölteni. El kell magyaráznom neki, hogy nincs olyan stream, ami ha publikusan lejátszható a neten, ne lenne könnyen levadászható.

De a Drupalban van egy privát fájlrendszerbeli tárolási lehetőség. Ezzel kapcsolatban még semmi tapasztalatom. Ez tulajdonképpen hogyan teheti nehezebbé a fájlok letöltését? Annyit tudok róla, hogy olyan helyre kell pakolni a hozzá tartozó könyvtárat, ami elvileg publikusan nem elérhető (vagy legalább pl. .htaccess védi), tehát pl. a public_html-hez (vagy htdocs-hoz, stb.) képest eggyel feljebb a fájlrendszerben.
De valóban nehezebbé teszi a fájlletöltést?

Melyik modulhoz, modulokhoz kapcsolódik a téma?: 
Drupal verzió: 
alippai képe

Tényleg nehézzé teszi, PHP-n van átjátszva. Nyilván kliens oldalon rögzíteni lehet. Attól véd meg, hogy illetéktelen hozzáférjen a fájlhoz, attól nem, hogy amikor valaki hozzáfért az terjessze.

A videó stream viszont nem az az easy kategória, elég problémás a seek és hasonlóak megoldása (pl. valószínűleg az alap privát fájlrendszer nem engedi az accept-ranges headert egy apache lekérdezéssel szemben). Egyébként sem illik még webszerveren se tolni a streamet, hanem vannak erre kitalált streamszerverek.
Elvileg működni fog, nem lesz gyors és nem lesz erőforráskímélő.

1
0

Lippai Ádám
young element

hron84 képe

Sot, mostanaban mar az nginx is kepes stream szerverkent uzemelni, van neki RTMP modulja.

1
0

--

()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.
Sk8erPeter képe

Szia! Köszönöm a válaszokat, jó, hogy ezeket leírtad.
Akkor ezt egy osztott tárhelyes szerveren tuti, hogy nem érdemes beüzemelni, mert túlzottan erőforrás-igényes, meg vannak erre szakosodottak, akik ezt nálunk úgyis jobban csinálják.

Kösz még egyszer!

0
0