CSS és JavaScript gyűjtési hiba

HF leon képe

Frissen telepítettem egy drupal 8.4-et (aldomain-re).

A telepítés egészen a végéig rendben ment. Amikor viszont az oldal megjelent egy teljesen puritán html felület fogadott. Mind az oldalon, mind az admin felületen. Látszólag minden rendben volt, de mégsem töltődtek be a sminkek.

Kis gondolkodás után kikapcsoltam a css és javascript fájlok gyűjtését és minden megjavult.

A gyűjtést visszakapcsolva ismét elromlik az oldal. Valamiért az összegyűjtött css fájlokra 404-es hibát dob a szerver, pedig ott vannak a sites/default/css mappában.

Szerintetek mi okozhatja a problémát?

Drupal verzió: 
HF leon képe

Kíváncsiságból próbáltam más útvonalat megadni. A css fájlok ekkor ott jöttek létre, de továbbra sem elérhetők.

0
0
HF leon képe

Van a sites/default/files/ mappában egy .htaccess fájl:

  1. # Turn off all options we don't need.
  2. Options -Indexes -ExecCGI -Includes -MultiViews
  3.  
  4. # Set the catch-all handler to prevent scripts from being executed.
  5. SetHandler Drupal_Security_Do_Not_Remove_See_SA_2006_006
  6. <Files *>
  7. # Override the handler again if we're run later in the evaluation list.
  8. SetHandler Drupal_Security_Do_Not_Remove_See_SA_2013_003
  9. </Files>
  10.  
  11. # If we know how to do it safely, disable the PHP engine entirely.
  12. <IfModule mod_php5.c>
  13. php_flag engine off
  14. </IfModule>

Érdekes módon, ha a -ExecCGI részt eltávolítjuk belőle, akkor rendben működik az oldal a css és javascript fájlok gyűjtésével is.

Más szervereken eddig nem futottam ilyen hibába. Ezért biztos vagyok benne, hogy vagy az Apache verziója, vagy annak beállítása okozhatja a gondot.

Örülnék, ha valaki, aki nálamnál jobban otthon van az apache konfigurálásában megfejtené nekem, hogy mi okozhatja a hibát.

ExecCGI: CGI parancsfájlok végrehajtása a mod_cgi használatával megengedett.

Gondolom a -ExecCGI letiltja a CGI parancsfájlok futtatását ebben a könyvtárban.

Tehát ez egy biztonsági óvintézkedése a Drupal-nak. Ugyanakkor érdekes, hogy az általam jelenleg próbált szerveren ez a beállítás elérhetetlenné tette a könyvtárban és alkönyvtáraiban lévő fájlokat kívülről.

Emlékszem volt itt egy hasonló probléma a tudásbázisban. Akkor én sem értettem mi okozza, hogy a sminkek nem töltődnek be rendesen, de most valószínű meg van a hiba oka.

Viszont nagyon érdekelne, hogy mi lehet a hiba hátterében, ezért kérem, aki nagyobb tapasztalattal rendelkezik az Apache verziók és beállításuk körében, vagy van ilyen ismerőse az segítsen ennek a -ExecCGI problémának a kielemzésében.

0
0
Balu Ertl képe

Dicséretes, hogy ilyen kitartóan kutatod a problémád okát (bárcsak sokan követnék e jó példád.)

„Emlékszem volt itt egy hasonló probléma a tudásbázisban... ”

Bár én magam nem tudok ehhez érdemben hosszászólni, de szerettem volna legalább azzal segíteni, hogy az adminfelületen előtúrom ezt a tpoikot, de sehogy se találtam. Mindenesetre drukkolok, hogy előbb-utóbb ideérjen valaki, aki tovább tud lendíteni a kérdéseden :)

0
0
HF leon képe

Remélem én is, hogy lesz valaki, aki jól érti az Apache szervert, vagy találkozott hasonló esettel.

Sajnos a téma címét én sem tudom, csak emlékszem, hogy valaki nagyon küzdött ezzel és nem értette, hogy mi okozza. Nekem is bele kellett futnom ahhoz, hogy megtaláljam, megértsem a pontos okokat.

0
0
szantog képe

Szerintem rossz oldalon keresgélsz. Nekem ez sokkal inkább sysop issuenak tűnik, mint, mint drupal.

0
0

----
Rájöttem, miért kérdezek olyan ritkán a drupal.hu-n. Amíg szedem össze az infokat a kérdéshez, mindig rájövök a megoldásra.

HF leon képe

Én nem azt akarom firtatni, hogy ki a felelős. A megoldás érdekel!

Sokan használnak úgy drupal-t, hogy ehhez a területhez nem értenek. Felteszik és azt látják, hogy valami borzalom az egész, mintha a 90-es évek elejére térnénk vissza. Próbálkoznak vele, majd feladják és rossz véleménnyel lesznek a rendszerről.

Arra szeretnék rájönni, hogy pontosan mi a hiba oka. Az apache 2-es egy korai verziójából hiányzó funkció, vagy hiba, netán egy rossz konfigurációs beállítás okozza?

Sajnos az apache-t ennyire mélyen nem ismerem, ezért nincs tippem. Felkutattam, hogy melyik beállítást kell kiiktatni, hogy működjön. Az is lehet, hogy ez biztonsági kockázatot jelenthet, de az is megeshet, hogy a szerver beállításai ezt megakadályozzák és éppen ezek vesznek össze ezzel a beállítással. Az is lehet, hogy egy bizonyos konfiguráció kombinációja okozza a gondot.

Ha meg tudnánk állapítani a hiba pontos okát, akkor a drupal 8 leírásában lehetne rá hivatkozni, hogy ne essen kétségbe a felhasználó, hanem kérje meg a szolgáltatóját, hogy pontosan melyik beállítást legyen szíves módosítani. Vagy egyszerűen így és így konfigurálja át a drupal 8-at, hogy ilyen beállítások mellett is működjön. Netán, még szolgáltató választás előtt kérdezzen rá a rendszeroperátornál, hogy az adott konfig, vagy apache verzió üzemel-e.

Szóval ne hagyjuk magukra a képzetlenebb kezdő felhasználókat sem.

0
0
szantog képe

Bocs, félreérthető voltam. Szerintem rossz fórumon kérdezel, kevés az esély, hogy itt valaki érdemben tud válaszolni.
Én inkább valamererre a stack exchange környékén dobnám be a kérdést.

0
0

----
Rájöttem, miért kérdezek olyan ritkán a drupal.hu-n. Amíg szedem össze az infokat a kérdéshez, mindig rájövök a megoldásra.

HF leon képe

Igazad lehet, bár nem lehetetlen, hogy a drupal-os közösségben is előforduljon egy Apache szerverhez és a Drupal 8-hoz is jól értő tag. Talán ekkor lenne a legjobb esély arra, hogy pontosan felmérhető legyen a probléma és annak lehetséges megfelelő megoldási.

0
0